Pentru ce au împins americanii Ucraina în haos?

Tragedia pe care o parcurge Ucraina de câteva ore este responsabilitatea majoră a Statelor Unite ale Americii. Atacul susținut de Rusia pe teritoriul Ucrainei este un rezultat al inconștienței generale care domină diplomația americană și europeană. Nici SUA, nici UE, nu dau doi bani pe viețile ucrainienilor, cum nu au dat un ban pe viețile libienilor, sirienilor, egiptenilor, irakienilor etc. Asistăm la prăbușirea unui mit, al jandarmului global – SUA, care demonstrează că este capabil doar să provoace tragedii, în urma cărora dispare respingând orice responsabilitate.

Declarația din această dimineața a purtătorului de cuvânt de la Casa Albă, Jen Psak, potrivit căreia: „Nu vom fi implicați într-un război cu Rusia și nici nu vom trimite soldați în Ucraina ca să ne luptăm cu Rusia”, ne arată în toată splendoarea dezgustătoare duplicitatea și perversitatea americană.

Dacă de la președintele Putin nu aveam a ne aștepta decât la ceea ce vedem, potrivit avertismentelor și declarațiilor repetate din ultima vreme privind situația de la granița cu Ucraina, de la președintele Biden ne așteptam măcar la responsabilitate în fața tragediilor umane ușor de prevăzut.

Cei care au împins Ucraina în acest conflict sunt americanii și NATO. De asemenea, responsabili sunt și Uniunea Europeană alături de marile țări membre, care se dovedesc incapabile de dialog și soluționare a problemelor de pe teritoriul propriului continent. Iată rușinea, iată dezastrul în care se prăbușește superiorul Occident reprezentat și condus de lideri inconștienți, capabili cel mult să mestece cuvinte și să joace la ruleta rusească viețile altora.

Repet, SUA sunt specialiste în generat haos și dezastre umanitare în teritorii străine. Doar prin inventarea și ulterior generarea de tragedii departe de propriile granițe, marionetele de la Casa Albă așa pot acoperii dezastrul umanitar intern, haosul social, medical și economic intern.

Atacul declanșat de Rusia în teritoriul Ucrainei este unul inacceptabil într-o lume cu rigori și principii respectate. Dar, cine respectă și aplică rigorile și principiile? Absolut nimeni, nici măcar cei mai vocali în corul democrațiilor: SUA, Marea Britanie, Franța, Germania, cărora care marionetele de la București sunt dispuse la orice numai să le cânte în strună, făcând praf România. Absolut toate țările occidentale sunt dominate de ipocrizie și dublu limbaj. Din această perspectivă, Rusia pare onestă cu sine: a spus, a avertizat, a reiterat … apoi a trecut la acțiune, fără să se mai roage de nimeni să respecte înțelegerile încălcate de 30 de ani.

Suntem în fața celei mai acute probe a falimentului diplomației occidentale, incapabile să dialogheze și să își respecte interlocutorul. Un faliment care macină inclusiv ONU, inclusiv Consiliul de Securitate, instituții transformate într-un cor al bocitoarelor care varsă o lacrimă după interes.

Ucraina și ucrainienii nu pot fi ajutați prin declarații, prin provocarea și instigarea la conflict cu Rusia, pentru ca apoi să fie lăsați de unii singuri să se descurce. Pentru asta, inconștientul comedian Vladimir Zelenskiy a fost promovat și plantat președinte, unul care zilnic îmbracă inconștient costumul marionetei pregătit de partenerul strategic american.

SUA au anunțat că nu se vor implica în ciocnirile militare dintre Rusia și Ucraina. La fel este de așteptat să facă și NATO. Și atunci? Pentru ce nu a fost lăsată Ucraina să negocieze cu Rusia? Pentru ce nu a fost lăsată să aplice Acordul Minsk 2, nășit cu sprijinul Franței și Germaniei? Nu oare pentru a accentua dezastrul economic și social?

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, Asia, Din arhive, EU Centrală şi de Est, Europa, Europa - Asia, Multilateralism ... în doi, Război în Ucraina, Rusia. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.