SUA obligă instituțiile media chineze să se declare „misiuni externe”!

Departamentul de stat al SUA a anunțat că va obliga principalele cinci instituții media chineze care activează pe teritoriul american să se declare și să funcționeze ca „misiuni externe”, decizie care reflectă opinia administrației Trump conform căreia guvernul de la Beijing impune un control tot mai puternic asupra serviciilor de știri. În limbaj diplomatic, „misiuni externe” presupune că instituțiile media trebuie să respecte cerințele similare impuse ambasadelor și consulatelor de pe teritoriul SUA, între altele declararea deplasărilor, înregistrarea proprietăților și obținerea de aprobări prealabile pentru orice achiziție.

Instituțiile vizate pentru a fi declarate „misiuni externe” de către Departamentul de Stat sunt: Agenția de presă Xinhua, rețeaua de televiziune globală din China – CGTN, China Radio International (CRI), publicațiile China Daily și People Daily.

În replică, Ministerul chinez de Externe a anunțat miercuri că „își va rezerva dreptul” de a riposta. Prin intermediul purtătorului de cuvânt Geng Shuang, China a îndemnat SUA „să renunțe la prejudecățile ideologice și la mentalitatea Războiului Rece și a jocului cu sumă zero, să înceteze măsurile necorespunzătoare care subminează încrederea și cooperarea bilaterală”.

Subliniind că birourile mass-media chineze din SUA transmit știri după principiile obiectivității, imparțialității, adevărului și exactității, „contribuind la promovarea înțelegerii reciproce, a comunicării și a schimbului cultural între cele două țări”, motiv pentru care noile reguli sunt văzute de Beijinf ca fiind „nejustificate și inacceptabile”. „Ne rezervăm dreptul de a lua măsuri suplimentare ca răspuns”, a concluzionat Geng Shuang.

Dacă CGTN America, a fost înregistrată în SUA abia în 2019, celelalte entități chineze vizate sunt înregistrate pe teritoriul american de zeci de ani. În situație similară se află instituții media din Federația Rusă.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, China, Din arhive, Din presa chineză, Înţelege China, Rusia, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.