Sărbătoarea Primăverii 2022 se apropie de sfârșit. Astăzu, 15 Februarie, este marcat un alt important eveniment tradiţional născut din legendele chinezeşti, în care binele învinge răul, iar lumina răzbate întunericul. Festivalul Lampioanelor (元宵节/ Yuánxiāo jié) este marcat, potrivit calendarului tradiţional agricol, în cea de-a 15-cea zi a noului an, zi care închide cele două săptămâni ale Sărbătorii Primăverii – Anul Nou chinezesc.
Chinezi au început să celebreze utilizând lampioane încă din perioada Dinastiei Han (206 î.Hr.-221), evenimentul devenind unul de mase în timpul Dinastiilor Tang (618-690/705-907) şi Song (960-1279), când a apărut tradiţia lampioanelor colorate, petrecerilor, petardelor şi pocnitorilor construite pe baza prafului de pușcă. Tot din această perioadă au devenit nelipsite găluştele din orez lipicios cu umplutură dulce sau sărată, denumite Yuánxiāo, care simbolizează unitatea, consolidarea şi fericirea familiei.
Anul Nou chinezesc 2022 – O nouă șansă pentru normalitate!
Originea Festivalului Lampioanelor se pierde în negura timpului. Una dintre legende spune că odată, demult, o lebădă din Palatul Ceresc a venit în lumea muritorilor unde a fost doborâtă de un vânător. Împăratul de Jad, cel mai mare zeu din Cer, a promis să răzbune lebădă. El a început să facă planuri pentru a trimite o trupă de soldaţi şi generali cereşti pe Pământ, moment stabilit pentru cea de-a cincisprezecea zi a primei luni după calendarul tradițional lunar. Armata avea ordin strict să ardă toţi oamenii şi animalele.
Aflând despre intențiile împăratului, multe dintre fiinţele Cerului s-au împotrivit, riscându-şi viaţa pentru a avertiza oamenii de pe Pământ. Mai mult, pământenii au fost sfătuiţi ca în cea de-a cincisprezecea zi a primei luni din an să aprindă felinare roşii deasupra uşilor şi porţilor, să aprindă arificii şi petarde, pentru a da impresia că locuinţele sunt în flăcări. Astfel, Împăratul de Jad a fost păcălit, iar omenirea a fost salvată.
O altă legendă, păstrată din timpul Împăratului Wudi, al Dinastiei Han, spune că, în cea de-a cincisprezecea zi a primei luni din an, una dintre concubinele preferate de împărat, pe nume Yuanxiao, a fost împiedicată să îşi viziteze părinţii. De supărare, ea a anunţat că se va omorî, aruncându-se într-o fântână.
Dorind să o ajute pe Yuanxiao, un înțelept pe nume Dongfang Shuo s-a gândit să îi distragă atenția puternicului Împăratul Wudi. Astfel, Dongfang i-a dezvăluit ordinul dat de Împăratul de Jad din Palatul Ceresc, care a cerut incendierea şi dispariţia lumii, în cea de-a cincisprezecea zi a noului an.
Dorind să îşi salveze palatul şi supuşii, împăratul i-a cerut lui Dongfang Shuo să se asigure că pe toate străzile şi pe toate casele vor fi agăţate lampioane roşii. Însuşi împăratul, împărăteasa, concubinele şi funcţionarii imperiali au fost convinşi să iasă din palat, purtând lampioane. În acest timp, când toţi erau preocupaţi să-l păcălească pe Împăratul de Jad, frumoasa Yuanxiao a reuşit să se strecoare afară din palat şi astfel să îşi viziteze părinţii.
De-a lungul secolelor, legendele şi tradiţiile au evoluat şi au primit noi şi noi semnificaţii. Aşa se face că Festivalul Lampioanelor din prezent are o puternică relaţie cu divinitatea, motiv pentru care, în această zi, sunt aduse ofrande zeităţilor, alături de aprinderea de focuri pentru iluminare, pe timp de noapte.
În timpul Dinastiei Han de Est (25-220), când budismul a fost introdus în teritoriile chineze, s-a decretat ca în noaptea cu Lună plină din prima lună a noului calendar tradițional, toate casele să aibă aprins un felinar pentru a-l onora pe Buddha, fiind adăugată o nouă semnificaţie Festivalului Lampioanelor.
Apoi, conform adepţilor Daoismului, Festivalul Lampioanelor este asociat cu focul și cu zeităţile primordiale ale Cerului, care s-au născut în a cincisprezecea zi a primei luni din an.