Ministerul chinez de Externe a anunțat, astăzi, că autoritățile de la Beijing „sunt obligată să adopte măsuri de răspuns” împotriva jurnaliștilor americani, ca urmare a expulzării jurnaliștilor chinezi din Statele Unite ale Americii.
„Nu China este cea care a declanșat aceste probleme, dar nu va ezita să le confrunte dacă ele apar”, a transmis Geng Shuang, purtătorul de cuvânt al Ministerul chinez de Externe, subliniind că autoritățile de la Washington sunt responsabile exclusiv de toate consecințele.
Oficialul chinez a anunțat o serie de contramăsuri ca răspuns la o serie de măsuri restrictive nejustificate impuse de SUA agențiilor media chineze de pe teritoriul american, generând dificultăți în derularea activităților, „discriminare și opresiunii motivate politic”.
În luna Decembrie 2018, Statele Unite au obligat organizațiile media chineze din Statele Unite să se înregistreze ca „agenți străini”, pentru ca în Februarie 2020 să declare cinci entități media chineze drept „misiuni externe”, plafonând numărul de angajați și expulzând o serie de jurnaliști chinezi.
LIBERTATEA DE EXPRIMARE | Departamentul de Stat limitează numărul angajaților chinezi în instituțiile media din SUA
China consideră drept scandalos acest tratament, motiv pentru care, începând cu data de 18 Martie a.c., redacțiile din China ale: Voice of America, New York Times, Wall Street Journal, Washington Post și Time, vor trebui să prezinte autorităților de la Beijing o serie de informații legate de angajați, finanțare și proprietățile imobiliare deținute.
CORONAVIRUS | Pe fondul stigmatizării și rasismului, China expulzează trei jurnaliști americani!
De asemenea, jurnaliștii americani din cele cinci redacții, ale căror acreditări în China vor expira la sfârșitul anului curent, vor trebui să se declare Departamentului de Informații al Ministerului chinez de Externe, în termen de patru zile, și să returneze acreditările în termen de zece zile. În consecință, nu vor mai avea dreptul să lucreze ca jurnaliști în zona continentală a Chinei, în regiunile Hong Kong și Macao.
MAE chinez a mai anunțat că, privind măsurile și restricțiile discriminatorii impuse de SUA la adresa jurnaliștilor chinezi, Beijingul își rezervă dreptul de a adopta aceleași măsuri la adresa jurnaliștilor americani.