Țările arabe și islamice se reunesc în China, pe tema Palestina-Israel

Miniștrii de Externe arabi și islamici din: Arabia Saudită, Iordania, Egipt, Indonezia și Palestina, alături de Secretarul General al Organizației de Cooperare Islamică, Hissein Brahim Taha, se află luni și marți în China, pentru a căuta soluții pentru detensionarea conflictului Palestina-Israel, sodat cu peste 13.000 de morți, din care 5.500 de copii și 3.500 de femei.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Mao Ning, a infomat că delegația se va afla în China timp de două zile, între temele de discuție regăsindu-se protejarea civililor și căutarea unei soluții juste în problema palestiniană.

Potrivit ministrului chinez de Externe, Wang Yi, actualul conflict palestiniano-israelian afectează întreaga lume și implică o alegere majoră între război și pace. Acesta a subliniat, în mod repetat după declanșarea noii crize, că Fâșia Gaza are nevoie cel mai mult de eforturi de pace, nu de calcule geopolitice. Potrivit părții chineze, oamenii din Gaza au nevoie cel mai mult de securitate, alimente și medicamente, mai degrabă decât de război, arme și muniție.
Wang a mai subliniat că soluția celor două state reprezintă un consens al comunității internaționale.

Pe de altă parte, Wang Yi a afirmat că dacă Israelul are dreptul la statalitate, la fel are și Palestina. Însă, în condițiile în care israelienii au obținut garanții pentru supraviețuire, nimeni nu oferă garanții palestinienilor, a declarat a declarat sâmbătă, la Beijing. Potrivit acestuia, China va oferi asistență umanitară de urgență Fâșiei Gaza și Autorității Naționale Palestiniene, prin intermediul ONU, în condițiile în care problema Palestinei este o rană deschisă.
În opinia oficialului chinez, principala cauză a acestei probleme este reprezentată de întârzierea realizării unui stat independent al Palestinei și de eșecul eforturilor de repare a nedreptăților istorice suferite de poporul palestinian.

Biroul de presă al Guvernului din Gaza a anunțat că, până duminică, 19 Noiembrie 2023, numărul morților palestinieni în Fâșia Gaza a depășit 13.000, după data de 7 Octombrie. Directorul general al Biroului de presă, Ismail Al-Thawabta,a informat că între morți se regăsesc 5.500 de copii și 3.500 de femei, în timp numărul răniților este de peste 30.000.

Al-Thawabta a mai arătat că numărul persoanelor dispărute este de peste 6.000, inclusiv 4.000 de copii și femei, cel mai probabil aflate sub clădirile distruse de atacurile israeliene.

Riposta Israelului este un răspuns la atacul produs, la data de 7 Octombrie a.c., de gruparea Hamas, în sudului Israelului, atc soldat cu aproximativ 1.200 de victime și peste 200 de ostatici.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, China, Din arhive, Din presa chineză, Fâșia Gaza, Înţelege China, Multilateralism ... în doi, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Un răspuns la Țările arabe și islamice se reunesc în China, pe tema Palestina-Israel

  1. andron spune:

    Se schimbă liderul ? În fiecare zi aflăm cât de deștepți suntem, că suntem împrumutați nesustenabil, că facem parte din cea mai de succes alianță militară (NATO, care taman ce a pierdut cel mai costisitor război de peste 20 de ani cu niște neîncălțați), că Ruși sunt răi și au început un război de agresiune neprovocat împotriva vecinului său pașnic Ucraina, China fiind comunistă și prietenă cu Ruși, Iranul aşişderea, chit că este fundamentalist religios. Aia toți sunt răi. Clar, nu ieșim din narativul oficial. Și totuși am fost curioși ce vorbește Xi cu Biden (pe asta din urmă văzându-l cum dă noroc cu pereții), intrigați, ni s-a explicat că Xi e dictator și că China rămâne rea. Un pic dezorientați am privit narativul oficial cu stupoare. De ce dracu s-au mai întâlnit ?! Ca să îl scuipe unul pe altul ?! În sfârșit,… unii mai documentați (Dan Dungaciu) ne-au arătat că situația financiară a celui mai de succes cuplu economic SUA – UE e gata să reediteze marele Crah din ’29. E… încă unul pe lângă Nouriel Roubini ce ne prezic dezastre. Până la urmă are dreptate prietena mea, bă, mai trebuie să și trăim, să facem mâncare, să iubim și să ne bucurăm, așa că mai dă-i dracu pe ăștia cu previziunile lor catastrofice și hai să vedem ce avem de făcut astăzi. Aiurea, poți !? Narativul oficial se ofilește și aflăm că: „Directoarea FMI prezice schimbări majore după discuția lui Biden cu Xi Jinping”, că: Secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, a declarat în timpul întâlnirilor de săptămâna trecută cu omologul său chinez că un rezultat cheie al angajamentului economic dintre SUA şi China a fost sprijinul Beijingului pentru o creștere cu 50% a resurselor FMI bazată pe cote, fără o creștere imediată a acțiunilor pentru China, că: „Vladimir Putin va discuta cu marii lideri ai lumii despre prăbușirea economică: Șeful Rusiei ia parte la Summit-ul G20” și colac peste pupăză de dimineață aflu că: „Țările arabe și islamice se reunesc în China, pe tema Palestina-Israel”.
    De aici întrebarea. Încep să cred că trăim într-un film în care senzaționalul ajunge normal.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.