Republica Islamică Iran a devenit ieri, în mod oficial, al nouălea stat membru al Organizației de Cooperare de la Shanghai (OCS), organizație de cooperare regională care acoperă cea mai mare zonă și cea mai numeroasă populație de pe glob.
Admiterea a fost oficializată în cadrul celei de-a 23-a reuniuni a Consiliului liderilor de stat OCS, eveniment organizat de India, în sistem online. La reuniune au participat președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, președintele Belarus, Aleksandr Lukașenko, premierul Indiei, Narenda Modi, dar și președintele Iranului, Hassan Rouhani.
În cadrul Declarației de la New Delhi, emise ieri, țările OCS au subliniat necesitatea formării unei ordini mondiale mai reprezentative, juste, democratice și multipolare, bazată pe principiile universal recunoscute ale dreptului internațional, multilateralismului, securității egale.
Președintele Chinei, Xi Jinping, a salutat intrarea Iranului în familia OCS și a cerut statelor membre OCS să rămână unite și coordonate, pentru a aduce lumii mai multă siguranță, pace și dezvoltare. „Dorința oamenilor pentru o viață fericită este scopul nostru, iar pacea, dezvoltarea și cooperarea câștig-câștig sunt tendințele de neoprit ale vremurilor”, a declarat Xi, care a evidențiat necesitatea aplicării Inițiativei de Dezvoltare Globală (GDI), Inițiativei de Securitate Globală (GSI) și Inițiativei Civilizației Globale (GCI), care răspund nevoilor OCS de consolidare a celor trei domenii majore de cooperare: securitatea, economia și schimburile interumane.
De asemenea, țările membre OCS își coordonează acțiunile în combaterea traficului de droguri și crimei organizate transnațională, gestionând focarele de tensiune regionale prin mecanisme cum este Grupul de Contact OCS-Afganistan.
OCS – Declarația de la New Delhi
Statele membre OCS au emis cu ocazia reuniunii online Declarația de la New Delhi a celei de-a 23-a reuniune a Consiliului liderilor de stat ai organizației, document în care se menționează că lumea trece prin transformări fără precedent, intrând într-o nouă eră de dezvoltare tehnologică rapidă, care necesită o creștere a eficacității instituțiilor globale.
În aceste condiții, statele membre reafirmă angajamentul pentru formarea unei ordini mondiale mai reprezentative, juste, democratice și multipolare, bazată pe principiile universal recunoscute ale dreptului internațional, multilateralismului, securității egale, comune, indivizibile, cuprinzătoare, cooperante și durabile, diversității culturale și civilizaționale, cooperării reciproc avantajoase și egale a statelor cu rol central de coordonare al ONU.
De asemenea, țările OCS reafirmă că urmăresc o politică care exclude abordările de grup, ideologice și conflictuale, în tratarea problemelor de dezvoltare internațională și regională, respingând ingerința în afacerile interne sub pretextul combaterii terorismului și extremismului.
Pe de altă parte, în declarație se subliniază că este important să se asigure că toți membrii se bucură de drepturi egale în gestionarea Internetului, având suveranitate asupra rețelei naționale.
Arătând că întărirea unilaterală și nerestricționată a sistemelor globale antirachetă pune în pericol securitatea și stabilitatea internațională, statele OCS s-au angajat sp sprijine prevenirea înarmării spațiului cosmic.
Ca prioritate, OCS a prezentat soluționarea cât mai timpurie a problemei afgane, unul dintre cei mai importanți factori în menținerea și consolidarea securității și stabilității în regiunea OCS.
În finalul declarației se arată că, în 2024, președinția OCS va fi preluată de Kazahstan.
Organizației de Cooperare de la Shanghai, astăzi
Cele nouă țări membre ale Organizației de Cooperare de la Shanghai acoperă 60% din zona continentală Eurasiatică, aproape jumătate din populația lumii și peste 20% din Produsul Intern Brut global. Totodată, țările OCS sunt implicate în inițiativa chineză „O centură, un drum”, care intensifică relațiile de cooperare economică și în domeniul infrastructurii.
Fondată în anul 2001, de China, Rusia, Kazahstan, Kârgâzstan, Tadjikistan şi Uzbekistan, OCS a avut ca misiune de bază combaterea „celor trei forțe rele”: terorismul, separatismul și extremismul. În 2017, OCS s-a alăturat India și Pakistan.
Accederea Iranului în cadrul OSC care loc după ce, în luna Martie a.c., China a intermediat reluarea relațiilor diplomatice Arabia Saudită-Iran (vezi AICI și AICI), eveniment de extrem importanță în stabilizarea Orientului Mijlociu. Ulterior, Arabia Saudită a reluat relațiile diplomatice inclusiv cu Siria (vezi AICI).
Pe de altă parte, țările membre OCS au semnat un memorandum privind obligațiile pe care trebuie să le îndeplinească Belarus, pentru a adera la organizație.