E.S. Viorel ISTICIOAIA-BUDURA – O VIAȚĂ ÎN SLUJBA DIPLOMAȚIEI!

Revista EUROBIZ Japonia, editată de Consiliul European pentru Afaceri (EBC) compus din Camere de Comerț și Asociații de Afaceri din Europa, a dedicat numărul din luna iulie a.c. Excelenței Sale Viorel Isticioaia-Budura (foto), care de dată recentă și-a încheiat mandatul de Ambasador al Uniunii Europene în Japonia. După 40 de ani de activitate diplomatică, domnul Isticioaia-Budura revine în cadrul Ministerului Afacerilor Externe de la București, după ce, succesiv, a fost Ambasador al României în Republica Coreea, Republica Populară Chineză, apoi șef al Departamentului Asia-Pacific în cadrul Serviciului European de Acțiune Externă de la Bruxelles, iar din 2014 până acum Ambasador al UE în Japonia.

În articolul intitulat “Patru decenii de diplomație” și prefațat de citatul „Au existat atât de multe momente în care aș spune că sunt fericit și mândru că sunt aici în Japonia”, Ambasadorul Isticioaia-Budura a discutat pe tema consolidării relațiilor Uniunii Europene cu Japonia, rememorând o serie de evenimente, proiecte și provocări, fiind evidențiat așa numitul “patru-cha”: challenge, change, catch chances (provocare, schimbare, prinderea șanselor), pentru a canaliza cât mai optim resursele.

În opinia Ambasadorului, în present “relațiile UE-Japonia sunt mai mature, într-un curs stabil și mai previzibil”, fiind realizată o mai bună deschidere, “cu identificarea unui spectru mai larg de domenii de interes reciproc și luarea unor măsuri mai realiste pentru a explora posibilele domenii de cooperare”.

“Uniunea Europeană și Japonia au resurse, au potențial, au o înțelegere corectă a complexității lumii noi ambițioase cu care ne confruntăm, dorind să mergem împreună și să facem ceva pentru binele public, pentru cooperarea internațională, pentru a apăra ordinea internațională bazată pe reguli”, a declarat Ambasadorul Isticioaia-Budura.

Împărtășind o parte dintre momentele importante trăite în Japonia, Ambasadorul UE a evidențiat Summitul G7 și reuniunile ministeriale găzduit în 2016, “care au sprijinit procesul de înțelegere a faptului că Uniunea Europeană este un partener în problemele majore, geopolitice și geo-economice. Am fost fericit să fiu acolo cu echipa mea, în susținerea, încurajarea și acordarea de asistență”.
Textul integral al interviului acordat de E.S. Viorel Isticioaia-Budura pentru EUROBIZ Japonia, AICI

Inițiativa EUROBIZ Japonia de a dialoga cu E.S. Isticioaia-Budura la final de mandat este cu atât mai special cu cât demersul a fost inițiat în 2015, la puțin timp de la sorirea la post în Japonia (vezi imaginea alăturată și cea de mai jos).

Viorel ISTICIOAIA-BUDURA: Există momente în care amplitudinea schimburilor comerciale China – UE atinge interesele anumitor companii (I)

INTERVIU – „Relaţia România-China este un titlu de mândrie”

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, Asia, China, De departe ... România, Europa, Europa - Asia, Mari sinologi români, România, Uniunea Europeană. Salvează legătura permanentă.

Un răspuns la E.S. Viorel ISTICIOAIA-BUDURA – O VIAȚĂ ÎN SLUJBA DIPLOMAȚIEI!

  1. Pingback: Agenda Strategică 2020 / Agenda Asiatică? Viorel Isticioaia-Budura – agenda strategică

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.