FOTO – Chinezii au construit, în trei ani, podul peste Golful Mali Ston, Croația!

Premierul Chinei, Li Keqiang, și premierul Croației, Andrej Plenkovic, au participat astăzi la inaugurarea oficială a Podului Peljesac (Dubrovnik-Neretva), care traversează Golful Mali Ston din Marea Adriatică, o lucrare cu lungimea de 2,4 kilometri, 55 metri înălțime și patru benzi, care leagă sudul Croației de zona continentală europeană.

Inaugurate în luna Iulie 2018, lucrările de construcție la pasajul rutier au fost încheiate la finalul lunii Iulie 2021, întregul proiect (inclusiv conectarea la maluri) fiind programat să fie predat în Iunie 2022.

Responsabil de proiect pentru partea supra-acvatică a fost un consorțiu chinez condus de China Road and Bridge Corporation (CRBC), care a câștigat licitația pentru prima fază a podului și a căilor de rulare, în luna Ianuarie 2018, cu angajamentul de finalizare a lucrărilor în 36 de luni, de la demararea construcției, eveniment marcat oficial la sfârșitul lunii Iulie 2018. Motivând pandemia și condițiile dificile de lucru, au fost înregistrate întârzieri la capetele terestre ale podului, lucrările fiind asumate de un consorțiu european.

Potrivit contractului semnat de autoritățile croate, căile de acces spre pod au fost realizate de consorțiul Strabag (Austria) – Avax (Grecia). Lungimea căilor de acces va fi de 12 kilometri (la Nord), proiectate să fie realizate în 33 de luni, și de 18 kilometri (la Sud) proiectate să fie realizate în 28 de luni.

Valoarea totală a proiectului Podului Peljesac și a căilor de acces a fost de 550 milioane Euro, finanțarea fiind asigurată în 85% de Comisia Europeană, prin fondul de Coeziune. Inițial, întregul proiect a fost contractat pentru valoarea de 406 milioane Euro, din care 221 milioane Euro pentru pod.

În mesajul transmis astăzi, în sistem video-conferință, premierul Li Keqiang a arătat că Podul Peljeski este cel mai mare proiect de infrastructură realizat de la stabilirea relațiilor diplomatice China-Croația, în urmă cu 30 de ani. Totodată, proiectul este considerat de partea chineză un model al cooperării China-Uniunea Europeană.

Pentru a marca ceremonia deschiderii oficiale a Podului Peljesac, Poșta Croată a pus astăzi în circulație două mărci poștale comemorative având ca subiect podul, evenimentul fiind marcat la nivel național.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, China, CHINA-ECE, Din arhive, Din presa chineză, EU Centrală şi de Est, Europa, Europa - Asia, Înţelege China, Multilateralism ... în doi, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.