În memoria eroilor români din China

În liniștea Parcului Mausoleului Song Qingling din Shanghai, marți, s-au auzit pașii unuia dintre cei mai dedicați și statornici prieteni ai României din ultimii peste 50 de ani. Profesorul Luo Dongquan, părăsind Beijingul pentru a revenit câteva zile în locurile copilăriei, a parcurs un ritual pe care îl respectă de fiecare dată când se află la Shanghai. Depunerea unui buchet de flori la mormântul singurului român care se odihnește în pământ chinez: medicul erou Bucur Clejan, de altfel și singurul român în memoria căruia a fost ridicat un monument în R.P. Chineză. Clejan, alături de medicul erou David Iancu, reprezintă unul dintre puternicele și profundele repere de contact în memoria colectivă a chinezilor, atunci când se vorbește despre România, țara prietenă de departe!

Sunt pentru câteva zile la Shanghai, acasă, și nu am cum să nu vin aici, la monumentul domnului Clejan. Dar, am mai avut un motiv să vin ca să aduc un omagiu, pentru că, în cadrul Muzeului Mausoleului Song Qingling, este deschisă de ceva vreme o expoziție dedicată medicilor români Bucur Clejan și David Iancu, unde este prezentată istoria celor doi și sunt expuse medalii și obiecte care le-au aparținut„, mi-a transmis profesorul Luo Dongquan.

Expoziție eveniment: Bucur și Gisela Clejan, David Iancu – Contributori la istoria prietenei chino-române

Este demn de reținut că expoziția dedicată eroilor români este deschisă pe o perioadă nedeterminată, fiind inclusă în circuitul vizitelor educative rezervate elevilor din metropola Shanghai și împrejurimi, având deja câteva zecii de mii de vizitatori.

Medicul Bucur Clejan (1904-1975/foto dreapta) este sigurul român căruia i-a fost ridicat un monument în China. După ce şi-a pierdut soţia în timpul misiunilor medicale desfăşurate în spitalele de campanie din Guiang, s-a căsătorit cu Zhao Jingpu (Nelly Clejan), soră medicală chinezoaică. În anul 2008, prin grija autorităţilor chineze, urna cu cenuşă a medicului Clejan a fost adusă la Shanghai şi depusă în monumentul ridicat în Parcul Mausoleului Song Qingling, fost preşedinte de onoare al R.P. Chineze.

Medicul David Iancu (1910-1990/foto stânga), autor al volumului 9 ANI MEDIC PE FRONT Spania-China 1937-1945, a lăsat posterităţii o impresionantă arhivă de note memorialistice şi obiecte cu o extremă valoare istorică şi sentimentală, o parte dintre acestea fiind donate în anii din urmă autorităților chineze.

Monumentul doamnei Song Qingling, soția fondatorului Republicii China, Sun Yat-sen. Song Qingling a depus eforturi pentru dezvoltarea culturii, educației, sănătății și emanciparea femeilor din China, eforturi pentru care, în timpul vieții, a primit titlul de Președinte de onoare al Republicii Populare Chineze.

Monumentul medicului erou român, Bucur Clejan din Parcul Mausoleului Song Qingling din Shanghai

REFERINȚE >>>
Urmaşii medicilor Bucur Clejan şi David Iancu, invitaţi în China pentru comemorarea celui de-al Doilea Război Mondial
Medicii-eroi români comemorați în presa din Hong Kong
Medicul român Bucur Clejan comemorat la Shanghai
David Iancu, medic român implicat în războiul chinez anti-japonez
O poveste a prieteniei chino-române a plecat spre Eternitate

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, China, De departe ... România, Descoperind China, Din arhive, Înţelege China, Români în China, România, România - China, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.