Ambasadorul Xu Feihong: „Niște proiecte, niște negocieri, au nevoie de un ritm mai accelerat” în relația România-China


Ambasadorul Chinei la București, Xu Feihong (foto), speră într-o consolidare a coordonării politice și a strategiilor dintre China și România, în contextul în care „niște proiecte, niște negocieri au nevoie de un ritm mai accelerat”. 
E.S. Xu Feihong speră într-o consolidare a coordonării politice și a strategiilor dintre China și România, în contextul în care „niște proiecte, niște negocieri au nevoie de un ritm mai accelerat”, dar și în consolidarea coordonării politice și de strategie. Diplomatul vorbește, într-un interviu acordat Agenției Naționale de Presă AGERPRES, despre perspectivele investițiilor chineze în România, despre sancțiunile recente împotriva Coreei de Nord, aprobate de China, și despre acorduri economice majore semnate în România. Principalele pasaje ale interviului, mai jos.

„Anul trecut au fost alegeri parlamentare și schimbări de guvern și echipa de negocieri nu a avut mandat de continuare a discuțiilor și au anunțat în scris partea chineză să suspende negocierile asupra acordului de acțiuni. Anul acesta, compania CGN (China General Nuclear Power Corporation) și partea română au avut mai multe consultări și în luna iulie Guvernul României a prelungit un nou mandat pentru partea română de negociere, ca să continue discuțiile cu compania CGN. Acum, după cum știu eu, cele două părți o să intensifice negocierile asupra acestui proiect și sper că, prin eforturi comune, anul acesta acest proiect să facă niște pași solizi în colaborare.”

„În același timp, am observat că anvergura cooperării pragmatice dintre România și China nu este încă foarte mare și companiile române și chineze nu au cunoștințe foarte adânci. De aceea, niște proiecte, niște negocieri au nevoie de un ritm mai accelerat. Sperăm să consolidăm coordonarea politică și coordonarea de strategie dintre China și România, să valorificăm platforma de cooperare 16+1 China — Europa Centrală și de Est și să promovăm colaborarea dintre România și China în domeniul ”Belt and Road”, să aibă mai multe rezultate concrete pentru interesele și în favoarea celor două popoare.”

„Companiile chineze sunt dornice să colaboreze economic multilateral cu partea română. În momentul de față, colaborarea economică dintre cele două părți se concentrează în următoarele domenii: energie, infrastructură, turism, agricultură, componente auto. Sper că putem face eforturi pentru lărgirea și adâncirea colaborării în viitor și partea chineză va sprijini în continuare firmele celor două țări pentru a consolida cooperarea, mai ales în domeniul parcurilor industriale, de ridicare a capacității de producție și să împărtășim experiențele, ca să promovăm o dezvoltare generală a schimburilor economice dintre China și România. Sper ca România și China să colaboreze mai strâns în domeniul economic, pe baza actuală, și sper ca volumul comercial între România și China să se ridice și să devină mai echilibrat în viitor.” Textul integral AICI

REFERINȚE >>>
Ambasadorul Xu Feihong primit la Senatul României
Ambasadorul Xu Feihong a vizitat filialele ZTE și Huawei România
Xu Feihong: „România se situează în poarta drumului mătăsii Asia-Europa”
Klaus Iohannis: „Dorim să dezvoltăm, în continuare, ansamblul relaţiilor cu Republica Populară Chineză”
XINHUA – China și România promit să consolideze relațiile
Noul Ambasador al R.P. Chineze în România a depus scrisorile de acreditare
Xu Feihong, noul Ambasador al R.P. Chineze în România
Ambasadorul Chinei: Invităm produsele românești să intre pe piața chineză
Chinese president appoints ambassadors to four countries

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în China, De departe ... România, Din presa românească, Înţelege China, România, România - China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.