Noii lideri ai Chinei au depus jurământul pe Constituție

Președintele Xi Jinping (n. 1953/foto) a fost reales astăzi, în unanimitate, în funcția de președinte al Chinei și de președinte al Comisiei Militare Centrale a Chinei, în cadrul unor proceduri derulate în cadrul sesiunilor anuale ale Adunării Naționale a Reprezentanților Poporului din China (ANRPC), proceduri care au finalizat și încadrat juridic deciziile adoptate în luna Octombrie 2022, în cadrul celui de-al 20-lea Congres al Partidului Comunist Chinez (PCC).
Reprezentanții ANRPC au mai decis ca noul vicepreședinte al Chinei, pentru următorii cinci ani, să fie fostul vicepremier Han Zheng (n. 1954), de asemenea membru al Comitetului permanent al Biroului Politic al Comitetului Central al Partidului Comunist chinez.

La rândul său, Zhao Leji (n. 1957), până astăzi Secretar al Comisiei Centrale pentru Controlul Disciplinei din cadrul PCC, a fost ales președinte al celui de-al 14-lea Comitet Permanent al ANRPC.
Tot astăzi, au fost aleși cei 14 vicepreședinți ai celui de-al 14-lea Comitet Permanent al ANRPC: Li Hongzhong, Wang Dongming, Xiao Jie, Zheng Jianbang, Ding Zhongli, Hao Mingjin, Cai Dafeng, He Wei, Wu Weihua, Tie Ning, Peng Qinghua, Zhang Qingwei, Losang Jamcan și Shohrat Zakir.

Jurământul de învestitură în funcție a noilor lideri chinezi a fost organizat la Marea Sală a Poporului din Piața Tian Anmen din Beijing, în fața celor 2.977 de delegați ai ANRPC 2023, în cadrul unei ceremonii la care a fost prezentă Garda de Onoare a Armatei Populare chineze de Eliberare (PLA).
Liderii chinezi au jurat să respecte Constițuția Chinei, să fie loiali țării și poporului chinez, primul care a depus jurământul fiind președintele Xi Jinping.

Qing Gang: Diplomația chineză va trebui să înfrunte „șacalii sau lupii”

Lucrările ANRPC 2023 vor continua până luni, timp în care vor fi desemnați și validați noul premier și noua componență a guvernului de la Beijing.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, ANRPC 2023, China, Din arhive, Înţelege China, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.