Germania redescoperă ambițiile militariste?

“Apărarea libertății în Europa este o sarcină de bază a Bundeswehr – (forțele armate ale Germaniei)”, a declarat vineri, cancelarul Olaf Scholz, arătând că multă vreme, în Germania, a fost evitată o prioritizare reală a sarcinilor. În cadrul conferinței anuale Bundeswehr, Scholz a subliniat că armata germană este important să fie bine echipată, pentru a-și îndeplini “misiunea de a proteja țara noastră și zona alianței”. (Foto: bundesregierung.de)

Extrem de critic față de faptul că Bundeswehr a fost implicată în principal în forarea de puțuri, combaterea inundațiilor, furnizarea de ajutor umanitar sau sprijinirea în lupta împotriva pandemiei, Scholz a declarat că nu asta este misiunea principală. Misiunea de bază a Bundeswehr este să apere libertatea în Europa”, a afirmat Scholz, stârnind reacții în întreaga lume, având în vedere trecutul nu foarte îndepărtat al militarismului german.

Ambițiile cancelarului Scholz sunt cu atât mai clare cu cât coaliția de guvernare de la Berlin a solicitat, iar Bundestagul și Bundesrat au aprobat aprobat un buget uriaș, de 100 de miliarde euro pentru finanțarea Bundeswehr, totul motivat de pericolul … rusesc!

“Atacul ilegal al Rusiei asupra Ucrainei zdruncina bazele ordinii noastre de pace și marchează un punct de cotitură în politica de securitate a Europei. Pentru a putea proteja în mod fiabil libertatea și democrația în Germania și printre aliații noștri, avem nevoie de o Bundeswehr eficientă și bine echipată.”Olaf Scholz, Iunie 2022

În fața comandanților militari germani, Scholz a cerut ca schimbările necesare să fie inițiate rapid, subliniind că doar banii nu vor fi suficienți, pentru a realiza schimbările și reformele necesare. “Momentul de cotitură face necesară și ca societatea, cetățenii germani, să susțină schimbările”, a declarat Scholz, preluând mesajul care a dat tema evenimentului: “Bundeswehr la un punct de cotitură – un inventar critic în timp de război, în Europa” (foto).

“Rusia lui Putin se va defini în opoziție cu noi, cu NATO și cu Uniunea Europeană, în viitorul apropiat”, a subliniat Scholz, motiv pentru care “este important ca bugetul apărării să fie crescut continuu, la două procente din Produsul Intern Brut (PIB)”, adică un minim de 72 de miliarde euro, anual.

Arătând că NATO va rămâne responsabilă pentru apărarea colectivă a teritoriului alianței și Europei, cancelarul federal a arătat că Europa trebuie să își asume mai multă responsabilitate. Aceasta include o mai bună utilizare a resurselor și în domeniul industriei armamentului, odată cu dezvoltarea mai îndeaproape a sistemelor de arme.

“Numai creșterea coordonată a competențelor europene va duce la o Europă capabilă să acționeze”, a explicat Scholz, arătând că Germania este pregătită să își asume mai multe responsabilități.

Trebuie observat că ambițiile militare renăscute ale Germaniei sunt înregistrate simultan cu ambițiile Japoniei, în același domeniu, deși constituțional nu este permis.

Apoi, dat fiind că atât Germania, cât și Japonia, sunt lideri în producția și tehnologia avansată, sunt puterile economice, este de presupus că într-o perioadă relative scurtă de timp vor deveni unele dintre cele mai bine dotate forțe militare din Europa și Asia.

Cui să folosească reînarmarea și remilitarizarea celor două țări, dacă nu  Statelor Unite ale Americii, care sunt direct interesate să arunce țările europene în conflict deschis cu Rusia, dar și să alimenteze provocările la adresa Chinei?

Rămâne de văzut dacă Germania și Japonia au învățat câte ceva din lecțiile trecutului, dar mai ales dacă Germania înțelege că libertatea oamenilor nu se apără cu armata!

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, Asia, China, Europa, Europa - Asia, Multilateralism ... în doi, Război în Ucraina, Rusia, Uniunea Europeană. Salvează legătura permanentă.

2 răspunsuri la Germania redescoperă ambițiile militariste?

  1. Ion spune:

    Va urmăresc cu interes, fiindcă am impresia că sunteți un autentic și echilibrat analist politic și un fin observator al scenei internaționale.

    • Dan Tomozei spune:

      Vă mulțumesc pentru mesaj.
      Nu sunt mai mult decât un simplu gazetar, să spunem … mai de modă veche.
      Gânduri bune.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.