Dialog Xi-Biden | China și SUA trăiesc în realități paralele!

Președinții Chinei și SUA au avut, ieri seară (ora Beijing) un dialog telefonic cu durata de două ore și 20 de minute, timp în care, potrivit informațiilor oficiale oferite de fiecare parte, a fost reconfirmată realitatea politică, diplomatică și economică, paralele în care se exprimă și manifestă fiecare țară.

Totodată, este extrem de important de subliniat limbajul metaforic și abrupt folosit de partea chineză pe subiectul Taiwan, dar și dublul limbaj folosit de partea americană, pe același subiect, generator de tensiuni cu reverberații până la nivelul amenințărilor militare.

În aceste condiții, dialogul derulat între președinții Xi Jinping și Joe Biden, la solicitarea celui din urmă (al doilea din acest an), nu a făcut decât să reconfirme poziții deja cunoscute în relațiile bilaterale, dar și pe teme globale sau regionale, cu este războiul din Ucraina.

Înainte de a reda principalele mesaje transmise de fiecare dintre părți, prin intermediul Ministerului chinez al Afacerilor Externe și al Administrației Biden, voi da doar un singur exemplu de ‘comunicare a surzilor’, pe subiectul extrem de tensionat în ultima perioadă: Taiwan.

Autoritățile de la Beijing avertizează și solicită SUA, de mai multe săptămâni, să renunțe la anunțata vizită pe care președintele Camerei Reprezentanților SUA, Nancy Pelosi, dorește să o efectueze în regiunea chineză Taiwan. Reacțiile Chinei merg până acolo încât somează SUA să respecte principiul existenței unei singure Chine și cele trei comunicate comune China-SUA.

Mai mult, Ministerul chinez al Apărării, prin purtătorul de cuvânt Tan Kefei, a anunțat armata chineză este hotărâtă să adopte măsuri categorice, “pentru zdrobirea oricărei intervenții străine și tentative ‘pro-independența Taiwanului’, apărând suveranitatea și integritatea statului, mesaj care a fost dublat, aseară, de de președinte Xi care i-a transmis președintelui Biden că “cei care se joacă cu focul vor pieri din cauza lui”.

De partea cealaltă, prin intermediul președintelui Joe Biden și a reprezentanților administrației de la Casa Albă, SUA transmite că își respectă angajamentul față de politica existenței unei singure China și față de cele trei comunicate comune, dar “ghidate de Legea relațiilor cu Taiwan”, adoptată de Senatul american, lege care permite SUA intervenția în afacerile din Taiwan, mergând până la susținerea militară!

În aceste condiții, în timpul dialogului cu președintele Xi Jinping, președintele Joe Biden nu a făcut decât să repete că Statele Unite se opun schimbărilor unilaterale ale status quo-ului în strâmtoarea Taiwan, cu alte cuvinte că și administrația Biden contest realitatea potrivit căreia Insula și Strâmtoarea Taiwan sunt parte din aspectele care țin de suveranitatea și integritatea RP Chineze.

Poziția oficială a Chinei

Potrivit Ministerului chinez de Externe, în seara zilei de 28 Iulie (ora Beijing), președintele Xi Jinping a vorbit la telefon cu președintele american Joe Biden, la cererea acestuia din urmă, partea chineză catalogând dialogul ca fiind “o comunicare și un schimb sincer privind relațiile și problemele de interes dintre China și SUA”.

Președintele Xi a subliniat că lumea de astăzi este confruntată cu tendințe de turbulență și transformări evoluează, deficitele în dezvoltare și securitate devenind tot mai marimari. În fața schimbărilor și dezordinii, “comunitatea internațională și oamenii din întreaga lume se așteaptă ca RP Chineză și SUA să preia conducerea în menținerea păcii și securității mondiale, în promovarea dezvoltării și prosperității globale”, a declarat președintele Xi, subliniind că aceasta este responsabilitatea Chinei și SUA, în calitate de două dintre țările majore ale lumii.

Pe de altă parte, președintele Xi a subliniat că abordarea și definirea relațiilor China-SUA în termeni de competiție strategică, dar și considerarea Chinei ca principal rival al SUA și cea mai serioasă provocare pe termen lung, reprezintă o percepție greșită a relațiilor bilaterale, dar și interpretarea greșită a dezvoltării Chinei, interpretare care induce o înțelegere eronată și la nivelul comunității internaţionale. În acest sens, liderul chinez a arătat că cele două părți trebuie să mențină comunicarea la toate nivelurile și să folosească pozitiv canalele existente, pentru a promova cooperarea bilaterală.

Evidențiind că economia globală se confruntă cu numeroase provocări, Xi Jinping a subliniat necesitatea ca atât China, cât și SUA, să mențină comunicarea pe domenii importante, precum coordonarea politicilor macroeconomice, menținerea stabilității lanțurilor industriale și de aprovizionare globale, pentru protejarea energiei globale și securității alimentare.

