CHINA | Statul a intervenit pentru anularea condiționărilor legate de vaccinarea anti-COVID19

Legea națională privind igiena medicală și promovarea sănătății, alături de reglementările general valabile la nivel național în China nu includ vaccinul anti-COVID19 în programul obligatoriu de imunizare, rezidenții neavând nicio obligație legală de a se vaccina.

Clarificările au fost repetate, în ultima perioadă, în mai multe provincii din China acolo unde autoritățile de la diferite niveluri au impus dovada vaccinării ca o condiție de acces în diverse spații publice: magazine, spitale, muzee, școli, universități, transport în comun.

Ca urmare a reclamațiilor primite, autoritățile centrale chineze au impus anularea politicilor care priveau vaccinarea obligatorie anti-Covid19, pentru a asigura principiul de bază, al voluntariatului și pentru a evita încălcarea legii.

Recent, politicile obligatorii de vaccinare COVID au fost anunțate din mai multe regiuni din când în când și multe regiuni au conectat statutul de vaccinare la creditul personal, înscrierea studenților, restricțiile de călătorie și alte aspecte legate de viață.

Astfel, în orașe precum Ezhou și Shiyan din provincial Hubei, Zhumadian din provincia Henan și în alte regiuni din China, au fost anulat politicile de vaccinare obligatorii impuse de autoritățile locale.

Pentru a înțelege mai bine intervenția autorităților centrale chineze, trebuie știut că în multe dintre școlile din provinciile chineze se dorea impusă regula „1+6+N”. Asta însemna că fiecare elev trebuia să prezinte certificatele de vaccinare ale părinților (tutorilor), bunicilor ambelor părți și ale rudelor cu care locuiesc în aceeași casă. În alte condiții, accesul în școală ar fi fost suspendat.

Un alt exemplu prezentat, de exces, a fost orașul Siping din provincia Jilin, unde autoritățile au emis o notificare potrivit căreia persoanele nevaccinate nu mai aveau voie să intre în instituții medicale, case de bătrâni, creșe, grădinițe, școli, universități, biblioteci, muzee și diverse spații publice deschise.

Măsurile au fost anulate, accesul fiind condiționat doar de prezentarea codului de mobilitate, cod QR care arată prezența sau nu într-o zonă cu risc epidemic în ultimele 14 zile. Această regulă este general valabilă la nivelul întregii țări.

Potrivit Comisiei Naționale de Sănătate, până la data de 17 Septembrie a.c., în zona continentală a Chinei au fost vaccinate anti-COVID-19 1,1 miliarde de rezidenți (78%), fiind administrate peste 2,17 miliarde de doze de vaccin.

Comisia Națională de Sănătate din China a raportat, astăzi, la nivelul zonei continentale, un număr total de 43 de noi cazuri de infecție COVID-19 (28 cazuri locale, 15 de import) și 14 noi cazuri asimptomatice. De la declanșarea epidemiei interne COVID-19, China a înregistrat un număr total de 124.283 cazuri (8.883 de import) și 5.690 decese. Rata de recuperare la nivel național este de 93,29%.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, China, CORONAVIRUS 2020, Din arhive, Din presa chineză, Înţelege China, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.