COMENTARIU | „Nașa Rașa” – Diplomatul Geoană față cu analfabetul Vanghelie

Geoana - Vanghelie 2Când un diplomat renunță la diplomație, când adoptă un limbaj de mahala și se înhăitează cu câinii vagabonzi, numai pentru a-și satisface orgoliul de politician întârziat la întâlnirea cu marea glorie, avem în față un personaj demn de milă. Mircea Geoană, fostul Ambasador în SUA, fostul ministru de Externe, fostul lider al celui mai mare partid din România post decembristă, fostul finalist al prezidențialelor din 2009, se vrea liderul unei noi mișcări social-politice, având alături ca prim partener „o extremă” care nu are ce cauta în politică: Marian Vanghelie. Fie și numai pentru atât, dominat de frustrări și lipsă de viziune, Mircea Geoană merită să se înece în propriul eșec.

Când a decis să își intituleze noul proiect social-democrat „România noastră”, este posibil ca Mircea Geoană să se fii inspirat din titlul serialului „Rusia noastră”, proiect tv care s-a bucurat de ceva audiență ca urmare a vulgarității și orientării extremist-naționaliste. Startul proiectului „România noastră”, dat de Geoană și Vanghelie, vine să confirme o boală mai veche a politicienilor și liderilor din spațiul românesc, pentru că dacă pentru tuberculoză, cancer, SIDA, mai găsești leac, pentru trădare și mitocănie încă nu s-a aflat antidotul.

În noul proiect „Наша Russia” (nașa rașa), denumit de Geoană&Vanghelie „România Noastră”, personajele joacă dur, atacă la cap, pentru că altfel nu fac audiență, nu devin interesante pentru până mai ieri adversarii de moarte.

„Ne vom bate pentru principiile noastre. Vă propun proiectul nostru în locul sultanatului politic promovat de Victor Ponta şi care a acaparat funcţiile din stat şi din guvern. Sunt mulţi parlamentari care vor mai veni. Sultanatul politic al lui Ponta se va încheia în câteva săptămâni” – Geoană

„După o matură şi serioasă gândire am înţeles că, dacă vrem să dăm o şansă noii stângi, nu putem construi pe o temelie putredă. (…) Cum poate cineva să accepte ca principalul partid al stângii sa fie un partid complet nedemocratic?” – Geoană

„Mă întorc la fostul meu coleg, Victor Ponta, Dumnezeu să-l ierte pentru că s-a dus. Nu ştiu dacă băiatul ăsta iubeşte pe cineva. Nu ştiu dacă băiatul acesta se gândeşte la acei oameni care nu au din ce să trăiască. (…) A vrut să candideze la preşedinţie săracul, Dumezeu să-l ierte, nu era pentru aşa ceva” – Vanghelie

„Noi suntem mai mult decât a fost PSD, suntem apărătorii salariaţilor şi angajaţilor din România. Cum poate cineva să voteze PSD care a blocat votul din diaspora?Noi suntem cei care vom genera o mişcare în diaspora care va vota stânga” – Geoană

„După o matură şi serioasă gândire am înţeles că, dacă vrem să dăm o şansă noii stângi, nu putem construi pe o temelie putredă. (…) Cum poate cineva să accepte ca principalul partid al stângii sa fie un partid complet nedemocratic?” – Geoană.

Sunt citate din gândirea și platforma proiectului „România Noastră” care își propune să demoleze, să se alieze azi cu dușmanii de ieri, pentru ca mâine-poimâine să viseze la un scor „extraordinar de bun” la alegerile parlamentare (Geoană).

În ceea ce-l privește pe Vanghelie nu am îndoieli, surprize sau emoții. De la Mircea Geoană, însă, în ciuda labilității, capacității nelimitate de a intra singur în situații de un ridicol extrem, mai aveam o speranță. Măcar pentru a observa cele pe care le spunea Țuțea, acum 25 de ani, preluându-l pe Bergson: „Democrația este singurul sistem compatibil cu demnitatea și libertatea umană. Dar are un sigur viciu incurabil: n-are niciun criteriu de selecțiune a valorilor de conducere. Niciunul”. Dar, sunt convins, cei pasionați de evoluția lui Geoană vor găsi diverse argumentele care să explice parteneriatul cu etalonul politic Vanghelie.

Am căutat o explicație pentru accidentele dese în care Mircea Geoană ajunge să fie permanent actor secundar, de plan doi-trei, incapabil de un real succes dus până la capăt. Un răspuns ar putea fi găsit în experiența din tinerețe când a fost arbitru de fotbal la Bragadiru și Voluntari, perioadă care i-a mercat decisiv opțiunea, optica și perspectiva în fața selecției valorilor. Deși vede liga campionilor, cel mai bine înțelege și se simte în liga inferioară, alături de cotonogari specialiști în autogoluri, dispuși să înjure și să altoiască după bunul plac, pe cine prind la nerv.

„Numai eu știu câte înjurături am auzit, dar și câtă condiție fizică am făcut. Nu vă puteți imagina câtă pasiune poate să fie la un meci de Divizia Onoare, la Bragadiru sau Voluntari. Am făcut-o cu pasiune” – Mircea Geoană

Cât privește PSD și actuala coaliție de guvernare, nu este mare lucru de comentat. Am susținut imediat după înfrângerea umilitoare din 16 noiembrie 2014 că unica soluție compatibilă cu demnitatea este ieșirea de la guvernare, reașezarea partidului și pregătirea pentru alegerile locale și parlamentare din 2016. Așa cum stau lucrurile acum, anul viitor, actualul PSD va merge în opoziție, Ponta se va pierde în neant, iar cei din jurul său vor căuta soluții pentru alte guvernări, explodând în citate lipsite de minimă onoare.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, De departe ... România, Din presa românească, România și etichetat cu , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.