LAVROV: În Kazahstan este “o revoltă atent coregrafiată de forțele externe”!

Din ce în ce mai multe informații arată clar că ceea ce se întâmplă în Kazahstan este o revoltă atent coregrafiată de forțele externe”, a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului chinez de Externe, Wang Wenbin, citându-l pe ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, care a avut, luni, un dialog telefonic cu ministrul chinez de Externe, Wang Yi.

În conferința de presă de, ieri, Wang Wenbin a prezentat o serie de detalii privind dialogul dintre Lavrov și Wang, arătând că cei doi miniștri de externe au făcut un schimb de opinii în principal cu privire la situația din Kazahstan.

“Schimbul de opinii este o ilustrare vie a coordonării strategice la nivel înalt a celor două țări. Ministrul de externe Lavrov a împărtășit evaluarea situației din Kazahstan făcută de summit-ul special al Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (CSTO). El a spus că CSTO a luat măsuri prin trimiterea de forțe de menținere a păcii la cererea părții kazahe. Situația s-a îmbunătățit considerabil”, a declarat Wang Wenbin.

De partea cealaltă, ministrul Wang Yi a subliniat că președintele Xi Jinping a transmis președintelui kazah, Kassym-Jomart Tokayev, că “China se opune ferm oricărei încercări deliberate a forțelor externe de a provoca tulburări și de a instiga o revoluție de culoare în Kazahstan”. Mai mult, “China este pregătită să ofere sprijin cât mai mult posibil pentru a ajuta Kazahstanul să treacă peste dificultăți”.

În acest context, China și Rusia, vecine și prietene ale țărilor din Asia Centrală, “nu vor vedea Asia Centrală implicată în haos și război”, aprofundând coordonarea și colaborarea “pentru a se opune amestecului forțelor străine în afacerile interne ale țărilor din Asia Centrală și să prevină revoluțiile colorate și acțiunilor distructive ale forțelor teroriste, separatiste și extremiste”, a arătat ministrul Wang Yi, citat de purtătorul de cuvânt al ministerului chinez de Externe.

Pe de altă parte, într-un comunicat al Ministerului rus de Externe, din 8 Ianuarie a.c., se arată că instituțiile guvernamentale din Almaty “au fost curățate de extremiști” și că “mulți teroriști au fost eliminați sau arestați, identitățile fiind în curs de stabilire”.

Privitor la situația internă, președintele Kazahstanului, Kassym-Jomart Tokayev, a declarat, în cadrul unei convorbiri avute cu Președintele Consiliului European, Charles Michel, că nu se îndoiește “că a fost un atac terorist. Un act de agresiune bine organizat și pregătit împotriva Kazahstanului, cu participarea militanților străini. Ei sunt în mare parte din țări din Asia Centrală, inclusiv din Afganistan. Au fost și militanți din Orientul Mijlociu. Scopul a fost de a forma o zonă de haos controlat în Kazahstan prin preluarea forțată a puterii. De aceea, operațiunea de combatere a terorismului a fost lansată în Kazahstan”.

Între liderii de state și organizații cu care președintele Tokayev a purtat discuții în ultimele zile se regăsește și premierul Ungariei, Viktor Orban.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, Asia - Pacific, China, Din arhive, Europa, Europa - Asia, Multilateralism ... în doi, Rusia, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.