CHINA: SUA trebuie să înceteze prezența militară ilegală și jafurile din Siria

Statele Unite ale Americii (SUA) trebuie să înceteze imediat prezența militară ilegală și jafurile din Siria, de asemenea să ridice sancțiunile unilaterale ilegale impuse acestei țări, fără a mai exacerba criza umanitară, a declarat astăzi Mao Ning (foto), purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe. 

Declarația vine ca reacție la vizita pe care președintele Șefilor de Stat Major Comun din SUA, Mark A. Milley, o efectuează la bazele americane din nord-estul Siriei, unde a susținut că prezența trupelor americane pe pământ sirian este legată de securitatea SUA și a aliaților săi.

Mao a declarat că operațiunile militare derulate de SUA reprezintă o intervenție ilegală în criza siriană, intervenție care a dus la moartea unui număr mare de civili nevinovați și la un dezastru umanitar. Comisia Internațională Independentă de Anchetă a Națiunilor Unite privind Siria a criticat în mod repetat armata americană pentru lansarea de atacuri fără discernământ, care ar putea constitui crime de război, a declarat Mao Ning.
Mai mult, oficialul chinez a cerut SUA să respecte suveranitatea, independența și integritatea teritorială a tuturor țărilor, să pună capăt prezenței militare ilegale și jafurilor, să ridice sancțiunile unilaterale ilegale și să înceteze să producă și să exacerbeze crizele umanitare.

Pe de altă parte, Ministerul sirian de Externe a condamnat vizita ca fiind „o încălcare flagrantă a suveranității și integrității” teritoriului sirian, cerând guvernului SUA „să înceteze imediat încălcarea sistematică și continuă a dreptului internațional și sprijinul pentru grupările armate separatiste”.

Criza siriană a intrat în al 13-lea an, numărul celor care și-au pierdut viața fiind de cel puțin 350.000, iar cel al persoanelor care necesită asistență umanitară de urgență a ajuns la 14 milioane.

Deși Camera Reprezentanților SUA a votat un proiect de lege pentru retragerea trupelor din Siria, autoritățile militare americane consideră că este prea devreme pentru retragere, în ciuda prezenței ilegale.

Potrivit datelor prezentate de Ministerul sirian al Petrolului în 2022, forțele militare americane au jefuit 80% din producția de petrol a Siriei, provocând pierderi directe și indirecte de aproximativ 107,1 miliarde USD sectoarelor de petrol și gaze ale țării.
La jumătatea lunii Ianuarie 2023, presa siriană a relatat că un convoi de 53 de cisterne a fost implicate în contrabanda cu țiței din provincia Hasakah (nord-estul Siriei), fiind dirijate în bazele bazele militare americane din Irak.

Generalul Mark A. Milley este președintele Șefilor de Stat Major Comun din SUA, este Consilierul militar principal al președintelui SUA, al Secretarului Apărării și Consiliului de Securitate Națională din SUA.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, China, Din arhive, Din presa chineză, Înţelege China, Multilateralism ... în doi, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.