Comisarul pentru Comerţ, Karel De Gucht despre „soluţia amiabilă UE – China în cazul panourilor solare”

Disputa UE - China, panouri solareSursa: Comisia Europeană
Comisarul european pentru Comerţ, Karel De Gucht (foto), a prezentat, luni, o serie de explicaţii pe marginea soluţiei amiabile la care negociatorii europeni şi chinezi au ajuns în privinţa panourilor solare produse în China şi importate în Uniunea Europeană.
Dat fiind că este un subiect sensibil, am ales să prezint poziţia integrală a comisarului, aşa cum a fost exprimată în conferinţa de presă de luni, în condiţiile în care decizia finală încă nu a fost adoptată la nivelul Comisiei Europene.

Karel De Gucht„La 4 iunie, am anunţat decizia de a impune taxe antidumping provizorii pe panourile solare din China, de 47,6% cu începere de la data de 6 august 2013.
Având în vedere circumstanţele excepţionale ale pieţei şi dorinţa noastră de negociere, am permis, pentru o perioadă de două luni, ca nivelul taxelor să fie stabilite la valoarea de numai 11,8%.
Chiar înainte de sfârşitul acestei perioade, în week-end, am ajuns la o soluţie amiabilă cu omologul meu din China, Ministrul Gao şi Camera de Comerţ din China. Comisia a primit angajamente semnate de la un număr mare de exportatori chinezi de panouri solare. Astăzi, am depus un proiect de decizie pentru a le accepta. Sper că Comisia Europeană va adopta propunerea mea, la data de 2 august.
Acest caz a fost deosebit atât din cauza dimensiunii sale, ci, de asemenea, din cauza sectorului în cauză.
Pe de o parte, nu putem accepta o situaţie în care dumpingul din China ar distruge industria europeană a panourilor solare. Pe de altă parte, nu am fost interesat într-o soluţie care să conducă la un deficit de aprovizionare în Europa şi a efectelor negative excesive asupra industriei şi a consumatorilor.
Implementarea panourilor solare este importantă pentru ambiţia Europei de a reduce emisiile de CO2. Exact din cauza politicii climatice ambiţioase, în anii anteriori, la nivel de cerere, Europa a fost lider mondial şi a depăşit capacitatea de alimentare proprie.
Pe scurt, Europa va continua să se bazeze pe importurile de panouri solare într-o măsură importantă, chiar şi atunci când efectele prejudiciabile ale dumpingului vor fi eliminate, iar industria UE va fi recuperată complet.
În cadrul negocierilor cu omologul meu din China, am păstrat în mod constant aceste două obiective în minte: cum putem elimina prejudiciul adus industriei europene, cauzat de dumpingul ilegal, şi, în acelaşi timp, cum ne asigurăm că utilizatorii europeni şi clienţii beneficiază de o furnizare ieftină de panouri solare?
Soluţia pe care am găsit-o este acceptată şi inovatoare.
Furnizorii chinezi au fost de acord cu un angajament de preţ voluntar, în cazul în care se angajează să oprească dumpingul şi să menţină preţurile peste un anumit nivel. În schimb, acele companii care participă la acest angajament nu trebuie să plătească taxele anti-dumping.
Acest angajament se va aplica numai pentru un volum anual care acoperă o parte din piaţa europeană, în ansamblu. Pentru restul, astfel încât exporturile chineze depăşesc acest volum anual, taxa anti-dumping medie de 47,6% va trebui să fie plătită aferent datei de 6 august.
Ce înseamnă acest lucru?
Aceasta înseamnă că pe un segment al pieţei, care nu poate fi satisfăcută de oferta europeană, un preţ minim de import se aplică pentru importurile din China. Prin stabilirea unui preţ minim, presiunea descendentă asupra preţurilor ar trebui să ajungă la un sfârşit.
În alt segment al pieţei, furnizorii europeni vor trebui să concureze cu competitorii din restul lumii, dar în ceea ce priveşte importurile din China, care sunt în cauză, sunt protejaţi de taxa anti-dumping 47%.
Am auzit unele voci susţinând că ne-am oferit Chinei şi că acest acord va distruge industria europeană a panourilor solare.
Nu sunt de acord.
În cazul în care acordul intră în vigoare, furnizorii europeni vor avea un scut împotriva dumpingului chinez care merge la 11,8%, fiind în vigoare taxa de 47,6% pentru acei exportatorii care nu participă la acord. Aceşti exportatori asigură până la 30% din exporturile actuale din China.
Cei 70% dintre furnizorii chinezi care participă la acord vor salva taxele anti-dumping pentru un volum semnificativ de vânzare. Cu toate acestea, vizăm un segment de piaţă pe care furnizorii europeni nu l-au putut acoperi.
Conform prognozelor economice, în viitor, piaţa de panouri solare din Europa va creşte. Prin urmare, volumul anual de import pentru care se aplică acordul se referă la o cotă de piaţă în Europa care este considerabil mai mică decât cea actuală de 80% deţinută de China. Aceasta constituie o garanţie importantă de protecţie pentru furnizorii europeni.
Deci, permiteţi-mi să fiu clar: angajamentul de preţ nu este doar unul de preţ. Mai degrabă, acesta se referă la importurile în cadrul unui nivel anual şi, în plus, la o valoare provizorie percepută asupra importurilor peste nivelul anual.
Eu cred că această soluţie va elimina prejudiciul pentru industria europeană. Este echivalent cu impunerea taxelor provizorii pentru toţi exportatorii chinezi. Efectul va fi că industria europeană va avea spaţiu pentru a recâştiga cota de piaţă deţinută anterior. Am restaura stabilitatea cu un nivel de preţ durabil pe piaţa europeană.
Vom avea nevoie de o astfel de abordare constructivă între China şi UE, de asemenea, şi pentru alte cazuri care afectează comerţul nostru. Sper sincer că soluţia pe care am găsit-o în cazul panourilor solare va stabili tonul pentru aceste discuţii” – Karel De Gucht.

REFERINŢE >>>
PRESSEUROPE | Un acord foarte generos pentru Beijing
XINHUA – Înţelegerile amiabile demonstrează baza solidă a schimburilor comerciale dintre UE şi China
Comisarul De Gucht: „Am găsit o soluţie amiabilă în cazul panourilor solare UE – China, care va duce la un nou echilibru pe piaţă, la preţuri sustenabile”

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în China, Europa, Europa - Asia, Uniunea Europeană. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.