În timp ce vinovatul de serviciu al ultimelor două luni este Vladimir Putin, Occidentul face eforturi pentru a exclude din imaginea publică principalul vinovat al tragediei în care a fost aruncat poporul ucrainean și Ucraina. Vorbesc de Statele Unite ale Americii (SUA), principalul instigator, generator și finanțator al conflictelor militare și moarții, la nivel planetar.
Numai în perioada 2019-2021, SUA au inițiat, în numele combaterii terorismului și protejării propriului teritoriu, acțiuni militare în 85 de țări, în cele mai îndepăratate zone ale globului, fără nicio legătură cu problemele de securitate ale americanilor.
Date statistice oficiale, colectate, analizate și prezentate de Watson Institute for International and Public Affairs din cadrul Universității Brown (SUA), arată că, în perioada 1 Septembrie 2001 (WTC) – 1 Septembrie 2021, războaiele inițiate de SUA și efectele multiple ale acestora au generat un genocid despre care presa refuză să vorbească, fiind controlată chiar de generatorii și complicii acestui genocid.
Statisticile arată că între 897.000 și 929.000 de oameni și-au pierdut viața în războaiele inițiate de SUA după 11 Septembrie 2001, din care între 363.939 și 387.072 au fost civili (vezi AICI)
De asemenea, în urma războaielor SUA, numărul refugiaților și persoanelor strămutate a ajuns între 38 și 60 de milioane, fără ca cineva să discute cine poartă răspunderea pentru prejudiciul cauzat celor strămutați. (vezi AICI)
Nu în ultimul rând, cheltuind peste 8 trilioane USD, SUA au derulat în ultimii 20 de ani acțiuni militare în numele combaterii terorismului în 85 de țări (vezi AICI), producând grave încălcări ale drepturilor omului și ale libertăților civile, atât în SUA, cât și în țările în care au intrat fără mandat ONU, așa cum cere dreptul internațional.
Raportul intitulat „Costs of War” realizat de Universitatea Brown (vezi detalii AICI), are o concluzie cât se poate de tragică, prezentată de Catherine Lutz, co-director al proiectului, profesor de Afaceri Internaționale și Publice:
„Războiul a fost lung, complex, îngrozitor și fără succes … războiul continuă în peste 80 de țări (…) Pentagonul și armata SUA au absorbit majoritatea bugetului federal, de care dispun discreționar, iar majoritatea oamenilor nu știu asta.” – Catherine Lutz
Estimarea privind cele 8 trimioane USD (8.000 de miliarde) costuri de război la care a ajuns echipa de cercetare include toate cheltuielile directe de după 11 Septembrie 2001, inclusiv finanțarea pentru operațiunile de urgență ale Departamentului de Apărare din afara SUA, cheltuielile de război ale Departamentului de Stat și costurile legate de război împotriva terorismului, inclusiv creșterile legate de război ale bugetului de bază al Pentagonului, îngrijirea veteranilor, cheltuielile Departamentului de Securitate Internă, alături de plățile de dobânzi la împrumuturile făcute pentru aceste războaie.
Privitor la numărul morților, estimat între 897.000 și 929.000, acesta nu include decesele indirecte provocate de războaiele împotriva terorsmului, cazate de boli, migrație, pierderea accesului la alimente și apă. În aceste condiții, Neta Crawford, co-fondator al proiectului, profesor de Științe Politice la Universitatea din Boston, a declarat că:
„Numărul morților este probabil o subestimare a adevăratului bilanț provocat de aceste războaie. Este esențial să luăm în considerare, în mod corespunzător, consecințele vaste și variate ale numeroaselor războaie și operațiuni contrateroriste ale SUA de după 11 Septembrie, atunci când reflectăm asupra tuturor vieților pierdute.” – Neta Crawford
La rândul său, Stephanie Savell, co-director al proiectul „Costs of War” a subliniat că din cele 8 trilioane USD, aproximativ 2,3 trilioane sunt atribuite zonei de război Afganistan/Pakistan.
„Asta înseamnă costuri de peste 300 milioane USD pe zi, timp de 20 de ani. Poporul american ar trebui să audă asta.” – Stephanie Savell
Legat de costuri, intervenția militară în zona de război Irak/Siria a ajuns, în 2021, la aproximativ 355 miliarde USD, în timp ce 2,2 trilioane USD din totalul estimat acoperă conturile pentru îngrijirea veteranilor militari, în timp ce alte țări plătesc costul pagubelor produse mediului cauzate de războaie, pentru generații.
