Analfabetismul funcțional al MAE în „democratizarea” estului!

Incapabilă să își protejeze proprii cetățeni, să le asigure minime servicii consulare și de asistență juridică în situațiile limită, România coțăie cu superioritate și dă lecții de democrație, drepturi și libertăți în termeni inacceptabili pentru o țară transformată în colonie de mâna a doua! Cu o vitejie de politică externă greu de ghicit la dimensiunea, potența și imaginea reală, Ministerul român de Externe rezolvă din cuvinte ordinea legislativă din Republica Moldova, drepturile și libertățile din Belarus, și chiar aplicarea legii în Federația Rusă!
Cu un asemenea potențial și așa arie de acoperire, Bogdan Aurescu poate candida cel puțin la poziția de președinte al UE, dacă nu al planetei Terra! Însă, cine nu știe că Aurescu, la fel ca Iohannis și guvernele lui, nu este decât un umil executant lăsat să viseze importanța celui mai uriaș (!?) dintre pitici!
În notă extrem de serioasă, Ministerul român de Externe sub Bogdan Aurescu manifestă un nepermis analfabetismul funcțional* în materie de diplomație, politică și relații externe, situație care plasează România în cea mai cenușie și insalubră reprezentare … diplomatică!

Aurescu ceartă Parlamentul Republicii Moldova

Ministerul Afacerilor Externe constată că, în pofida semnalelor primite din partea partenerilor internaționali ai Republicii Moldova (RM), inclusiv România, coaliția parlamentară formată din PSRM și Platforma “Pentru Moldova, care include Partidul Șor, continuă să adopte legi cu efecte negative pentru dezvoltarea Republicii Moldova, stabilitatea financiară și credibilitatea sa internațională„, transmite Bogdan Aurescu, dând lecții de democrație, fără să observe haosul din Parlamentul și Guvernul de la București!

Vigilent, Aurescu anunță că „România a luat notă de faptul ca există contestări puternice ale societății civile din Republica Moldova”, generând o manipulare la modă în democrație, prin menținerea în anonimat a puternicilor contestatari din societatea civilă.
Și dacă Parlamentul de la Chișinău nu este bun, Aurescu dă lecții și în domeniul legii bugetului de stat din RM (nu contează că România nu are încă un buget pe 2021, care potrivit legii trebuia adoptat în 2020) și chiar în domeniul audiovizualului! (vezi AICI)

Dacă nu pentru a intervenii nepermis în jocul electoral, pentru ce se avântă Aurescu și Ministerul român de Externe în problemele Republicii Moldova?

Grija pentru bunăstarea basarabenilor este o gogoriță uriașă, însă nu atât de mare încât să nu se vadă sărăcia, lipsa de bunăstare, anxietatea socială din România, probleme de care ar trebui să fie preocupat Aurescu și guvernul din care face parte!

Belarus … deja o obsesie!

Făcând un pas mai la Est, Aurescu a anunțat că România susține „aspirațiile legitime ale poporului belarus pentru libertate și democrație, condamnând represaliile la adresa reprezentanților opoziției și a protestatarilor pașnici, precum și arestările jurnaliștilor”. A făcut-o în cadrul reuniunii informale a Consiliului de Securitate al ONU, organizată zilele trecute de Estonia.

Mai mult, ministrul Aurescu „a evidențiat contribuția voluntară a țării noastre în valoare de 100.000 euro pentru susținerea societății civile și a jurnalismului independent din Belarus”, sumă acordată prin intermediul European Endowment for Democracy (EED), precum și decizia Guvernului român de acordare a 100 de burse studenților din Belarus, ce va fi operațională într-un orizont de timp apropiat (vezi mai mult AICI). STOP!

Prin urmare, România insistă și continuă să fie parte la destabilizarea unei țări suverane, acțiune la care contribuie financiar și uman. Am mai arătat faptul că România anunță că devine oficial exportator de instabilitate, însă acum avem și mecanismul prin care țara noastră este atrasă în jocurile ABSOLUT DELOC CORECTE DIPLOMATIC: Fondul european pentru democrație (EED)!

Ca să traducem în cuvinte simple, UE a preluat modelul SUA și a inventat „ongheuri” (pe înțelesul lui Iohannis) cu care infiltrează și generează destabilizare. Înființată în 2013 de țările membre UE, EED „încurajează democrația în vecinătatea europeană și nu numai”.(vezi AICI)

Se impune o intrebare: dacă din toată sărăcia România a contribuit cu 100.000 de euro la proiectul de destabilizare a Belarus, care să fie suma totală aferentă celor 27 de țări membre UE?

Cu limba scoasă spre porțile Federației Ruse!

Și pentru că este un luptător neobosit pe tarlaua drepturilor și libertăților, ministrul Bogdan Aurescu nu avea cum să nu se înscrie în corul european al celor care mor de grija unui figurant, pe numele lui  Alexei Navalnîi.

Plonjând fără pic de reținere în ridicol, Aurescu a transmis pe Twitter că „reținerea liderului opoziției din Rusia, Navalnîi, la reîntoarcerea sa în țară după ce s-a recuperat de la otrăvirea cu Noviciok este inacceptabilă. Reprimarea opoziției, doar pentru că este opoziție, este pur și simplu nedemocratică”.

Când ești ministru de Externe, chiar și într-o țară transformată în colonie și portavoce cum a ajuns România sub Iohannis, rămâne ca inacceptabil să te comporți „oneghistic”, speculant, lipsit de probe juridice, și mai prost chiar și decât Navalnîi, cel pe care Aurescu îl cocoloșește, în ciuda tuturor evidențelor și bunului simț!

Trei întrebări …

Cât de slugarnic, de obedient sau poate șantajabil este Bogdan Aurescu dacă execută la comandă și cârâie în corul euro-atlantic, sperând să contribuie la o accentuare a tensiunilor sociale și eventual politice din Federația Rusă?

Cât de impostor trebuie să fie ministrul de Externe Bogdan Aurescu dacă se face că nu înțelege că politica anti-rusă dusă de București a fost și este un grav deserviciu adus României, un traseul pe care îl urmează mai nou și în relația cu China?

Nu în cele din urmă, cât de prost este omul Bogdan Aurescu dacă nu înțelege că la judecata istoriei va fi consemnat între cei care au demolat, nu care au construit, între cei care au slugărit la mizeriile altora, nu care au condus spre mai bine destinele propriei țări?

NOTĂ:
*Analfabetism funcțional este o noțiune care se referă la persoanele care știu să citească, dar nu înțeleg ceea ce au citit.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, China, De departe ... România, Din arhive, EU Centrală şi de Est, Europa, Republica Moldova, România, Rusia, Uniunea Europeană. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.