În condițiile în care nici nu a ajuns în scaunul de la Cotroceni, Klaus Iohannis dispune ordine cu mai multă influență și efect decât a făcut-o Băsescu timp de zece ani, singura salvare pentru Uniunea Social-Liberală rămâne ieșirea de la guvernare. În alte condiții, alegerile parlamentare, anticipate sau la termen, va arunca PSD în derizoriu, așa cum s-a trezit PDL în 2012.
Este degringoladă la București. Parlamentul a trecut pe „pilot automat”. Se votează vrac, fără discernământ, la solicitarea încă neconfirmatului președinte ales, Klaus Iohannis. Iată primul rezultat al votului de duminică: desființarea Parlamentului României. Un rezultat similar alegerilor parlamentare din 2012, când USL a primit aproape 70% din voturi.
Parlamentul de la București a fost desființat prin comanda unică a președintelui ales Iohannis, comandă preluată și executată fără judecată de 293 de deputați care și-au uitat menirea, acea de a dezbate (parlamenta) înainte de a decide.
Având perspectiva acestui tip de a face politică, partidele din USL, în principal PSD, ar trebui să se trezească din șocul alegerilor prezidențiale.
Dacă PSD este interesat să își păstreze forța, să își consolideze prezența politică, fie se va opune politicilor și stilului imperativ, apropiat dictaturii populare promovate de Iohannis, fie se retrage de la guvernare, pentru a evita o erodare pe cât de rapidă, pe atât de profundă.
Actualul PSD, alături de partenerii de coaliție, au în față o opoziție dispusă să execute toate dorințele președintelui ales Iohannis, fie că acestea sunt sau nu realiste. Asta înseamnă mașinăria nemțească. Să ai predispoziții sinucigașe. Cel care a confirmat această realitate a fost Vasile Blaga. În prima conferință de presă de după victorie, Blaga a ascultat trist declarațiile lui Iohannis, apoi s-a rezumat la a spune că tot ce a afirmat Iohannis este corect: „Nu sunt lucruri de completat (…) sunt de acord cu toate precizările pe care le-ați făcut”. Supunere totală!
Având în față o „armată” a noului PNL dispusă să se sinucidă la comandă, lupta pentru guvernare sau pentru demolarea guvernului USL va fi o chestiune de luni. Echipa lui Victor Ponta nu pare conștientă de această situație, cu atât mai mult cu cât Iohannis și compania vor avea o misiune extrem de simplă: să atace devastator toate gesturile și acțiunile guvernului, fie că sunt în plan economic, social, cultural, fie că acestea sunt necesare sau nu României, fie că sunt bune sau nu.
Având o prezență consistentă în Parlament, USL ar trebui să ofere șansa noului PNL să pună în practică promisiunile electorale. Din opoziție, USL ar putea să se reorganizeze mult mai eficient, ieșită din lumina reflectoarelor. Curățenia internă, cu precădere în PSD, o reașezare a principiilor, mesajelor și liderilor, sunt obligatorii în perspectiva alegerilor la termen din 2016, locale și parlamentare.
În alte condiții, am arătat, PSD va ajunge fie să fie trădat de unul dintre aliații din actuala coaliție de guvernare, fie să respire umilința efectelor unui nou stil de a face politică, aceea impusă de Klaus Iohannis.
Atunci când te lupți cu un individ care nu are prea multe idei, care nu poate să fandeze spontan, care execută mecanic fiecare mișcare, după îndelungi exerciții, singura șansă de victorie este adoptarea aceleiași strategii. Altfel, ai o singură opțiune: să îți zdrobești imaginea într-un zid insensibil, care se bucură de un sprijin popular consistent.
PSD are nevoie de o simplificare a apariției publice, a mesajelor publice, pentru că s-a dovedit la alegerile din 16 noiembrie că România nu mai este aceeași.
În ciuda zgomotului și prezenței exagerate, Biserica Ortodoxă se află într-un faliment de imagine și susținere populară. Mesajul naționalist nu mai are ecou, în absența unor rezultate socio-economice. Valorile României, fie că vorbim de academicieni, medici, actori, sportivi, nu mai sunt urmate de mase.
În aceste condiții, actuala guvernare Ponta, trebuie să accepte cu demnitate înfrângerea, să înțeleagă că un pas înapoi nu înseamnă înfrângerea totală, și că intrarea în „cantonament” pentru împrospătarea și întărirea echipei este singura soluție. Pentru că mesajul președintelui ales Iohannis este unul extrem de simplu, chiar dacă în totală contradicție cu mesajul lansat în campania electorală: „Noi dorim să preluăm puterea. Noi, Partidul Național Liberal”.
REFERINȚE >>>
ALEGERI 2014 – “Efectul Iohannis”, combinaţia hidoasă a compromisului politic
ALEGERI 2014 – Președintele de la 16 noiembrie
FILIERA GERMANĂ – Construirea unui lider marionetă, Klaus Iohannis
ALEGERI 2014 – Așteptând fluierul final, Iohannis realizează avantajul confruntărilor
ALEGERI 2014 – Iohannis, propune continuarea politicii externe de izolare? “Nu avem nevoie de o nouă axă București – China”
ALEGERI 2014 – Prestația ridicolă îi folosește lui Iohannis?
ALEGERI 2014 – Pentru ce reinventează Klaus Iohannis trecutul propriei soții?
ALEGERI 2014 – Privește-te în ochii lui Iohannis!
Scrisoarea unei bunici către Klaus Iohannis: “M-am întrebat ce aş face dacă aş rămâne fără să ştiu nimic de nepoţii mei?”
NERUȘINAREA DE A SFIDA, ZÂMBIND, ROMÂNIA! Ghinion …
COMENTARIU | Ai nevoie de curaj să nu votezi un minoritar?
Iohannis, singurul cinstit din orașul cu arestați și sinucigași
Pentru că trebuie să știm adevărul despre onestul și bunul primar Kalus Werner Iohannis, prim-vicepreședintele PNL
COMENTARIU | Când nimeni nu te vrea … în Guvern
COMENTARIU | Cât contează un om în România: Iohannis vs. Omul de rând
COMENTARIU | Prematura îndepărtare de mase
COMENTARIU | Resuscitarea ostaticului Iohannis
Pingback: Şi dacă avem un preşedinte homosexual? O întrebare pentru Klaus Iohannis de la Dan Tomozei, jurnalist sibian de investigaţii: sunteţi sau nu sunteţi gay? | VA RUGAM SA NE SCUZATI, NU PRODUCEM CAT FURATI!
Pingback: Şi dacă avem un preşedinte homosexual? O întrebare pentru Klaus Iohannis de la Dan Tomozei, jurnalist sibian de investigaţii: sunteţi sau nu sunteţi gay? | Victor Roncea Blog