Primii împărați, Yandi şi Huangdi – ULTIMUL ZID (V)

În conștiința culturală locală, împăraţii Yandi şi Huangdi sunt personaje legendare, având calitatea de strămoși ai națiunii chineze. Yandi şi Huangdi au fost conducătorii a două triburi care populau provincia Shanxi de astăzi din partea vestică a Chinei, în bazinul Fluviului Galben, fluviu‑mamă al naţiunii chineze.

Supușii împăratului Huangdi s‑au stabilit în zona Zhuolu din provincia Hebei de astăzi, în timp ce supușii împăratului Yandi au ocupat teritoriul unde se găsește astăzi provincia Shandong. Păstrând orientarea geografică, cele două zone se află la nord și la sud de actuala capitală a Chinei.

De‑a lungul secolelor, în urma migraţiei succesive est‑vest, a conflictelor și asimilării, populațiile yandi și huangdi au asimilat treptat populațiile yi, li, miao, conturând o primă formă a naţiunii chineze. Populația huandi era cea mai puternică militar, era cea mai bine dezvoltată administrativ și cultural, ajungând să fie reprezentativă pentru cultura antică din zona centrală a Chinei.

Legenda spune că împăratul Huangdi a fost născut de fiica zeului Pământului. Încă de la naștere ştia să vorbească, așa că foarte devreme a devenit un remarcabil erudit. A avut 25 de fii şi 10.000 de principi, din care 7.000 administrau buna funcționare a imperiului. Urmaș al zeului Pământului, Huangdi avea capacitatea de a controla vântul, ploaia, tunetul şi fulgerul.

Mai mult, Huangdi avea patru feţe, ceea ce îi permitea să observe realitatea din toate direcţiile, fără să mişte orientarea corpului. Fiind înțelept, împăratul și‑a învăţat supușii să cultive cereale, să domesticească şi să crească animale, păsări şi insecte. De asemenea, i‑a învățat să cultive și să ţeasă bumbacul, să extragă minereurile şi să facă unelte și arme din fier şi bronz.

Nu în ultimul rând, împăratul Huangdi a cerut supușilor să creeze literele, instrumentele muzicale, calendarul şi un sistem medical și farmaceutic, toate cu rolul de a îmbogăți și ușura viaţa oamenilor.

* Din „Cum să înțelegi China” (Partea I), apărut în volumul „După 70 de ani – ULTIMUL ZID”, Dan Tomozei, Editura Corint, București 2020

REFERINȚE >>>
Fac parte din generaţia condusă tot mai mult de false şi străine valori – ULTIMUL ZID (I)
China rămâne ultima barieră în calea globalizării cultural‑identitare pe fond economic – ULTIMUL ZID (II)
Cum să înțelegi China – ULTIMUL ZID (III)

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, Asia, Cărţile mele, China, De departe ... România, Descoperind China, Din arhive, Înţelege China, Români în China, ROMANIA-CHINA 70, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.