LAVROV: SUA, Germania și Franța au închis, cu cinism, ochii în fața crimelor produse de Kiev!

Din 2014, forțele radicale naționaliste, rusofobii și neonaziștii ajunși la putere în urma lovituri de stat armate și cu sprijin direct din țările occidentale, au pornit fărădelegile și neglijării totale a drepturilor și libertăților fundamentale ale omului – dreptul la viață, libertatea de exprimare, accesul la informație, libertatea de exprimare, libertatea conștiinței și folosirea unei limbi materne, a declarat, ieri, ministrul rus de Externe, Sergei Lavrov (foto), în cadrul reuniunii Consiliului de Securitate al ONU privind Ucraina.

Enumerând o serie de evenimente soldate cu victime, produse începând cu luna Februarie 2014 în Piața Maidan din Kiev, apoi în Odesa (Mai 2014), Lavrov a acuzat țările occidentale că refuză să vadă adevărul, promovând o versiune falsă, în care agresiunea rusă este prezentată ca principală cauză a acestor probleme.

“Se ignoră faptul că, de peste opt ani, armata ucraineană și militanții din grupurile naționaliste ucid locuitorii Donbas-ului, doar pentru că au refuzat să recunoască rezultatul loviturii de stat criminale, sângeroase, anticonstituționale de la Kiev, pentru că au decis să-și susțină drepturile, așa cum sunt garantate de constituția Ucrainei, inclusiv dreptul de a-și folosi în mod liber limba rusă maternă.” – Lavrov.

Acesta a arătat că foștii lideri de la Kiev, dar și actualul președinte Volodimir Zelenskyi au considerat și continuă să trateze locuitorii din Donbas ca fiind “creaturi sau specii de animale”, aceasta fiind “o caracteristică importantă a regimului ucrainean, atât sub Petro Poroșenko, cât și sub Volodimir Zelenskyi”, care, timp de opt ani au condus o operațiune militară împotriva civililor pașnici din Donbas.

Ministrul Lavrov a reiterat fapte și acțiuni deja cunoscute de întreaga lume, dar ignorate de marile puteri occidentale, și anume că autoritățile de la Kiev au subminat în mod deschis punerea în aplicare a acordurilor de la Minsk, în timp ce în Donbas a fost impus un blocaj financiar, de transport și energetic, iar locuitorilor le-au fost sistate beneficiile sociale: pensii, salarii, servicii bancare, comunicații, educație și asistență medicală”.

Arătând că Zelenskyi a declarat că nici el și nimeni din Ucraina nu plănuia să respecte și să aplice acordurile Minsk semnate, pentru că erau “necesare doar pentru a câștiga timp, pentru a primi arme din țările occidentale pentru războiul cu Federația Rusă”, Sergei Lavrov a acuzat că atitudinea Kievului este o consecință a “curatorilor săi occidentali, în primul rând Germania și Franța, dar desigur și SUA”, care “au închis cu cinism ochii la amenințările deschise ale Kievului de a rezolva cu forță problema Donbas”.

Este important de observat că, în mesajul său, Lavrov a enumerat o serie de decizii adoptate de Kiev nu doar împotriva minorității ruse din Ucraina, dar și a minorității românești: “au fost adoptate legi controversate lingvistice – privind educația (2017), privind asigurarea funcționării limbii ucrainene ca limbă de stat (2019), privind învățământul secundar general complet (2020) și a popoarelor indigene din Ucraina (2021). Toate au avut ca scop limitarea severă a limbii ruse și, de fapt, interzicerea completă a acesteia”.

Mai mult, “au fost adoptate legi care au încurajat teoria și practica nazistă”, Kievul ignorând complet recomandările emise de Comisia de la Veneția, Biroul Înaltului Comisar al ONU pentru Drepturile Omului și Înaltul Comisar al OSCE pentru Minorități Naționale, de a îmbunătăți legislația.

“Ministerul Educației al Ucrainei a eliminat limba și literatura rusă din programa școlară. Cărțile în limba rusă sunt interzise și distruse ca în Germania nazistă, iar monumentele scriitorilor ruși sunt dărâmate. Cu sprijinul statului ucrainean, se impune ideologia intoleranței etnice față de etnicii ruși. Oficialii țării nu se mai rușinează de natura lor asemănătoare naziștilor și cer în mod deschis și impune uciderea rușilor.” – Lavrov

Citându-l pe Secretarul Consiliului de Securitate Națională și Apărare din Ucraina, Aleksey Danilov, ministrul Lavrov a prezentat auditoriului intențiile Kievului: “Oamenii din comunitățile luate înapoi de Forțele Armate ale Ucrainei vor fi ucrainizați, fără a li se cere părerea. Acest lucru se va aplica nu numai rușilor, ci și oamenilor de alte origini etnice. Dacă doriți să studiați suplimentar într-o altă limbă, română, poloneză sau ebraică, vă rugăm să faceți acest lucru, dar nu pe cheltuiala statului nostru”.

