China va fi în măsură să asigure protejarea locurilor de muncă, mijloacelor de trai și buna funcționare a companiilor, pe fondul dificultăților economice cauzate de pandemia COVID-19, pandemie care afectează creșterea în 2020, a declarat premierul Li Keqiang, la finalul lucrărilor Adunării Naționalea Reprezentanților Poporului din China (ANRPC), eveniment încheiat joi, la Beijing.
Pe de altă parte, în acest an China va continua să mențină o poziție fermă în cadrul problemelor interne, cu privire directă la Honk Kong și Taiwan, în timp ce pe plan extern va urmări să evite conflictele în cadrul relației „complexe” cu SUA, să contribuie la relansarea economiei globale și la punerea sub control a pandemiei generate de noul coronavirus Covid-19. China nu respinge ideea unei anchete independente legate de apariția COVID-19.
În cadrul conferinței tradiționale de presă, Li Keqiang (foto) a subliniat că viața internă a Chinei din anul 2020 va fi dominată de o serie de teme majore, între care se regăsesc cele economice, disputele privind „originile noului coronavirus”, tensiunile SUA – China, dar și de legislația privind securitatea națională în regiunea administrativă specială Hong Kong.
În fața efectelor economice globale generate de pandemia Covid-19, China este imposibil să fie imună, motiv pentru care decizia de a nu stabili o țintă de creștere a Produsului Intern Brut (PIB) pentru acest an se bazează pe realitățile concrete. Chiar și așa, premierul chinez a subliniat că măsurile prevăzute de guvernul central vor contribui la creșterea și menținerea stabilă a economiei chineize.
China va emite obligațiuni guvernamentale 140,57 miliarde USD
„Ocuparea forței de muncă contează cel mai mult pentru viața oamenilor”, a declarat Li Keqiang, arătând că statul se va implica în finanțarea și sprijinirea companiilor și în formarea profesională.
Pentru aceasta, 70% din fondurile guvernamentale vor fi utilizate direct pentru susținerea veniturilor angajaților, fapt care va stimula consumul și va energiza piața, proces de care vor beneficia întreprinderile mici și mijlocii.
Premierul chinez a mai evidențiat faptul că guvernul va corecta și adapta calendarul și intensitatea măsurilor economice, cu atenție sporită pe lichiditățile excesive pe piață și încercările de intervenție.
China amână plata impozitelor IMM pe profit pentru 2021
„Nu vom inunda economia cu lichidități, chiar dacă aceste vremuri neobișnuite necesită măsuri extraordinare. Lichiditatea suficientă este importantă pentru dezvoltarea economică, însă lichiditatea excesivă va produce efecte negative”, a declarat Li Keqiang.
În acest sens, degiciile vor fi luate la nivel central, China fiind gata în orice moment să adopte măsuri suplimentare, dacă situația o va impune.
Anchetă privind originea COVID-19
Solicitat să vorbească despre posibilitatea unei anchete independente legate de apariția COVID-19, premierul Li a subliniat că este foarte este important să se cunoască sursa noului coronavirus, atât pentru a controla situația, dar și pentru a contribui sănătatea întrgii lumi. În condițiile în care virusul a luat toate țările prin surprindere și sunt încă multe necunoscute, cu atât mai mult este necesară cooperarea internațională.
Apreciind că cele mai puternice arme împotriva COVID-19 sunt vaccinurile, medicamentele eficiente și reactivii de detectare, premierul a arătat că China a investit în cercetare, dezvoltare și cooperarea cu alte țări. China a acționat cu deschidere, transparență și sentiment de responsabilitate, de la începutul focarului, împărtășind informațiile în timp util.
Ca urmare a pandemiei, toate țările se confruntă cu o „dublă provocare”, a subliniat Li Keqiang. Prima provocare privește punerea sub control a virusului, iar a doua privește revigorarea economiei și revenirea la viața normală: „Mă tem că există un anumit conflict între aceste două obiective (…) de aceea va trebui să găsim un echilibru delicat”.
Hong Kong și Taiwan – Probleme interne!
Legislația privind securitatea națională adoptată cu privire la Regiunea Administrativ Specială Hong Kong (RSAHK), aprobată zilele trecute de ANRPC „este concepută pentru asigurarea constantă a prosperității și stabilității pe termen lung în cadrul politicii ‘o țară, a două sisteme’, legislație valabilă și pentru Hong Kong”, a declarat premierul Li.
Cele șapte articole adăugate la lege urmăresc stabilirea și îmbunătățirea sistemului juridic, îmbunătățirea mecanismelor de aplicare a legii în regiune, cu principalul scop de a proteja securitatea națională. Un grad ridicat de autonomie va continua să fie aplicat Hong Kong, guvernul central aplicând pe deplin politica „o țară, două sisteme”.
Necesitatea îmbunătățirii și dezvoltării legislației cu privire la Hong Kong a fost explicată din prisma protestelor care au marcat regiunea, evenimente culminind cu manifestații violente și cu paralizarea unor zone din regiune.
În ceea ce privește Taiwanul, Li Keqiang a subliniat că „aceasta este o problemă internă a Chinei”, fiind respinsă orice acțiune legată de independență și orice imixtiune externă pe acest subiect. Guvernul central este pregătită pentru dialogul cu orice parte, grup sau oameni care susțin și promovează reunificarea pașnică a Chinei, pentru a promova dezvoltarea pașnică a relațiilor transfrontaliere și reunificarea pașnică în strâmtoare
Politicile chinez în ceea ce privește gestionarea relațiilor în Strâmtoarea Taiwanului sunt consecvente, fiind subliniată necesitatea respectării principiului existenței unei singure Chine, a Consensului din 1992, dar și a opoziției în fața „independenței Taiwanului”.
China-SUA, o relație „complexă”
În relația Chinei cu SUA există „noi probleme și provocări”, însă există multe domenii în care cele două țări ar putea și ar trebui să coopereze. Există „un interes comun extins între China și SUA, ambele părți având de câștigat din cooperare și de pierdut din confruntare”. Opțiunea Beijingului în această situație rămâne neschimbată, fiind preferată extinderea intereselor comune și consolidarea cooperărilor, simultan cu gestionarea diferențelor pentru a se evita confruntarea.
China reclamă forțele americane care duc „în pragul unui nou Război Rece”
Li Keqiang a admis că există provocări în cadrul relațiilor bilaterale, dar a subliniat că cele două țări au, de asemenea, interese comune și schimburi în multe domenii. Mai mult, ținând cont de interesele comune profund întrepătrunse, o decuplare economică China – SUA nu ar aduce nimic bun pentru niciuna din părți și nici pentru lumea largă.
„Cred că ambele țări ar trebui să se respecte reciproc și să dezvolte o relație pe baza egalității, să respecte interesele principale și preocupările majore ale celuilalt, dar și să îmbrățișeze cooperarea”, a arătat Li, subliniind că, în mod constant, China a respins „mentalitatea Războiului Rece”.