Expoziție eveniment: Bucur și Gisela Clejan, David Iancu – Contributori la istoria prietenei chino-române

Vernisaj 1Cu prilejul împlinirii a 80 de ani de la declanșarea războiului poporului chinez de rezistență împotriva agresiunii japoneze, Muzeul Național de Istorie a României (MNIR) a găzduit, vineri, vernisajul expoziției de fotografii: Bucur și Gisela Clejan, David Iancu – Contributori la istoria prietenei chino-române. La eveniment au participat: Alexandru Oprean – subsecretar de stat în Ministerului Culturii din România, Augustin Lazăr – Procuror general al României, Florea Dumitrescu – președintele Asoiciației Române de Prietenie cu R.P.Chineză, fost ambasador la Beijing, Ioan Donca – vicepreședintele Casei Româno-Chineze, fost ambasador al României la Beijing, Romulus Budura – sinolog, fost ambasador al României la Beijing, Ernest Oberlander-Târnoveanu, director general MNIR. Din partea chineză, au participat reprezentanți ai Asociației Poporului Chinez de Prietenie cu Străinătatea, în frunte cu vicepreședintele Song Jingwu, delegația din Shanghai în frunte cu Zong Ming, secretar general adjunct al guvernului municipal Shanghai, ambasadorul Chinei la București, E.S. Xu Feihong. (Sursa: Radio China Internațional)

Cele peste 150 de fotografii expuse, înfățișează aspectele istorice și poveștile emoționante ale celor trei medici români care, parcurgând o distanță de mii de kilometri, au venit în China pentru a sprijini poporul chinez angajat în Razboiul de Rezistență Impotriva Agresiunii Japoneze.

* * *

????????????????????????????????????????Medicul Bucur Clejan (1904-1975/foto dreapta) este sigurul român căruia i-a fost ridicat un monument în China. După ce şi-a pierdut soţia în timpul misiunilor medicale desfăşurate în spitalele de campanie din Guiang, s-a căsătorit cu Zhao Jingpu (Nelly Clejan), soră medicală chinezoaică. În anul 2008, prin grija autorităţilor chineze, urna cu cenuşă a medicului Clejan a fost adusă la Shanghai şi depusă în monumentul ridicat în Parcul Mausoleului Song Qingling, fost preşedinte de onoare al R.P. Chineze.

Medicul David Iancu (1910-1990/foto stânga), autor al volumului „9 ANI MEDIC PE FRONT Spania-China 1937-1945”, a lăsat posterităţii o impresionantă arhivă de note memorialistice şi obiecte de o extremă valoare istorică şi sentimentală, o parte dintre acestea fiind donate în anii din urmă autorităților chineze.

Luptând pe frontul din China, medicii român

* * *

Amintiri din China 2Expoziția s-a organizat sub egida Asociației Poporului Chinez de Prietenie cu Străinătatea, a Asociației de Prietenie China-România, Administrației Mausoleului Song Qingling din Shanghai și s-a bucurat de un puternic sprijin al Casei Româno-Chineze, al Muzeului Național de Istorie a României și al ambasadei chineze la București.

Expozitia vernisată la Muzeul Național de Istorie a României va fi deschisă până la 16 iulie, ulterior urmând să fie prezentată la Constanța și în alte orașe ale României.

Urmaşii medicilor Bucur Clejan şi David Iancu, invitaţi în China pentru comemorarea celui de-al Doilea Război Mondial

REFERINȚE >>>
Medicii-eroi români comemorați în presa din Hong Kong
Medicul român Bucur Clejan comemorat la Shanghai
David Iancu, medic român implicat în războiul chinez anti-japonez
O poveste a prieteniei chino-române a plecat spre Eternitate

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, China, De departe ... România, Din arhive, Din presa chineză, Înţelege China, Români în China, România, România - China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.