Apoi, Lavrov a reamintit celor prezenți că președintele Zelensky a transmis public, la data de 5 August 2021, că toți ce care se simt ruși să plece în Rusia, pentru binele copiilor și nepoților lor, dar și faptul că 11 partide politice au fost interzise sub pretextul că sunt legate de Rusia, principalele canale de televiziune care difuzau în limba rusă au fost închise, iar site-urile pe care guvernul de la Kiev le consideră inacceptabile sunt blocate

Nu avem nicio îndoială că Ucraina s-a transformat într-un stat totalitar, în stil nazist, în care standardele dreptului internațional umanitar sunt călcate în picioare cu impunitate. Nu este surprinzător faptul că forțele armate ucrainene și batalioanele naționaliste recurg la tactici teroriste și folosesc civilii ca scuturi vii.” – Lavrov.

În fața acestor realități, oficialul rus a reiterat că poziția statelor care pompează Ucraina cu arme și echipamente de luptă și își antrenează forțele armate, este deosebit de cinică!

“Nu ne facem iluzii că astăzi forțele armate ale Rusiei și apărătorii RPD și LPR se opun nu numai unităților neonaziste ale regimului de la Kiev, ci și mașinii de război a Occidentului colectiv. NATO furnizează forțelor armate ucrainene informații în timp real, folosind sisteme moderne, avioane, nave, sateliți și drone strategice. Ucraina este incitată să învingă Rusia pe câmpul de luptă – cum afirmă oficialii UE, Rusia trebuind să fie lipsită de orice suveranitate, prin pedeapsă. Acesta nu mai este rasism latent, este unul cât se poate de deschis.

Ministrul Lavrov a acuzat Occidentul de complicitate inclusiv în acțiunile care vizează fardarea imaginii externe a Ucrainei, ca victimă a agresiunii ruse, “evitându-se cu meticulozitate realitatea, iar uneori fiind ștearsă în mod deschis”, iar atunci când Amnesty International a prezentat adevărul “a fost supusă unor critici severe și inclusă pe lista neagră ca agent al Kremlinului”.

Solicitând să se rețină că negociatorii ruși și ucraineni se aflau la un pas de a conveni asupra condițiilor de reglementare propuse de Kiev, la Istanbul, la sfârșitul lunii Martie, Lavrov a arătat că la câteva zile au fost prezentate evenimentele tragice de la Bucha. Ministrul rus a evidențiat că sunt investigate dosare penale care implică cetățeni din Marea Britanie, Canada, SUA și Olanda, cu privire la faptele de activități mercenare și săvârșirea de acte criminale în Ucraina.

Nimeni nu are nicio îndoială că a fost un spectacol regizat. Imediat după ce această punere în scenă a devenit cunoscută public, colegii occidentali au devenit isterici și au impus un alt pachet de sancțiuni Federației Ruse, acuzându-ne că ucidem civili. Nimeni nu a mai pomenit de Bucha, de când s-a realizat acest efect propagandistic. Nimeni, în afară de noi. Încă o dată, în prezența Secretarului General și a stimaților miniștri, vă rog să determinați autoritățile ucrainene să facă demersul elementar de a dezvălui numele persoanelor ale căror cadavre au fost arătate la Bucha. Cer asta de câteva luni acum. Nimeni nu pare să mă audă sau nu este dispus să răspundă.” – Lavrov

La fel, Lavrov a acuzat că reprezentanții Curții Penale Internaționale (CPI) refuză să se exprime în urma evenimentelor sângeroase din Februarie 2014 de la Kiev, din Mai 2014 de la Odesa, cu privire la bombardarea orașelor din Donbas, a Lugansk-ului, dar și cu privire la multiple incidente.

“Peste 3.000 de dosare privind crime împotriva locuitorilor din Donbas au fost trimise la CPI. Nu a existat niciun răspuns. În mod clar, înalții funcționari din acest corp judiciar au primit comandă de sus pentru a-și intensifica activitățile. Acest organism și-a pierdut credibilitatea în fața noastră. De opt ani sperăm în zadar că cineva va începe să lupte împotriva impunității din Ucraina (…) Am renunțat să mai așteptăm.” – Lavrov.