“Încercările de a decupla sau de a întrerupe lanțurile de aprovizionare, prin sfidarea legilor subiacente, nu ar contribui la stimularea economiei SUA. Ele ar face doar economia mondială mai vulnerabilă”, a arătat Xi, motiv pentru care cele două părți trebuie să lucreze pentru dezescaladarea punctelor fierbinți regionale, pentru a ajuta lumea să scape de COVID-19 cât mai curând posibil, să reducă riscul stagflației și recesiuni, să susțină sistemul internațional centrat pe ONU și ordinea internațională susținută de dreptul international.

În cadrul discuțiilor dintre cei doi lideri a fost abordat și subiectul Taiwan, președintele Xi detaliind poziția de principiu a Chinei, subliniind că aspectele și dezavantajele istorice ale chestiunii Taiwanului sunt clare, “la fel și faptul că ambele părți ale strâmtorii Taiwan aparțin uneia și aceleiași Chine”.

Făcând apel la Cele trei comunicate comune China-SUA (vezi AICI), Xi a subliniat că principiul existenței unei singure Chine este fundamentul politic al relațiile China-SUA, autoritățile de la Beijing opunându-se ferm mișcărilor separatiste pro „independența Taiwanului”, dar și interferenței forțelor externe. “China nu va permite niciodată spațiu de mișcare forțelor pro ‘independența Taiwanului’, indiferent de formă. Poziția guvernului și a poporului chinez în problema Taiwanului este consecventă, iar protejarea hotărâtă a suveranității naționale și a integrității teritoriale a Chinei este voința fermă a celor peste 1,4 miliarde de chinezi. Opinia publică nu poate fi sfidată. Cei care se joacă cu focul vor pieri din cauza lui, a transmis Xi Jinping, peședintelui Biden.

Poziția oficială a SUA

În urma dialogului dintre cei doi lideri, Casa Albă a emis o primă reacție în care se arată că solicitarea de dialog a făcut parte din eforturile administrației Biden de a menține și a aprofunda liniile de comunicare între Statele Unite și China, de a gestiona responsabil diferențele și de a coopera acolo unde interesele noastre se aliniază. De asemenea, se arată că în problema Taiwan, președintele Biden a subliniat că politica Statelor Unite nu s-a schimbat și că SUA se opun ferm eforturilor unilaterale de a schimba status quo-ul sau de a submina pacea și stabilitatea în Strâmtoarea Taiwan.

În cadrul unei conferințe de presă derulată în sistem video-conferință, un funcționar superior al administrației Biden a prezentat o serie de remarci și a răspuns întrebărilor jurnaliștilor americani, arătând că cel de-al cincilea dialog dintre cei doi președinția durat aproximativ două ore și 20 de minute, fiind o continuare a discuțiilor avute în luna Martie 2022 (vezi AICI).

Oficialul administrației Biden a arătat că dialogul a avut trei părți distincte.

Prima a vizat o discuție detaliată a domeniilor în care cele două țări pot coopera, cu un accent deosebit pe schimbările climatice și securitatea sănătății și combaterea narcoticelor. De asemenea, președintele Biden a ridicat necesitatea de a soluționa “cazurile cetățenilor americani care sunt deținuți pe nedrept sau supuși interdicțiilor de ieșire în China”, și preocupările de lungă durată cu privire la drepturile omului.
A doua parte a vizat un schimb de opinii cu privire la războiul din Ucraina și impactul global al acestuia.
Nu în ultimul rând, a fost derulată o discuție aprofundată despre Taiwan, considerată de partea americană ca fiind “directă și sinceră”, președintele Biden “reafirmând angajamentul SUA față de politica noastră o singură China, ghidată de Legea relațiilor cu Taiwan, (vezi poziția Chinei AICI) cele trei comunicate comune și cele șase asigurări”.

Biden “a subliniat președintelui Xi opoziția Statelor Unite față de schimbările unilaterale ale status quo-ului de către ambele părți și angajamentul pentru menținerea păcii și stabilității în strâmtoarea Taiwan”.

Solicitat să prezinte poziția SUA legată de afirmațiile președintelui Xi Jinping, potrivit căruia “dacă te joci cu focul, te arzi”, oficialul de la Casa Albă a declarat că nu va intra “în caracterizarea poziției Chinei asupra lucrurilor (…) președintele Xi folosind un limbaj similar în conversația pe care cei doi lideri au avut-o în Noiembrie (…) nu voi intra în analiza diferitelor metafore pe care China tinde să le folosească în mod regulat cu privire la aceste probleme”.

Mai mult, a arătat că SUA și China au diferențe de opinie când vine vorba de Taiwan, dar că acestea au fost gestionate de peste 40 de ani și că menținerea unei linii deschise de comunicare în această problemă este esențială. Oficialul american a ținut să sublinieze că, deocamdată, “nu a fost anunțată nicio călătorie” a președintei Camerei Reprezentanților Nancy Pelosi în Taiwan, dar că aceasta “este decizia ei”.

