Ansamblul „Plai de Dor” din Mioveni domolește dorul de casă al românilor din Beijing

Prima zi din Noul An chinezesc 2019 a adus la Beijing o bucată consistentă și valoroasă din ceea ce reprezintă Europa de Est, în vremurile din urmă: tradițiile și obiceiurile românești promovate de Ansamblul „Plai de Dor” aparținând de Primăria Mioveni. Un cadou românesc devenit tradiție pentru locuitorii districtului Chaoyang din capitala Beijing, acolo unde astăzi a debutat cea de-a 16-a ediție a Festivalului Internațional al Culturilor. Prezența ansamblului și delegației din Mioveni la Beijing vine să împlinească unul dintre cele mai vechi mesaje din filozofia chineză, mesaj care a lăsat spre nemurire retorica interogație: Oare, nu este atât de frumos atunci când vine un prieten de departe?

Cu căldură și extrem de multă bucurie au fost primiți din nou, la Beijing, membrii Ansamblului „Plai de Dor”, deja cunoscuți și așteptați de publicul chinez, pentru care „Lomanya” (România) reprezintă o prețioasă piatră de jad din șiragul prieteniei și relațiilor internaționale.

„Suntem aici pentru a ne bucura împreună de Noul An chinezesc. Doresc să vă transmit cele mai bune gânduri și urări de bine din partea orașului meu și a mea personal. Vă doresc ca în noul an, dumneavoastră și familiilor dumneavoastră, membrilor din administrația și guvernul din Beijing, putere de muncă, prosperitate și îndeplinirea tuturor planurilor. La mulți ani, prieteni! La mulți ani, Beijing!”, a transmis domnul Ion Georgescu, Primarul orașului Mioveni, în mesajul adresat celor prezenți la ceremonia de deschidere a festivalului care în acest an se derulează sub mottoul: „Feericul Chaoyang, prin muzică și dans sărbătorim Festivalul de Primăvară”.

Alături de România, în acest an, la Beijing au mai fost invitate alte nouă țări, între care, Marea Britanie, Statele Unite ale Americii, Grecia, Italia etc. Timp de aproape o săptămână, publicul chinez este invitat să cunoască și să participe la evenimente culturale tradiționale, la spectacole de teatru și divertisment, dar și să cunoască o parte din bucătăria țărilor invitate.

Chinezii cuceriți de ritmurile ansamblului „Plai de Dor” din Mioveni

Festivalului Internațional al Culturilor Chaoyang-Beijing este organizat începând din anul 2002, în timp devenind unul dintre cele mai populare evenimente culturale internaționale din capitala Chinei, o excelentă platformă de schimburi culturale, o bună ocazie pentru a consolida relațiile de cooperare în plan administrativ și economic.

Trebuie să subliniez că prezența și modul în care se exprimă întreaga delegație din Mioveni, condusă de primarul Ion Georgescu, reprezintă o valoroasă, onorantă și reprezentativă carte de vizită pentru România în China și în lume, realitate evidențiată și de prezența la eveniment a E.S. Basil Constantinescu, Ambasadorul României în R.P. Chineză.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, China, De departe ... România, Din arhive, Înţelege China, Români în China, România, România - China, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.