Comisarul De Gucht: „Am găsit o soluţie amiabilă în cazul panourilor solare UE – China, care va duce la un nou echilibru pe piaţă, la preţuri sustenabile”

Karel De GuchtComisarul European pentru Comerţ, Karel De Gucht (foto), a declarat, sâmbătă, că „după săptămâni de negocieri intense, pot să anunţ că sunt mulţumit de oferta angajamentului de preţ prezentată de exportatorii de panouri solare din China, aşa cum este prevăzut în legislaţia Uniunii Europene de protecţie comercială. Aceasta este soluţia pe care am căutat-o, pe cale amiabilă, atât UE, cât şi China.
Suntem încrezători că acest angajament de preţ va stabiliza piaţa europeană de panouri solare şi va elimina prejudiciul privind practicile de dumping cauzate industriei europene. Am găsit o soluţie amiabilă, care va duce la un nou echilibru pe piaţa europeană a panourilor solar, de la un nivel de preţ sustenabil.
După consultarea comitetului consultativ format din statele membre, am de gând să prezint această ofertă Comisiei Europene”.
Declaraţia prezentată de comisarul De Gucht, după anunţarea ofertei făcute de către exportatorii chinezi, vine ca un rezultat a câtorva săptămâni de negocieri intense, în urma instituirii de taxe antidumping provizorii la importurile UE de panouri solare din China, la data de 6 iunie. Atunci au fost prevăzute să fie impuse taxe în două etape, începând cu 11,8%, la data de 6 iunie, şi de 47,6%, în medie, de la data de 6 august.
Potrivit informaţiilor puse la dispoziţie de Comisia Europeană, termenii angajamentelor au fost prezentaţi de companiile exportatorilor chinezi de panouri solare, reprezentate în cadrul discuţiilor de către Camera de Comerţ din China. Termenii ţine cont de circumstanţele particulare şi unice ale pieţei de panouri solare, inclusiv de evoluţia acesteia de-a lungul ultimilor ani. Negocierile au rolul de a găsi un echilibru între două elemente cheie: să permită eliminarea dumpingului constatat prejudiciabil şi să permit, în acelaşi timp, o aprovizionare stabilă cu panouri solare pe piaţa UE.
Reprezentanţii CE au mai arătat că detalii suplimentare ale actelor normative privind angajamentele asumate vor fi prezentate abia după adoptarea lor de către Comisia Europeană.

REFERINŢE >>>
Înţelegere China – UE în privinţa panourilor fotovoltaice
UE – CHINA | China nu apelează la abuzuri pentru remedii comerciale
RIPOSTA CHINEI | Investigaţii privind importurile de vinuri din UE
UE – CHINA | „Panouri solare: Europa provoacă China”
UE – CHINA | Taxele solare riscă deraierea relaţiilor comerciale China-UE
CE a impus taxe anti-dumping pe panourile solare chineze
UE – CHINA | Beijing seamănă zâzanie printre europeni
China către UE: „Mai multă cooperare, mai puţin protecţionism”
China respinge blocajul economic impus de UE produselor chineze
UE – CHINA | „Germania şi China vor să dezamorseze disputa pentru tarifele vamale”
Discuţii pe marginea litigiilor comerciale, China – UE

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în China, Europa, Europa - Asia, Uniunea Europeană. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.