China doreşte să investească în dezvoltarea Regiunii Dunării

Sursa: AGERPRES
Relaţiile chino-europene sunt în continuă dezvoltare, în prezent, Republica Populară Chineză fiind cel mai mare exportator de investiţii în Europa, a declarat Sorin Dimitriu (foto), preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti, în deschiderea Forumului de investiţii „Implicarea Chinei în dezvoltarea Regiunii Dunării”.
„Acest Forum este, pentru China, parte a strategiei sale de a investi 10 miliarde de dolari în ţările Europei Centrale şi de Est. Este o şansă pentru România, cât şi pentru Europa, pentru a găsi, astfel, stabilitatea economică necesară zonei noastre. Camera bucureşteană s-a orientat tot mai mult, în ultimii ani, pentru atragerea de investiţii din zona Rusiei, Chinei şi a statelor arabe. Fondurile europene vor fi tot mai greu de accesat în condiţii de criză şi de aceea trebuie să profităm de atuul pe care România îl are ca partener tradiţional al Chinei şi să atragem cât mai multe investiţii”, a spus Sorin Dimitriu.
În cadrul forumului, reprezentanţi ai Camerelor de Comerţ, autorităţilor publice şi mediului privat din Austria, Croaţia, Bulgaria, Ungaria, Serbia şi România şi-au expus proiectele de investiţii în faţa partenerilor strategici chinezi şi participă la întrevederi de afaceri cu aceştia. Forumul de investiţii din Bucureşti, o premieră în regiune, are loc în contextul în care relaţiile chino-europene sunt în plină transformare. Din poziţia celei de a doua economii ca mărime din lume şi cel mai mare exportator mondial, China devine exportator de investiţii. Începând cu anul 2008, Europa este piaţa cu cea mai rapidă creştere a investiţiilor chineze. De exemplu, în 2010, valoarea investiţiilor chineze în Europa s-a dublat faţă de anul precedent, 80% concentrându-se în Uniunea Europeană. Serbia a primit recent un credit de un miliard de euro, iar un angajament de aceeaşi valoare a fost încheiat cu Ungaria anul acesta. Interesul Chinei pentru ţările din regiunea dunăreană nu este deloc întâmplător – economiile din zonă mai au multe „goluri” de acoperit, reprezentând tot atâtea oportunităţi de afaceri. … (…).
Textul integral: AICI

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Din presa românească, România - China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.