XINHUA – China și România promit să consolideze relațiile

Yang Jiechi - Bogdan Aurescu, Munchen feb 2014Ministrul chinez de Externe, Consilierul de Stat Yang Jiechi, s-a întâlnit cu ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, în cadrul discuțiilor cei doi declarând speranța consolidării relațiilor bilaterale dintre cele două țări, transmite agenția chineză de presă XINHUA.

Yang Jiechi și Bogdan Aurescu s-au întâlnit, vineri, în marja celei de a 51-a Conferințe de Securitate desfășurate la München. Yang a declarat ca relația China-România a avansat rapid în ultimii ani, existând schimburi oficiale la nivel înalt. China și România au sărbătorit, în 2014, 65 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice și a zecea aniversare a parteneriatului amplu de prietenie și cooperare, relația bilaterală intrând într-o nouă etapă, a declarat Yang.
China acordă o mare importanță relațiilor China-România și este dispusă să mențină schimburile la nivel înalt, aprofundarea încrederii politice reciproce, să extindă cooperarea practică în domeniul energiei, trenurilor de mare viteză, în domeniul agriculturii, să încurajeze schimburile inter-umane și să stimuleze prietenia tradițională chino-română.
Potrivit oficialului chinez, România a fost întotdeauna un participant important și un promotor al cooperării dintre China și Europa Centrală și de Est. China se declară în favoarea unei poziții care să asigure României un rol mai important în cadrul „16+1”, a spus Yang.
În acest an se împlinesc 40 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre China și Europa europene. În acest context, „sperăm ca România să poată exercita o influență specială în cadrul UE și să se alăture Chinei pentru a avansa relațiile dintre Europa și China, într-un mod sănătos și durabil”, a spus Yang.
La rândul său, ministrul Bogdan Aurescu a declarat că România și China au fost parteneri importanți, iar dezvoltarea relațiilor bilaterale dintre cele două țări a menținut întotdeauna un impuls bun. Potrivit ministrului român, în ultimii ani, cele două țări au avut strânse schimburi la nivel înalt. Cooperările economice și comerciale continuă aprofundarea și cooperarea cu privire la principalele proiecte importante în energie, infrastructură. Acesta a adăugat că România speră să mențină ritmul de schimburi la nivel înalt și așteaptă cu nerăbdare continuarea consolidării relației bilaterale cu China.
Investiții unui număr cât mai mare de companii chineze sunt binevenite în România, a declarat Aurescu, adăugând că ar dori să vadă, cât mai curând, deschis la Beijing centrul cultural român, pentru a stimula și mai mult comunicarea culturală dintre cele două țări.
„România este dispusă să continue stimularea cooperării dintre Europa Centrală și de Est și China și să joace un rol activ în consolidarea relațiilor dintre Europa și China”, a mai adăugat Bogdan Aurescu.

REFERINȚE >>>
Miniștrii român și chinez de Externe s-au întâlnit la München
Xu Feihong, noul Ambasador al R.P. Chineze în România
XINHUA – Diplomatul de carieră Bogdan Aurescu, noul ministru român de Externe
Bogdan Aurescu: Scutul antirachetă nu vizează niciun stat, este un sistem exclusiv defensiv

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în China, De departe ... România, Din presa chineză, EU Centrală şi de Est, Europa, Europa - Asia, România, România - China, Uniunea Europeană, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.