COVID-19 | China va ajunge la 70-80% vaccinare, în 2022

Autoritățile chineze intenționează să vaccineze între 70 și 80% din populație, până cel târziu la jumătatea anului 2022, au anunțat reprezentanții Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDCP) din China. Directorul centrului, Gao Fu, a declarat că se speră să se ajungă la 900 de milioane, până la un miliard, dintre locuitorii țării, ținându-se cont de capacitatea internă de producție a vaccinurilor. (Surse: CGTN, China Daily, Xinhua, DaHe)

Conform datelor prezentate de directorul adjunct al Comisiei Naționale de Sănătate din China (NHC), Li Bin, 65 de milioane de chinezi au fost vaccinați împotriva Covid-19, până la data de 14 Martie a.c.
Expertul în boli respiratorii Zhong Nanshan, coordonatorul acțiunilor interne anti-epidemice, a declarat că se intenționează să se atingă pragul de 40% din populație, până la sfârșitul lunii Iunie a.c.

În Beijing, autoritățile au lansat notificări care încurajează rezidenții să se înregistreze pentru vaccinare gratuită anti-Covid-19, după ce capitala a finalizat, în Februarie, vaccinarea grupurilor cheie, inclusiv a inspectori vamali și lucrătorilor din lanțul rec. De asemenea, la Beijing a început vaccinarea persoanelor cu vârsta peste 60 de ani.

Potrivit reprezentanților Sinopharm, unul dintre producătorii de vaccinuri anti-Covid-19, capacitatea de producție va fi mărită la peste un miliard de doze în acest an.
La rândul lor reprezentanții Sinovac, alt producător intern de vaccinuri, au anunțat că va crește capacitatea de producție anuală la două miliarde de doze, până în luna Iunie.

„Ținând cont că, până acum, China a controlat cu succes epidemia produsă de noul coronavirus Covid-19, putem oferi vaccinuri țărilor care au nevoie urgentă”, a mai declarat Gao Fu, Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din China.

China derulează cooperări privind cercetarea și dezvoltarea vaccinurilor cu un număr de zece țări.

De asemenea, susțnând eforturile de a face vaccinul un bun public global, China donează vaccinuri COVID-19 către 69 de țări în curs de dezvoltare aflate în nevoie urgentă și exportă vaccinuri în 43 de țări. Potrivit purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Zhao Lijian, până la data de 10 Martie a.c., peste 60 de țări au autorizat utilizarea vaccinurilor chinezești anti-Covid-19.

Dintre țările europene care au semnat contracte pentru primirea de vaccinuri anti-Covid-19 produse în China se află Ungaria, Ucraina, Bosnia și Herțegovina Serbia, cea din urmă devenind prima țară europeană care va produce vaccinul chinez dezvoltat de Sinopharm.

În baza unui acord semnat privind construcția unei fabrici de vaccinuri, Serbia va sprijinul Chinei și Emiratelor Arabe Unite, producția fiind preconizată să înceapă în a doua jumătate a lunii Octombrie a.c.
Trebuie subliniat că Serbia a semnat în Februarie a.c. un contract cu Federația Rusă primind aprobarea preliminară pentru a începe producției vaccinului Sputnik V, primele doze urmând să iasă la jumătatea lunii Mai.

La rândul său, Germania, prin vocea ministrul Sănătății, Jens Spahn, a declarat că este “deschisă” la utilizarea vaccinurilor din Rusia sau China, în timp ce Markus Soeder, ministru-președinte al Landului Bavaria, a solicitat organului european de supraveghere să testeze vaccinurile rusești și chineze “cât mai curând posibil”.

Până în prezent, autoritățile medicale din China au acordat aprobarea condiționată de piață pentru patru vaccinuri anti-Covid-19 dezvoltate intern.

Potrivit ministrului Științei și Tehnologiei, Wang Zhigang, China a adoptat cinci abordări tehnologice în dezvoltarea vaccinurilor, având nu mai puțin de 17 vaccinuri anti-Covid-19 care fac obiectul studiilor clinice. Dintre acestea, șapte sunt supuse studiilor clinice de Dază III.

De asemenea, în planul de diagnostic și tratament împotriva noului coronavirus, China are în vedere și o listă cu 11 medicamente și metode de intervenție medicală anti-COVID-19.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, China, CORONAVIRUS 2020, Din arhive, Din presa chineză, Europa, Europa - Asia, Înţelege China, Rusia, Uniunea Europeană, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.