„GÂNDIREA” lui Xi Jinping marchează decisiv istoria PCC și a Chinei

Cel de-al 19-lea Congres Național al Partidului Comunist din China (CNPCC) a aprobat, marți, un amendament la Statutul partidului care devine text de lege și care imprimă ideile Secretarului general Xi Jinping în cadrul sistemului socialist cu caracteristici chineze. Promovate sub titul generic “GÂNDIREA”, principala noutate adusă este dată de preluarea conducerii „absolute” asupra armatei de către partid. Apoi, inițiativa „O centură, un drum” și lupta anticorupție au fost, de asemenea, incluse ca teme în statut. Sunt o parte dintre motivele pentru care, în China, data de 24 octombrie 2017 este considerată una de demarcaţie, de intrare într-o nouă eră, ideile politice promovate de Xi Jinping urmând să devină o componentă strategică a planurilor de acțiune ale PCC, similare cu cele ale antecesorilor Mao Zedong și Deng Xiaoping.

„Gândirea militară a lui Xi” vizează consolidarea, modernizarea armatei, simultan cu creșterea loialității militare în fața partidului, procese care vor fi înregistrate prin reformă și tehnologizare, dar și prin funcționarea acesteia în conformitate cu legea. Armata chineză trebuie să fie capabilă să își îndeplinească misiunile și sarcinile în noua eră.

Potrivit China Daily, includerea acestor idei în Statutul PCC va „ajuta la asigurarea conducerii absolute a partidului asupra forțelor armate ale poporului și va moderniza apărarea națională și armata”.

Mai mult, noul amendament adus Statutului PCC clarifică faptul că președintele Comisiei Militare Centrale (CMC) își asumă responsabilitatea generală asupra activității Comisiei și că CMC este responsabilă pentru activitatea politică în rândul forțelor armate. Trebuie spus că președintele CMC este Secretarul general al PCC, președintele Chinei.

Plasate la nivel de „moment istoric”, ideile politice promovate de Xi Jinping în cadrului cel de-al 19-lea CNPCC „trebuie să fie respectate și dezvoltate în mod constant și pe termen lung”, se arată în amendamentul aprobat marți.

GÂNDIREAreprezintă o componentă importantă a teoriei socialismului cu caracteristici chinezești și un ghid de acțiune pentru toți membrii noștri și pentru tot poporul chinez, pe măsură ce ne străduim să realizăm întinerirea națională” – Xi Jinping (foto).

În cadrul Congresului s-a arătat că socialismul cu caracteristici chinezești a intrat într-o nouă eră, principala contradicție în societatea chineză evoluând în cadrul dezvoltării necorespunzătoare și inadecvate, și a nevoilor tot mai mari pentru o viață mai bună a oamenilor.

Pentru anularea contradicției, reprezentanții Congresului PCC au anunțat elaborarea unui „proiect impresionant” care va conduce la „victoria decisivă în construirea unei societăți moderat-prospere din toate punctele de vedere, în lupta pentru marele succes al socialismului cu caracteristici chinezești în noua eră, care să caracterizeze evoluția continuă a partidului și țării”.

O altă noutate adusă Statutului PCC este legată de includerea ca prioritate doctrinară a inițiativei „O centură, un drum” (OBOR).

Propusă de Xi Jinping în 2013, Inițiativa „O centură, un drum” (OBOR) își propune să construiască o rețea comercială și de infrastructură care să lege Asia de Europa și Africa, de-a lungul și dincolo de rutele antice ale Drumului Mătăsii. OBOR este alcătuită din Centura economică a mătăsii și Drumul mătăsii maritim în secolul XXI.

Nu în ultimul rând, Statutul PCC va include paragrafe care să consfințească „lupta permanentă împotriva corupției” în rândul celor peste 89 de milioane de membri.

În acest sens, PCC trebuie să exercite cu fermitate auto-supravegherea și să practice o auto-reglementare strictă în toate privințele, arată noul Statut revizuit, câtă vreme corupția a fost declarată de Xi Jinping „cea mai mare amenințare” cu care se confruntă partidul. Pentru a realiza acest deziderat, PCC își propune să promoveze „un ecosistem politic solid care să prezinte onestitate și integritate”.

Autoritățile de disciplină ale PCC au investigat, în ultimii cinci ani, 440 de funcționari la nivel provincial sau superior, incluzând 43 de membri și membri supleanți ai Comitetului Central PCC, precum și nouă membri ai Comisiei Centrale pentru Inspecția Disciplinei. Alături de aceștia, peste 8.900 de funcționari la nivel de orașe și peste 63.000 de funcționari la nivel județean au fost sancționați. Au fost pedepsiți, de asemenea, alți 278.000 de membri și oficialități de la nivelul de bază al PCC.

Conform textului de rezoluție pentru amendarea Statutului PCC, organizațiile partidului de la toate nivelurile și toți membrii sunt îndemnați să susțină cauza socialismului cu caracteristici chinezești, să urmeze << îndrumarea marxism-leninismului, „Gândurile” lui Mao Zedong, „Teoria” lui Deng Xiaoping, Teoria celor trei reprezentări, perspectiva științifică asupra dezvoltării și „Gândirea” lui Xi Jinping asupra socialismului cu caracteristici chinezești pentru o nouă eră >>. (Textul integral al amendamentului AICI)

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, China, CNPCC 19/2017, Din presa chineză, Drumul Mătăsii, Înţelege China, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.