Nu în cele din urmă, a fost reiterat faptul că Ucraina se pregătea să joace rolul unei rampe de lansare pentru aplicarea amenințărilor la adresa securității Rusiei. “Sunt aici pentru a vă asigura că nu vom lăsa acest lucru să se întâmple”, și-a încheiat mesajul ministrul rus de Externe, Sergei Lavrov.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, EU Centrală şi de Est, Europa, Europa - Asia, Multilateralism ... în doi, Război în Ucraina, Rusia, Uniunea Europeană. Salvează legătura permanentă.

2 răspunsuri la LAVROV: SUA, Germania și Franța au închis, cu cinism, ochii în fața crimelor produse de Kiev!

 1. Sandu spune:

  Totul se trage dela Complexul Militaro Industrial care conduce America Pentru Industria de Razboi America cheltuieste cam 850 Miliarde Dolari. China este pe la 230 Miliarde, iar restul statelor din lume sunt intre 50…70 miliarde. Pactul de moarte al lui Trump, pentru care a fost combatut atît de agresiv în America a fost ca vbroia sa se întelega cu Rusia ,iar Industria de Razboi Americana nu vroia sa renunte la aceasta piata.
  În 1987, într-o prefat ala o carte, Geroge Kennan scria :Daca mîine Uniunea Sovietia va disparea în ocean, Ameica va trebuisa-si gaseasca un nou dusman, caci alfel va avea Probleme economice Majore, iar în 1961, în discursul sau de adio, Eisenhower a atras atentia asupra peticolului pe care Complexul Militaro Industrial îl reprezenta pentru America.
  https://www.archives.gov/milestone-documents/president-dwight-d-eisenhowers-farewell-address
  https://en.wikipedia.org/wiki/Military%E2%80%93industrial_complex
  https://en.wikipedia.org/wiki/Military%E2%80%93industrial_complex

 2. Foarte importante mi se par frazele din finalul discursului! Pentru că aici nu-i vorba numai despre atrocitățile comise de către naziștii de la Kiev sprijiniți de americani și vest-europeni, ci mai ales de faptul că Occidentul colectiv a trecut deja de la vorbă la acțiune și contestă în mod deschis însăși existența Federației Ruse. Asta-i opinia mea, încercând să descifrez înțelesul mesajului din limbajul diplomatic al lui Lavrov, adică dincolo de alocuțiunea rostită la reuniunea Consiliului de Securitate al ONU.
  Ideologii occidentali și o serie de politicieni de top nu fac niciun secret că, prin exploatarea conflictului din Ucraina, ei contribuie în mod deliberat la crearea unei amenințări existențiale la adresa statului rus. Cu cât conducerea de la Kremlin recunoaște mai devreme acest lucru, cu atât mai eficient va putea trece la o etapă diferită atât în ​​relațiile cu vecinii și cu omologii lor din UE și din SUA, cât și în operațiunea militară din Ucraina însăși.
  Moscova încă a mai aderat la anumite reguli ale jocului pentru gentlemenii din înalta societate, reguli care au fost adoptate după sfârșitul Războiului Rece, dar doar pentru o perioadă scurtă de timp. Dar acum, miza ridicată este mult prea mare!
  NU sunt de acord să copieze acțiunile criminale ale Ucrainei! Rușii, spre deosebire de ucraineni, nu ucid copii în mod deliberat, nu torturează prizonierii de război și nici nu extermină civili. Dar, în fața amenințărilor tot mai mari la adresa cetățenilor ruși, precum și la unitatea, independența și indivizibilitatea statului rus, nu le rămâne de ales decât să acționeze mult mai puternic împotriva infrastructurii militare chiar dacă
  este folosită ȘI de civili, împotriva centrelor de decizie ucrainene și împotriva acelor persoane direct responsabile pentru teroare și crime, oriunde s-ar afla. De asemenea, mai trebuie să abordeze statele care urmăresc politici ostile față de Federația Rusă. Ceea ce Lavrov a și făcut! Cum se spune, the gloves are coming off!
  La urma urmei, atunci când apare o amenințare existențială la adresa Rusiei, e necesar să se prezinte un răspuns dur. Dacă ar fi procedat astfel încă din 2014, de când Victoria Nuland conversa cu Geoffrey Pyatt (ambasadorul SUA în acel moment în Ucraina) despre noul guvern care urma să conducă Ucraina, cu siguranță, astăzi nu s-ar fi pus problema izbucnirii celui de-Al Treilea Război Mondial și nici a folosirii armamentului nuclear.
  Celor care îndrăznesc să constituie o primejdie pentru Rusia și implicit pentru pacea mondială ar trebui să li se amintească în mod constant acest lucru.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.