Căpcăunii cronțăne și reactoarele Cernavodă!

De la Est, la Vest, de la Nord, la Sud, absolut toate sursele de informare serioase anunță cu maximă curiozitate faptul că „România anulează acordul cu China pentru construirea de reactoare nucleare”. Organizațiile internaționale specializate în energie nucleară anunță și tratează, la rândul lor, subiectul, părând că sunt derulate. Măcar și pentru simplul fapt că, astăzi, China este singura țară care mai este dispusă să investească masiv în afara granițelor.

Și totuși, Guvernul Iohannis-PNL a cerut Companiei Nuclearelectrica să încheie negocierile cu China General Nuclear Power Corporation (GCNPC) privind construcția reactoarelor nucleare 3 și 4 de la Cernavodă. Mai mult, Guvernul a cerut companiei să găsească noi parteneri pentru proiect. Când și mai ales … cine este dispus să investească în România miliarde de euro, dar mai ales în ce condiții?

Într-o clipă, Guvernul Iohannis-PNL a aruncat la gunoi aproape cinci ani de negocieri și de eforturi, ajunse în urmă cu exact un an (Mai 2019) la un acord prin care compania chineză se angaja să asigure o investiție anuală de 200 de milioane euro pentru realizarea reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă. Totul în cadrul unei asocieri în care compania chineză ar fi deținut minim 51% din acțiuni, la o investiție evaluată la peste șase miliarde euro.

În România, ar trebui să fie clarificat care este sursa acestei comuniuni nocive de idei cu privire la China, țară perfect valabilă pentru Germania, Franța, Italia, Marea Britanie, pentru țările învecinate: Ungaria, Bulgaria, Serbia, Croația … dar sub nicio formă pentru România. Și nu putem observa o prea mare schimbare de atitudine odată cu preluarea guvernării de către Iohannis-PNL.

Dacă privim onest, singura schimbare este una de ton și decțiune. Dacă PSD a pierdut ani de zile fără a avansa și concretiza proiectul, Iohannis-PNL s-a urcat cu picioarele pe bunăvoința Chinei.

Aidoma unor ciobani, lipsiți de tact și diplomație, prăvăliți din vârful muntelui în formula de guvernare Iohannis-PNL, decidenții de azi de la București consideră China o entitate nu doar nefregventabilă din punct de vedere economic, ci și din perspectivă politică! Curioasa sensibilitate politică a președintelui Iohannis se încadrează în stilul frigid și abulic cu care tratează prost, dar cu pretenții de superioritate, absolut toate rolurile în care este distruibuit, fie de mai marii UE, fie de SUA.

Să ne amintim ce a declarat președintele Iohannis în urmă cu o lună de zile, când întreaga lume alerga disperată spre China, pentru a prinde măcar un avion cu materiale medicale:

„(…) toată lumea știe, nu este niciun secret, la începutul acestei pandemii am fost puși în situația să cumpărăm echipamente de protecție, ventilatoare, și așa mai departe, din țări care sunt foarte departe de noi, și nu vorbesc foarte departe geografic, fiindcă asta se rezolvă relativ simplu, ci sunt foarte departe de noi din punct de vedere al percepției unui sistem democratic.”Klaus Iohannis, 28 aprilie 2020

Această atitudine inacceptabilă în cadrul relațiilor internaționale și diplomatice promovată permanent de președintele de la București este pe același nivel cu dezastruoasa diplomație și politică economică a guvernului liberal dusă în relația cu China.

În ianuarie 2020, într-un interviu acordat HOTNEWS, Orban declara uimind o lume întreagă:

Statul român va renunța la parteneriatul cu o firmă chineză, vechi de aproape cinci ani, pentru construirea reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă. „Mie îmi este clar că nu o să meargă cu chinezii (…) Vom vedea cu ce partener (vor fi făcute reactoarele). Este vorba de partener și finanțare”

Pentru a înțelege temele primite de guvernarea Iohannis-PNL, să privim spre altă obsesie favorită a președintelui de la București: Compania Huawei – G5! Asta după ce, guvernul Iohannis-PNL a făcut absolut orice pentru a bloca construirea autostrăzii Comarnic-Braşov, proiect câștigat de o companie chineză în luna Mai 2019 (sub guvernare PSD), dar anulat în ianuarie 2020.

Încă din perioada pre-campaniei electorale, când făcea deplasări pentru o șapcă până la Washington, Iohannis a făcut din atacurile la adresa Huawei și rețelelor chineze G5 un perete de dat cu capul. Stimulat sau poate testat permanent de executanții din presa plantată de peste Ocean la București, Iohannis știe una și bună: „Noi nu dorim să ajungem cu sisteme critice operate de firme care nu sunt de încredere”28 aprilie 2020

Confirmarea dată de Iohannis este o dovadă a faptului că președintele României este un banal, penibil și umil executant al președintelui SUA, care, întrebat dacă „parteneri precum România, în cazul de față, ar trebui să se intereseze de afacerile Huawei, pentru a lua o decizie corectă”, spunea sec: „Fac asta, România face asta”. – Donald Trump, 20 august 2019

La o așa comuniune de poziții, singura variantă acceptabilă pentru un om care gândește pragmatic este asta: Guvernul Iohannis-PNL are ca singură misiune eliminarea Chinei din toate domeniile strategice ale României. Misiune primită de la și condiționată de partenerii euro-atlantici, ca o garanție pentru menținerea la guvernare indiferent de pagubele produse economiei românești, indiferent de nivelul deserviciilor și nemulțumirilor produse românilor.

Un efort ne memorie ne va ajuta să înțelegem că proiectul reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă trenează de dinainte de 1990, fiind o moștenire a regimului Ceaușescu intrată în conservare, din lipsă de resurse, în 1992.

După aproape 30 de ani, guvernul Iohannis-PNL anunță că un partener agreat trebuie să fie un partener NATO! Să nu pui această opțiune anunțată public pe seama comenzilor pe care Bucureștiul le primește de la Washington, acolo unde Donald Trump pare dispus la orice numai pentru a bloca expansiunea Chinei?

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, China, De departe ... România, Din arhive, EU Centrală şi de Est, Europa, România, România - China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.