UE – CHINA | Beijing seamănă zâzanie printre europeni

China - EU Le Monde FRSursa: PRESSEUROP.EU
Europa dă dovadă de dezorganizare, din nou. Şi încă o dată, Berlin vrea să se exprime cu propriul glas şi nu cu cel al întregii UE. Şi din nou cea care va câştiga va fi China, scrie publicaţia franceză LE MONDE.
China provoacă Uniunea Europeană. Ea este pe cale să pună la încercare capacitatea celor 27 de state membre în a menţine singura politică cu adevărat comună: cea comercială. În calitate de entitate aparte pe scena internaţională, Europa nu există decât dintr-un punct de vedere – comerţul. Europenii vor arunca prosopul şi în această privinţă?
Miza este importantă. Partida se va juca pe terenul industriilor viitorului: sectorul fotovoltaic. Comisarul european pentru Comerţ, belgianul Karel De Gucht, suspectează industriaşii sectorul chinezesc de dumping masiv. El vrea să introducă până în 5 iunie o taxă vamală provizorie de 47%, în medie, pe panourile solare chinezeşti, în scopul de a proteja fabricanţii europeni. În jur de 25 000 de locuri de muncă ar fi puse astfel în pericol de practicile comerciale neloiale ale concurenţilor lor chinezi.
Dl De Gucht este un om curajos. Dosarul său este solid. Jurist de profesie, comisarul nu face decât să calce pe urmele americanilor. Sătule de a mai lupta cu concurenţi subvenţionaţi, Statele Unite au instaurat în primăvara anului 2012 o taxă de 31% până la 250% asupra panourilor solare importate din China.
Dar dosarul nu este atât de simplu pe cât pare. În Europa, industria panourilor solare este deja în declin. Sectorul este controlat de companiile europene care instalează dispozitivele solare. Acestea au tot interesul de a obţine panourile la preţuri mici – a se înţelege chinezeşti…
Ceea ce explică parţial opoziţia din partea a 17 membri ai UE faţă de ofensiva dlui De Gucht. În frunte cu Germania, întrucât China îi este al treilea cel mai mare partener comercial. Fără a mai pune la socoteală că aproape două treimi din excedentul comercial german este realizat în afara Europei, în special în Asia, şi mai ales în China.
Textul integral AICI

REFERINŢE >>>
China către UE: „Mai multă cooperare, mai puţin protecţionism”
China respinge blocajul economic impus de UE produselor chineze
UE – CHINA | „Germania şi China vor să dezamorseze disputa pentru tarifele vamale”a>
Discuţii pe marginea litigiilor comerciale, China – UE

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, China, Din presa românească, Europa - Asia, Uniunea Europeană. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.