Singurii care par îngrijoraţi de faptul că alegerile parlamentare din România din acest an ar putea fi organizate pe zăpadă sau ger sunt cei de la ALDE, formaţiune politică tot mai izolată prin mesajele şi luările de poziţie lansate de Călin Popescu-Tăriceanu, în condiţiile în care PSD rămâne captivul modelului timorat reprezentat de Liviu Dragnea, iar noul PNL se sufocă într-o impostură politic-socială greu de imaginat până la contopirea cu PDL.
Este evident, pentru preşedintele Klaus Iohannis şi Guvernul tehnocrat, alegerile parlamentare din acest an nu reprezită un subiect important. Nu înaintea mascaradelor anticorupţie, a inflaţiei de propuneri de dezbateri care generează o criză de soluţii reale în absolut toate domeniile.
Alegerile, democraţia, dreptul de exprimare a străzii au devenit mofturi, după ce strada a fost scara rulantă pe care s-au cocoţat reprezentanţii nimănui. Cu cât va fi mai mic procentul celor care se vor prezenta la vot, cu atât mai fi mai mare scorul parlamentar al formaţiunilor politice, căci despre reprezentativitate nu mai putem discuta, după datele oferite de alegerile locale din iunie.
Ar trebui să voteze românii stabiliţi în străinătate?
Sfidarea, procuparea pentru manipulare socială şi scârba nedisimulată pentru români sunt argumentele care degenerează acţiunile politice susţinute de partidul prezidenţial PNL şi Guvernul tehnocrat, preocupate să nu deranjeze jocurile murdare ale preşedintelui, la rândul lui captiv al grupării cunoscute deja la nivel internaţional drept BINOMUL.
România va fi împinsă spre Crăciun cu alegerile parlamentare? Se pare că da, iar principalul argument derivă din faptul că Democraţia trebuie să fie „apărată”, „protejată” de efectele procesului electoral, de votul direct, de voinţa oamenilor.
Lecţia BREXIT poate fi valabilă şi la Bucureşti, cu precădere după rezultatul alegerilor locale, unde PSD rămâne prima opţiune politică în România, cu şanse de guvernare în coaliţie cu ALDE+minorităţi. Dar, în modul de lucru al preşedintelui Iohannis, al Guvernului tehnocrat, al BINOMULUI, Democraţia nu poate fi acceptată în proiecţia unui astfel de rezultat.
Iată de ce, diferit de verile din alţi ani, liniştea vacanţei a fost înlocuită cu triumfalistele spectacole anticorupţie de arhivă, în care prezumţia de nevinovăţie se aplică selectiv, similar suspiciunilor care sunt sau nu rezonabile, sfidând inteligenţa unui popor adus la limita inerţiei în faţa pericolelor reale care îl macină: sărăcia, incultura, dizolvarea socială şi naţională.
Guvernul dorit de preşedintele Iohannis pare hotărât să programeze alegerile parlamentare în prima sau a doua săptămână din ultima lună a anului (4-11 decembrie).
Nu există o evidentă preocupare pentru organizarea unui scrutin la care să fie asigurate condiţiile unei cât mai mari prezenţe la urne, în contrast cu preocupările pentru birocratizarea până la sufocare a procedurilor de votare pentru românii din străinătate.
Noile reglementări care îi vizează pe românii din afara ţării par să fie formule de tip securist, care să asigure decidenţilor de la Bucureşti baze de date detaliate cu cei care şi-au luat lumea în cap de prea binele din ţară.
Puse în faţa rezultatelor uşor de prevăzut, generate de noile condiţii de votare dispuse de Guvernul tehnocrat, care a lansat cea mai mare sfidare la adresa celor care au stat la cozi în timpul alegerilor prezidenţiale din 2014, reprezentanţele diplomatice româneşti au ajuns să lanseze apeluri marcate de ridicol şi prostie către comunităţile din diaspora. Sub motivaţia unor posibile evenimente nedorite (calamităţi sau incidente de mari proporţii), consulatele au invitat românii să se „autodenunţe”, fiindu-le solicitate date personale, economice şi contractuale care, în mod firesc, ţine de viaţa privată şi relaţia de confidenţialitate cu angajatorul.
Mai mult, aflat în evidentă criză de timp, Ministerul de Externe a demarat o campanie de informare publică, confirmând o realitate simplă: prostia celor care decid politic în guvernarea de la Bucureşti!
Asta câtă vreme pentru străinătate, acolo unde se impunea, era necesară o mai bună organizare a procesului de votare, nicidecum complicarea şi birocratizarea procedurilor care să îi pună pe românii care vor să voteze să facă drumuri la autorităţile locale pentru a ajunge ulterior la Consulate sau Ambasade pentru a-şi manifesta spiritul patriotic şi democratic.
În aceste condiţii, la parlamentarele din acest an, dincolo de calendarul condiţionat de vitregiile iernii, România va marca o altă performanţă imputată guvernării Ponta, tolerată Guvernului tehnocrat: o prezenţă scăzută, minimă, a votanţilor din diaspora care să pună ştampila pe formaţiunile politice agreate, deşi doar cel mult 5-6 vor atinge pragul de 5%, aşa cum arată rezultatele localelor din acest an (foto tabel).