Limba română, de 49 de ani la Radio China Internațional

Radio China Internațional (RCI) marchează, astăzi, împlinirea anului 49 de activitate în limba română. RCI este singura instituție mass-media din Asia care asigură servicii pentru România și Republica Moldova. Povestea emisiei în limba română a început în noaptea de 29 spre 30 august 1968, la puține zile după invadarea Cehoslovaciei (20 august 1968) și după discursul (21 august 1968) intrat în istorie în care Nicolae Ceauşescu a condamnat invazia. (Foto arhivă)

După o pregătire de mai mult de doi ani, veteranii secţiei de limbră română a RCI aveau să primească avizul de începere a emisiei, document care purta semnătura premierului Zhou Enlai.

China şi România în august 1968: „Rezistaţi, dacă aveţi nevoie, vă dăm şi tunuri.”

Cu ocazia recepţiei organizate de Ziua Naţională a Republicii Socialiste România, marcată la 23 August 1968 la Ambasada din Beijing, Zhou Enlai s-a prezentat personal pentru a exprima solidaritatea Chinei cu România şi disponibilitatea de a interveni în sprijinul românilor în cazul în care autorităţile de la Moscova, alături de ţările Pactului de la Varşovia, ar acţiona similar invaziei din Cehoslovacia.

Aşa cum am arătat şi cu alte ocazii, în cadrul proiectelor de cooperare internaţională, prin intermediul redacţiei de limba română, Radio China Internaţional a stabilit parteneriate cu instituţii media şi edituri din România, cu scopul declarat de a promova schimburile culturale şi informaţionale între cele două ţări.

Programele în limba română ale RCI sunt pregătite de o echipă formată din 17 chinezi şi trei români, care se alătură celorlalte 64 de limbi de lucru celui mai mare post de radio din lume.

Despre Dan Tomozei

jurnalist din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, De departe ... România, Descoperind China, Din arhive, Înţelege China, Români în China, România, România - China. Salvează legătura permanentă.

Un răspuns la Limba română, de 49 de ani la Radio China Internațional

  1. Pingback: Radio China Internațional – RCI împlineste astazi 49 de ani de activitate in limba romana – Hai ca se poate!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.