Medicii-eroi români comemorați în presa din Hong Kong

???????????????????????????????????????????????????????????Cotidianul „Ta Kung Pao” (大公报/Imparțialul) din Hong Kong a acordat o atenție deosebită medicilor-eroi Bucur Clejan și David Iancu, români care s-au alăturat voluntar forțelor chineze în perioada tulbure a războiului împotriva agresiunii japoneze. În edițiile din 12 februarie, respectiv 12 martie a.c., „Ta Kung Pao” a alocat câte o pagină pentru a evidenția personalitatea medicilor români care și-au sacrificat viața alături de prietenii chinezi.

Sub titlurile „柯列然:一生中國情緣”/ „Dr. Clejan – Sentimentele de dragoste pentru China” și „楊固:激情燃燒的歲月”/ „Dr. Iacu – Ani de pasiune arzătoare”, publicația honkongheză prezintă istoria celor doi medici care și-au legat destinul de perioada de început a Republicii Populare Chineze, iar prin intermediul urmașilor și a eforturilor susținute de autoritățile chineze este menținută vie memoria unor români care au contribuit și continuă să dea substanță prieteniei comune.

Azi, istoria medicilor este dusă mai departe de Emanuel și Neomi Druckman (urmașii lui Bucur Clejan) și Tania Iancu (una din fiicele lui David Iancu), descendenți onorați la cel mai înalt nivel în cadrul evenimentelor organizate frecvent în China.

Luptând pe frontul din China, medicii români și-au apărat țara!

În cadrul evenimentelor de comemorare a celor 80 de ani de la declanșarea “Masacrului de la Nanjing” (1937-1938), parte a celui de-Al Doilea Război Sino-Japonez (7 Iulie 1937 – 9 Septembrie 1945), media din întreaga Chină contribuie în acest an la menținerea vie a memoriei istoriei recente. Astfel, alături de temele care continuă să fie sensibile în relația cu Japonia, sunt promovate și personalități care au participat la evenimente, în cazul de față Bucur Clejan și David Iancu, declarați „Doctori Betune”, după canadianul Henry Norman Bethune (1890-1939) care și-a sacrificat și pierdut viața în timpul evenimentelor din China.

Urmaşii medicilor Bucur Clejan şi David Iancu, invitaţi în China pentru comemorarea celui de-al Doilea Război Mondial

????????????????????????????????????????Medicul Bucur Clejan (1904-1975/foto dreapta) este sigurul român căruia i-a fost ridicat un monument în China. După ce şi-a pierdut soţia în timpul misiunilor medicale desfăşurate în spitalele de campanie din Guiang, s-a căsătorit cu Zhao Jingpu (Nelly Clejan), soră medicală chinezoaică. În anul 2008, prin grija autorităţilor chineze, urna cu cenuşă a medicului Clejan a fost adusă la Shanghai şi depusă în monumentul ridicat în Parcul Mausoleului Song Qingling, fost preşedinte de onoare al R.P. Chineze.
Medicul David Iancu (1910-1990/foto stânga), autor al volumului „9 ANI MEDIC PE FRONT Spania-China 1937-1945”, a lăsat posterităţii o impresionantă arhivă de note memorialistice şi obiecte de o extremă valoare istorică şi sentimentală, o parte dintre acestea fiind donate în anii din urmă autorităților chineze. Lucrarea autobiografică a medicului Iancu a fost tradusă în limba chineză, urmând să fie publicată în perioada următoare.

Cu o istorie de peste 100 de ani, publicația „Ta Kung Pao” are azi un tiraj de aproximativ 400.000 exemplare, din care 160.000 distribuite în Hong Kong, 210.000 în partea continentală a Chinei, iar restul de 30.000 în comunitățile chineze din întreaga lume.

REFERINȚE >>>
Medicul român Bucur Clejan comemorat la Shanghai
David Iancu, medic român implicat în războiul chinez anti-japonez
O poveste a prieteniei chino-române a plecat spre Eternitate

SF120217 SF120317

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, China, De departe ... România, Din presa chineză, Înţelege China, Români în China, România, România - China, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.