Mai mult, întrebat dacă președintele Biden a transmis președintelui Xi că nu are nici un control asupra faptului că Pelosi călătorește în Taiwan, oficialul de la Casa Albă a declarat că nu va intra în detalii “în afară de ceea ce am expus deja (nimic concret – n.m.), în afară de a sublinia, ca o declarație de fapt, că, desigur, ramura legislativă este separată”.

Solicitat să prezinte o perspectivă asupra nivelului de nemulțumire a Chinei față de asta problema Taiwan, percepută de partea americană în timpul dialogului dintre cei doi lideri, oficialul administrației Biden a evitat să răspundă, fiind extrem de evaziv, arătând că “este important ca Statele Unite și China să lucreze împreună în domeniile în care interesele noastre se aliniază, chiar și atunci când avem diferențe substanțiale sau suntem implicați în competiție într-un număr de domenii diferite”.

Legat de solicitarea Chinei privind coordonarea economică între cele două țări, oficialul american a arătat că relația de coordonare dintre Statele Unite și China pe probleme macroeconomice “este de mare importanță. Este ceva ce facem de ceva timp. (…) cred că este ceva despre care cu siguranță vom continua să discutăm”.

Legat de situația din Ucraina, dacă președintele Biden a observat “un progres în ceea ce privește convingerea președintelui Xi să modifice ceea ce oficialii administrației au numit un comportament care a ‘acceptat’ Rusia”, oficialul american a declarat că “cei doi lideri au schimbat într-adevăr un sentiment despre ambele situații în acest moment, în ceea ce privește conflictul, precum și preocupări cu privire la locul în care s-ar putea dezvolta lucrurile. (…) Având în vedere tipul de impact global al războiului Rusiei în Ucraina, precum și impactul specific asupra poporului ucrainean și asupra continentului european, este o problemă incredibil de importantă pentru cei doi lideri să continue să discute și pentru ca președintele Biden să explice foarte clar preocupările sale privind situația de acolo”.

În finalul video-conferinței de presă, funcționarul superior al administrației americane a ținut să sublinieze că “cei doi lideri și-au însărcinat în mod specific echipele să urmărească un problemele abordate în cadrul dialogului”, dar și o posibilă întâlnire, directă, a celor doi lideri.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, China, Din arhive, Înţelege China, Multilateralism ... în doi, Problema Taiwan, Război în Ucraina, Rusia, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Un răspuns la Dialog Xi-Biden | China și SUA trăiesc în realități paralele!

  1. Un editorial care reflectă poziția Chinei în privința Taiwanului similară cu cea a Rusiei în ceea ce privește Ucraina, adică una dintre liniile roșii pe care octogenara Nancy Pelosi alături de administrația Biden nu trebuie să o treacă niciodată:
    https://www.globaltimes.cn/page/202207/1270920.shtml
    A nu învăța din istorie este un lucru; a nu învăța nici măcar din ultimele cinci luni este cu totul altceva… Aș numi-o, prostie! Pură! Pelosi și oricare dintre măscăricii Casei Albe care intenționează să-și orchestreze diverse călătorii pe la Taipei ar trebui să anuleze aceste planuri imediat, pentru că pericolele cu care SUA se joacă aici nu merită victoria morală de a putea declara apoi că Beijingul nu le-a determinat să-și clatine serios hegemonia, în cel mai stupid joc de de-a șoarecele și pisica care a fost jucat vreodată între cele două state. Și exact asta se întâmplă aici. Avertismentele de trecere ale „liniei roșii” date de către chinezi arată clar că aterizarea d-nei Pelosi în Taiwan va spori și mai tare ostilitatea dintre cele două națiuni, în timp ce republicanii, la rându-le, susțin la fel de agresiv ca și democrații narațiunea că, dacă călătoria nu va avea loc, va însemna că China comunistă iese câștigătoare, demonstrând limpede că presiunea politică este pe partea escaladării tensiunilor.
    Guvernul SUA urmărește în prezent cum forța sa proxy din Ucraina este demontată sistematic de Rusia, care va câștiga acel război. Nu există nimic din ce poate să facă Washingtonul care să schimbe cursul operațiunii militare. Orice conflict în jurul Taiwanului ar avea un rezultat similar. Washington poate crede că ar fi o oportunitate grozavă de a izola China, dar s-o izoleze față de cine? SUA și aliații săi ar ieși cei mai „șifonați” din această confruntare, în timp ce restul mult mai mare al lumii ar continua să lucreze cu China, la fel cum face acum cu Rusia.
    Dar cu incompetența și aroganța guvernând în egală măsură atât la Washington cât și la Bruxelles, nu se poate exclude posibilitatea ca acesta să fie exact planul lor. Și fix în modul ăsta, americanii se gândesc să dea iarăși foc plantei!

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.