Schimbări majore în nucleul PCC

O liniște asurzitoare s-a așternut la finalul celui de-al 19-lea Congres Național al Partidului Comunist Chinez (CNPCC), odată cu prezentarea în fața lumii a noului Comitet Permanent al Biroului Politic al PCC, schimbat aproape în totalitate. Alături de Secretarul general al PCC – președintele Chinei, Xi Jinping, și premierul Li Keqiang, miercuri au fost prezentați: Li Zhanshu, Wang Yang, Wang Huning, Zhao Leji și Han Zheng. Urmărind eticheta și valoarea de simbol a poziționării la prima apariție publică, a atras atenția în mod deosebit Li Zhanshu (foto jos). Spun că peste Beijing s-a așternut liniște pentru că, altfel decât a obișnuit, președintele Xi Jinping a ales astăzi, la întâlnirea cu presa, să țină un scurt discurs, să mulțumească, apoi să se retragă.

Mulțumind pentru realegerea în funcția de Secretar general al PCC, Xi Jinping a declarat că se va strădui să își „îndeplinească datoria și misiunea, să fie demn de încrederea acordată”.

Următorii cinci ani, a declarat Xi, vor fi marcați de o serie de evenimente importante. „Nu numai că trebuie să îndeplinim primul obiectiv* centenar, ci și călătoria către cel de-al doilea scop centenar”.

*Primul obiectiv vizează transformarea Chinei într-o societate moderat-prosperă, cu beneficii pe care să le resimtă cei peste 1,38 miliarde de locuitori la momentul aniversării centenarului PCC (2021).
Al doilea obiectiv vizează aducerea Produsului Intern Brut chinez pe cap de locuitor până la nivelul țărilor moderat-dezvoltate și asigurarea modernizării ţării odată cu marcarea centenarului Republicii Populare Chineze (2049).

Apoi, a subliniat că anul 2018 marchează cea de-a 40-a aniversare a lansării reformei și a deschiderii Chinei, argument pentru aprofundarea completă a reformelor și deschiderea tot mai largă către lume.
Apoi, anul 2019 marchează cea de-a 70-a aniversare a înființării Republicii Populare Chineze. PCC va continua eforturile pentru a îndeplini toate sarcinile stabilite în al cincilea plan cincinal, pentru a elabora noi planuri pentru viitorul Chinei, dar mai ales pentru a crește nivelul de trai a locuitorilor la statutul de prosperitate, în toate dimensiunile, în 2020.

Apoi, în 2021, PCC va marca centenarul. Xi a declarat că partidul va asigura cadrul pentru construirea unei forțe naționale puternice, care să conducă la asigurarea dezvoltării și progresului Chinei. „Pentru un partid care luptă pentru bunăstarea eternă a națiunii chineze, centenarul se află în prim-planul vieții”, a spus Xi, subliniind că „cel mai mare partid politic din lume trebuie să se comporte într-un mod proporțional cu acest statut„.

Xi Jinping a subliniat că PCC trebuie să rămână angajat într-o filozofie a dezvoltării centrate pe oameni, să facă progrese în direcția îmbunătățirii sentimentului de împlinire a oamenilor și a realizării prosperității comune. China va colabora cu alte națiuni pentru a construi o comunitate globală cu un viitor comun, pentru a aduce o contribuție nouă și mai mare cauzei păcii și dezvoltării întregii omeniri.

Mulțumind jurnaliștilor care au reflectat desfășurarea celui de-al 19-le CNPCC, Xi a încurajat presa să continue să urmărească dezvoltarea și progresul Chinei, să învețe despre și să prezinte cât mai multe dimensiuni ale Chinei. „Nu avem nevoie de laude de la ceilalți. Totuși, acceptăm o raportare obiectivă și sugestii constructive, pentru că moto-ul nostru este: Nu căutăm, complimente. Vom fi mulțumiţi dacă integritatea noastră ar umple universul„, a afirmat Xi Jinping, parafrazându-l pe Wang Mian, poet din perioada Dinastiei Yuan (1271-1368).

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, China, CNPCC 19/2017, Din presa chineză, Înţelege China, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.