CHINA | Focarul Covid-19 din Ruili, închis în 14 zile!

Autoritățile chineze au reușit să pună sub control și să închidă un nou focar de infecție Covid-19, depistat începând cu data de 30 Martie a.c., în localitatea Ruili din provincia Yunnan, localitate cu 210.000 locuitori, aflată la granița cu Myanmar.
Focarul declanșat în urma unor cazuri “importate” prin persoane intrate în comunitate fără să fie verificate sau testate, a fost eliminat după 14 zile de intervenții și acțiuni epidemice ferme, care au inclus și șapte zile în care locuitorilor li s-a cerut să rămână în case. Este pentru a doua oară când Ruili a fost închis, după ce în luna Septembrie 2020, tot ca urmare a unor cazuri pozitive intrate din Myanmar, au fost adoptate măsuri anti-epidemice similare.

Dincolo de măsurile anti-epidemice, la Ruili au fost luat și măsuri administrative, Secretarul Comitetului Municipal Ruili al Partidului Comunist fiind demis din funcție, sub acuzația de neglijență în timpul prevenirii și acțiunilor de control epidemic Covid-19! Asta în condițiile în care, în perioada 30 Martie – 12 Aprilie a.c., numărul total al persoanelor depistate pozitiv Covid-19 este de 82, iar cel al cazurilor asimptomatice de peste 150!

Așa cum am mai arătat, după ce la data de 30 Martie în orașul Ruili au fost înregistrate primele șase noi cazuri ci transmisie locală Covid-19, autoritățile au decis începerea testării în masă cu acid nucleic, program demarat începând cu 31 Martie. În mai puțin de 24 de ore au fost colectate peste 207.000 de probe.

Cadru general Covid-19, China, 13 Aprilie 2021

În urma investigațiilor epidemiologice, celor șase persoane depistate pozitiv le-au fost identificați 317 contacți direcți, care au fost puse sub observație medicală.

Echipa locală de acțiune anti-epidemică a fost sprijinită, începând cu 1 Aprilie, de un grup de lucru al Comisiei Naționale de Sănătate din China, sosit la Ruili, pentru a coordona programul de prevenire și control epidemic.

La nivelul orașului Ruili au fost impuse măsuri mai stricte de acces în oraș, în timp ce tuturor rezidenților le-a fost cerut să rămână acasă, timp de o săptămână.

Feng Luzhao, profesor de sănătate publică la Academia Chineză de Științe Medicale, membru al Uniunii Colegiilor Medicilor Peking, a declarat că situația de la Ruili confirm faptul că „atâta timp cât pandemia nu s-a încheiat, riscul de a înregistra noi focare interne declanșate de cazuri importate, nu va dispărea”, în condițiile în care „situația de la Ruili a fost cauzată de infecții importate din Myanmar”.

Analizele statistice realizate de autoritățile medicale chineze arată că cel mai expuși la riscul contactării noului coronavirus rămân locuitorii din orașele portuare și de graniță, acolo unde se înregistrează fluxuri de străini care nu sunt testați epidemic.

Datele statistice arată că vârful de infectări la Ruili a fost înregistrat între a 6-a și a 8-a zi de la depistarea primelor cazuri (vezi grafic), în urma testării în masă a populației și izolării cazurilor pozitive, după 11 zile cazuistica revenind pe ZERO (9 și 10 Aprilie), cu două, respectiv un caz în 11 și 12 Aprilie.

Așa cum a fost demonstrat până acum, cheia măsurilor anti-epidemice în China este reprezentată de testarea în masă și izolarea zonelor afectate (la nivel de străzi sau cartiere), cu interdicția de mișcare, pentru a rupe lanțul de transmitere a virusurilor.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, China, CORONAVIRUS 2020, Din arhive, Din presa chineză, Înţelege China, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.