Amintesc aici că, în exercițiul financiar 2021-2022, SUA au dispus de un buget de apărare de 753 miliarde USD, iar pentru 2022-2023 cheltuielile militare solicitate de președintele Joe Biden ajung la un minim de 770 miliarde USD (39% din valoarea globală alocată apărării).
Revenind la situația din Ucraina, doar cei care au grave probleme de contact cu realitatea nu înțeleg că acest război este un rezultat direct al instigărilor din ultimii în care SUA au o principală contribuție și un interes economic direct. Pe seama europenilor, industria militară americană prosperă, iar Washingtonul își proliferează hegemonia asupra Uniunii Europene, paralizată de liderii promovați și controlați de SUA.
Prin declanșarea atacului în Ucraina, Moscova devine subiectul și dușmanul de care Occidentul controlat de SUA avea nevoie, la fel cum în perioada Războiului Rece Occidentul avea nevoie de blocul comunist pentru a-și supralicita drepturile și libertățile pe care la calcă în picioare, în numele … democrației.
În concluzie, acceptând că de la Rusia nu avem ce aștepta, ce facem cu SUA, cu UE, cu Democrația, care în mod evident sunt la fel de vinovate, prin instigarea și complicitatea la tragedia din Ucraina și din alte 85 de țări ale lumii?
Probabil ca aceste date sint corecte, dar ar trebui contabilizati si mortii in urma actiunilor intreprinse de CIA: revolutia trandafirilor din Georgia, lovitura de stat din Ucraina, primaverile arabe, tentativele de lovitura de stat din Venezuela, Kazahstan si multe altele.
Ca un posibil răspuns la întrebarea dumneavoastră din finalul expunerii – trebuie sesizată Curtea Penală Internațională, agenție însărcinată cu deschiderea unor astfel de investigații, instituție care a fost pedepsită de către administrația Trump (președinte considerat de către unii mult mai bun decât actualul, dar, evident, aparențele naționalist-demagogice ale fostului lider american au înșelat multă lume) blocându-i asistența financiară și impunându-i restricții de viză pentru personalul Curții și pentru familiile lor doar din motivul că a răspuns pozitiv la cercetarea crimelor de război ale SUA în Afganistan. Dacă nu-i posibil să fie aduși în fața justiției, mai există o variantă – ce-i drept, nu-i tocmai ortodoxă, nici nu cred că se va ajunge aici, deși orice pare admis în desfășurarea unei conflagrații mondiale – și anume utilizarea armamentului nuclear. Din păcate, vorbesc despre extreme, fiindcă politic și diplomatic s-a atins limita unui impas profund. Cât privește pe cei care sunt în spatele tuturor crimelor, cei pentru ale căror acțiuni plătim noi… ei au fost intangibili până acum. Și printr-o logică simplă, așa vor rămâne, deoarece nici Estul și nici Vestul n-au plătit până la ora aceasta pentru distrugeri deliberate și sistematice pe diverse criterii.
Pe de altă parte, aveți perfectă dreptate, în zilele noastre crimele în masă sunt comise doar de africani sau de est-europeni, nicidecum de acele mari bastioane ale democrației, SUA, Marea Britanie sau de singura democrație din Orientul Mijlociu- aliat Israelul. Ca un exemplu, Forța de Apărare Israeliană a antrenat trupe americane pentru acele două săptămâni de infern din pogromul Fallujah: „dacă mișcă, trage” – era ordinul zilei.
Mai adaug aici embargoul instituit în Irak vreme de 13 ani de către SUA-Regatul Unit prin care fusese interzis tot ceea ce era necesar pentru a susține elementele de bază ale vieții, mulți copii murind din cauza lipsurilor, din câte citeam acum ceva timp – aproximativ 6000 pe lună.
E adevărat, SUA, Marea Britanie și Israelul, de pe urma acestuia din urmă palestinienii suferind vreme de 62 de ani, i-au întrecut pe naziști. Dar va fi foarte dificil, ca vreun organism legal constituit să deslușească structura puterii relațiilor hegemonice dintre armată, informații, structurile de stat și puterile corporative care au promovat și încă mai promovează această agendă distructivă, pentru a trage la răspundere criminalii. Mai degrabă aceste conexiuni de forță trebuie să fie subminate total pentru a schimba cursul istoriei lumii. Rusia tocmai s-a apucat s-o facă. Probabil, o vor urma și celelalte națiuni (China, Iran, India, sudul global etc.) care doresc să se poziționeze de partea corectă a istoriei. Prețul va fi unul uriaș pentru umanitate, dar… vom vedea!