Presa de la Beijing: NATO are o agendă acunsă împotriva Chinei

NATO urmează să organizeze un summit la Vilnius (Lituania), gazdele părând entuziasmate și nerăbdătoare, sentiment care se reflectă în provocarea Chinei dar și faptul că mai multe țări membre NATO par să se fi coordonat în abordarea probemei Insulei Taiwan, se arată într-un editorial apărut în publicația chineză Global Times. Acest mesaj este preluat în majoritatea publicațiilor și jurnalelor de știri din China, alături de convingerea că, aflată sub influența Statelor Unite ale Americii, NATO nu se mai ferește să își exprime intențiile negative față de China.

Pe acest fond, „Lituania, imitând SUA, și-a anunțat așa-numita strategie în Indo-Pacific, în cele 16 pagini ale documentului fiind expusă și poziție față de Insula Taiwan, dezvoltarea relațiilor economice cu Taiwanul fiind una dintre prioritățile strategice ale Lituaniei”.

Atitudinea Lituaniei este considerată o nouă aroganță a micuței țări din Europa de Est, după ce autoritățile de la Vilnius țara au decis să stabilească reprezentanțe reciproce cu autoritățile de la Taipei, gest care a condus, în noiembrie 2021, la deteriorare accentuată a relațiilor cu China.

De asemenea, Lituania a fost prima țară care a părăsit formatul de coorparea Chine – Țările Europei Centrale și de Est (ECE), încă din luna mai 2021 fiind un vârf de lance în războiul pe care UE și SUA îl duc împotriva oricăror construcții și inițiative pe care China și Rusia le încearcă în Europa. După Lituania, Letonia și Estonia au părăsit formatul China-ECE. La 11 August 2022, Letonia și Estoria au anunțat decizia de a nu mai participa la platforma de cooperare. (vezi AICI)

Astfel SUA, NATO și UE au reușit decuplarea Țărilor Baltice de China și Rusia, cele trei micuțe țări fiind totodată și unele dintre cele mai agresive în relația cu cele două puteri estice.

„Este bizar că țara baltică, cu o populație mai mică de trei milioane de locuitori, situată în zona de radiație directă a conflictului Rusia-Ucraina, a venit cu o strategie Indo-Pacifică. Multe dintre formulările sale din strategie sunt familiare, fiind parcă preluate direct din retorica SUA față de China, doar că de data aceasta sunt exprimate de Lituania”, se arată în editorialul din Global Times. Mai mult, publicația exprimă uimirea în fața faptului că ministrul lituanian de Externe, Gabrielius Landsbergis (41 ani), a declarat că: „odată cu aprobarea strategiei, Lituania se află acum printre liderii mondiali. Numai cineva complet lipsit de conștiință de sine ar putea face o astfel de afirmație. Lituania nu este în niciun caz un ‘lider global’, dar incidentul a provocat unul dintre cele mai mai mari râsete internaționale ale anului”.

Arătând că în actuala epocă, a marilor schimbări, politica externă radicală a Lituaniei este reprezentativă. Manifestându-se cu o teamă excesivă față de Rusia, guvern lituanian se comportă anormal, „SUA și NATO fiind bucata de lemn de care se agață o Lituanie care se îneacă”, reține editorialul.

În aceste condiții, cu cât guvernul lituanian devine tot mai dependent psihologic de SUA și NATO, cu atât este mai puternic impulsul de a adopta inițiativele SUA și NATO, pentru a-și dovedi propria valoare. Stimulată de SUA, Lituania nu realizează că și-a predat destinul altora, frica și neliniștea fiind sursele esențiale de energie care conduc carul geopolitic al administrației de la Washington, scrie Global Times.

China acuză că, înaintea Summitul NATO de la Vilnius (11-12 Iulie a.c.), SUA au cultivat radicalismul, anxietatea, agresiunea și interferența în afacerile din Asia-Pacific, acțiuni care sunt un barometru summitul care prefigurează următoarele mișcări ale NATO. În timp ce intensifică presiunea asupra Rusiei, NATO accelerează expansiunea în regiunea Asia-Pacific. Iată de ce, summitul de la Vilnius ar putea deveni un moment de cotitură, cu atât mai mult cu cât, pentru al doile an consecutiv, liderii din Japonia, Coreea de Sud, Australia și Noua Zeelandă, vor participa la eveniment, în calitate de „parteneri pe tot globul”.

În ziua în care Lituania a anunțat propria strategie în regiunea Indo-Pacific (5 iulie a.c.), Marea Britanie și Polonia au semnat o declarație comună privind parteneriatul strategic 2030, document care face trimiteri la Insula Taiwan, fapt care, potrivit părții chineze arată că țările NATO își coordonează pozițiile cu privire la problema Taiwan.

Pe acest fond, presa chineză reține că Lituania nu trebuie privită „doar ca pe un clovn sau ca pe o glumă”, declarațiile și acțiunile sale exagerate fiind o reflexie a modului în care NATO privește lumea, dar și un avertisment pentru care China trebuie să se pregătească în avans.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, Asia, China, CHINA-ECE, Din arhive, Din presa chineză, EU Centrală şi de Est, Europa, Europa - Asia, Înţelege China, Multilateralism ... în doi, Problema Taiwan, Război în Ucraina, Rusia, Uniunea Europeană, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

5 răspunsuri la Presa de la Beijing: NATO are o agendă acunsă împotriva Chinei

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.