FOTO | JO Beijing 2022 – Forța de a învinge toate greutățile!

Bucuria și emoțiile au inundat, în această seară, Stadionul Național – renumitul Cuib de pasăre din Beijing, singurul templu sportiv din lume care a găzduit ambele olimpiade: de vară (2008) și de iarnă (2022).
Am asistat la o nouă sărbătoare dedicată sportului, amfitrioni fiind atleții din întreaga lume dedicați competițiilor pe zăpadă și gheață, ultimii premiați fiind câștigătorii probelor de „maraton” pe schiuri: 30 de kilometri feminin și 50 de kilometri masculin, recompensați în cadrul ceremoniei finale a JO Beijing 2022.

Așa cum a fost așteptat, ceremonia de închidere din această seară a fost marcată, din nou, de cultura și tradițiile naționale, întregul eveniment fiind construit pe simbolul fulgului de nea și al nodului chinezesc, reper al prieteniei, unității și armoniei. De asemenea, potrivit tradiției chineze, mesajul de rămas bun a fost transmis prin evidențierea ramurilor de salcie în bătaia vântului, transpuse pe uriașul ecran care a folosit drept scenă a evenimentului. Acestor simboluri le-au fost adăugate câteva zeci de mii de lampioane instalate în tribunele stadionului, care au adus aminte de recentul „Festival al lampioanelor”, care a încheiat Sărbătoarea Primăverii 2022 – Anul Nou chinezesc.

Efortul uriaș făcut de China în ultimii ani și cu supra de măsură în ultimele 16 zile a confirmat sloganul ales pentru JO Beijing 2022: “Simplu, sigur și splendid”. A fost o ediție olimpică organizată impecabil, în ciuda problemelor globale care frământă lumea: pandemia Covid-19, alături de tensiunile militare și politice.

În aceste zile, poate doar la Beijing au fost văzuți ucrainieni îmbrățișându-se cu ruși, chinezi cu americani, o nouă dovadă că sportul și reperele olimpice pot surclasa ambițiile și orgoliile politice.
Îmbrățișările învingătorilor, îmbrățișările sportivilor din diferite țări, lacrimile de bucurie, de emoție sau tristețe, alături de toate momentele emoționante din cadrul acestui uluitor eveniment, îmi dau încrederea că LUMEA NOASTRĂ MAI ARE O ȘANSĂ, că LUMEA POATE SĂ FIE MAI BUNĂ, cât timp nu vom uita să rămânem oameni.

Nu pot să nu subliniez, alături de efortul depus de organizatori, prezența și munca miilor de voluntari chinezi care au contribuit în mod esențial la succesului evenimentului. Din cele câteva milioane de candidați înscriși, au fost selectați doar câteva mii pentru a contura imaginea perfecțiunii chineze, o mică parte dintre voluntari putând fi văzuți și în cadrul ceremoniei de închidere a JO Beijing 2022 din această seară (ora locală).

În mod cert, organizatorii și voluntarii jocurilor de la Beijing merită medalia de aur cu numărul 110, care s-ar adăuga celor 109 de aur decernate și celor 327 atribuite în total.

Aici, trebuie să fiu de acord cu președintele Comitetului Olimpic Internațional (CIO), Thomas Bach, care a declarant astăzi că Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing 2022 au schimbat “în mod fundamental” sporturile de iarnă, nu doar prin faptul că, astăzi, China are peste 300 de milioane de chinezi practicanți de sporturi de iarnă, ci prin faptul că ediția din acest an a JO de iarnă a dat un mesaj de optimism lumii și a marcat noi recorduri de audiență, pe toate platformele media.

Transmisiunile China Media Group (CMG), au înregistrat, cu trei zile înainte de finalul evenimentului, peste 48,4 miliarde de vizualizări, depășind audiența Jocurilor Olimpice de vară Tokyo 2020 (desfășurate anul trecut), când pe durata întregului eveniment au fost înregistrate 47,9 miliarde vizualizări.

Revenind la podiumul evenimentului, determinat de numărul medaliilor de aur, Jocurile Olimpice de iarnă Beijing 2022 au fost câștigate de delegația Norvegiei cu 37 de medalii (16 Aur, 8 Argint, 13 Bronz), urmată de Germania 27 de medalii (11 Aur, 10 Argint, 5 Bronz) și China cu 15 medalii (9 Aur, 4 Argint, 2 Bronz). (vezi clasamentul integral AICI)

După numărul total de medalii câștigate, pe primul loc se menține Norvegia 37, urmată de Comitetul Olimpic al Rusiei 32, Germania 27, Canada 26, SUA 25.

Așa cum am mai arătat, România a fost reprezentată la Jocurile Olimpice de Iarnă Brijing 2022 de un număr de 21 de sportivi (vezi lista integral AICI), cea mai bună clasare obținând-o echipa de ștafetă în proba de sanie, locul 9.

Ștafeta Jocurilor Olimpice de iarnă a fost predată Italiei, care va fi gazdă a evenimentului la Milano Cortina, în 2026, când sportivii se vor reunii sub conceptul „Dualitate, împreună”.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, Asia, China, CORONAVIRUS 2020, Descoperind China, Din arhive, Fotografii de poveste, Înţelege China, JO Beijing 2022, Multilateralism ... în doi, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.