Actriță din China amendată cu 129 milioane USD

Una dintre cele mai apreciate și bine plătite actrițe din China, Fan Bingbing (37 ani/foto), va trebui să plătească statului o amendată în valoare de 884 milioane yuani (aproximativ 129 milioane USD) după ce a fost condamnată pentru evaziune fiscală și alte infracțiuni financiare. Potrivit presei chineze, actrița s-a retras din viața publică în această vară, după ce au apărut primele informații privind cercetările în care este implicată, instanța dispunând arestul la domiciliu, expirat în urmă cu două săptămâni. 

Fan Bingbing, locul doi în clasamentul celor mai bine plătiți actori chinezi, este acuzată că a utilizat așa-numitele „contracte yin-yang”, declarând sume mai mici decât cele primit în realitate, ca onorarii. Într-un mesaj lansat pe rețeaua Weibo celor 62 de milioane de urmăritori ai săi, actrița a arătat că parcurs o perioadă de „durere și agonie fără precedent, în ultimele luni. M-am gândit la faptele mele. Mi-e rușine de ceea ce am făcut și regret profund. Îmi cer scuze sincer, tuturor„.

Fan este a doua mare vedetă din China care, în ultimii ani, este condamnată la o amendă uriaşă pentru încălcarea legii. În 2014, cunoscutul regizor Zhang Yimou, producătorului filmului „Sorgul roşu”, al spectacolelor Olimpiadei Beijing 2008 şi G20  Hangzhou 2016, a fost condamnat la o amendă în valoare de 1,23 milioane USD. Decizia a survenit după ce s-a descoperit că acesta şi soţia sa au încălcat politica privind planificarea familială, având declarat un singur copil, din cei trei. Imediat după decizia definitivă a instanţei, Zhang Yimou a achitat amenda primită.

Potrivit legislaţiei din China, o persoană aflată la prima abatere, chiar dacă este vorba de infracţiuni financiare grave, primeşte o pedeapsă în stare de libertate. Imediat după achitarea sancţiunii primite, persoana îşi poate relua activitatea publică. În caz de recidivă, automat pedeapsa include şi privarea de libertate.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, China, Din presa chineză, Înţelege China, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.