China arată spre SUA și UE în problema valurilor de imigranți din Europa

Refugiati sirieni la granita cu Turcia, 15 iunie 2015Sub titlul „SUA trebuie să reflecte asupra politicii sale din Orientul Mijlociu”, agenția oficială de presă chineză XINHUA a publicat, azi, un comentariu în care exprimă tranșat poziția Chinei în privința valurilor de emigranți care tulbură Europa. Analiza chineză (o premieră ținând cont de lipsa de combativitate și implicarea în problemele externe ale altor țări sau teritorii), susține că valurile de imigranți din Africa și Orientul Mijlociu au în spate instabilitatea generată de SUA în parteneriat cu Uniunea Europeană. Iată textul integral.

Xinhua - China arata spre SUA si UE in problema valurilor de imigranti din EuropaÎn timp ce Europa se luptă pentru a face faţă fluxului masiv de refugiaţi din Africa şi Orientul Mijlociu, Statele Unite ar trebui să se abţină de la atitudinea „nu e în curtea mea” şi să reflecteze asupra politicii sale din Orientul Mijlociu care, în mod direct sau indirect, au strămutat de mii de oameni.

Europa se confruntă de mai mulți ani cu provocările emigranţilor ilegali, valul recent adeclanşând o criză a refugiaților din Peninsula Apennină în Balcani, din Spania în Marea Britanie.

Până în 2015, peste 293.000 de refugiaţi şi migranţi au ajuns în Europa pe mare, peste 2.000 de oameni murind în tentativa lor de a traversa Marea Mediterană. Cu 157.228 de imigranți în acest an, Grecia este de departe principala destinaţie pentru refugiaţi, fiind urmată de Italia cu 107.633 sosiri.

Refugiații provenind din Libia, Siria și Irak fug din calea războaielor din ţările lor, în situația în care intervenţiile militare conduse de SUA au provocat o situaţie de insecuritate, turbulențe permanente şi crize umanitare. Cu toate acestea, dorința acestora pentru o viaţă paşnică nu poate firealizată cu uşurinţă.

În primul rând, economia Europei rămâne una fragilă. Grecia parcurge cea mai gravă criză economică din istoria sa, în timp ce Italia se confruntă, de asemenea, cu o creştere a datoriei publice.

În al doilea rând, ţările europene au aliniată politica azilului. Ţările care poartă greul, cum ar fi Grecia şi Italia, se luptă să administreze sosirile masive, în timp ce ţările aflate în spatele liniei frontului intensifică patrularea la frontiere pentru a ţine departe refugiaţii.

În al treilea rând, cu un număr mare de refugiaţi şi migranţi care sosesc din Europa, au început să apară multe probleme sociale şi politice, aşa cum au demonstrat o serie de proteste anti-imigranţi din Germania şi Italia. Problema refugiaţilor a devenit din ce în ce mai mult un subiect sensibil pentru politicieni.

Potrivit Ministerul german de Interne, aproximativ 60% dintre solicitanţii de azil din 2015 sunt veniți din țările sfâşiate de război precum Siria, Irak şi Afganistan, unde, în spatele situaţiei şubrede şi instabile, poate fi văzută umbra Unchiul Sam.

Într-o oarecare măsură, Europa înghite pilula amara a propriei decizii aceea de a urma îndeaproape Statele Unite în aproape toate acţiunile sale militare din Africa, Asia de Sud sau Orientul Mijlociu.

REFERINȚE >>>
Va accepta România “cotele de imigranţi” propuse de CE?

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, China, Din presa chineză, EU Centrală şi de Est, Europa, Europa - Asia, Uniunea Europeană, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.