Chinezii de la CCECC vor construi lotul 3 din Centura Bucureștiului

După aproape trei ani de contestații și procese, Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a anunțat că China Civil Engineering Construction Corporation (CCECC) a fost desemnată câștigătorul pentru proiectarea și execuția lotului 3 – sectorul Nord din Autostrada de Centură București (A0), în lungime de 8,6 Kilometri (zona hașurată). Desemnarea a fost făcută după ce Curtea de Apel București a dat câștig de cauză companiei chineze care a contestat modul în care a fost realizată selecția și atribuirea contractului, proceduri demarate în luna februarie 2020. Valoarea contractului pentru proiectarea și execuția lotului 3 este de 397,99 milioane lei, fără TVA, și va fi asigurată din fonduri europene.

Potrivit comunicatului CNAIR, pentru desemnarea câștigătorului CCECC au fost emise și puse în aplicare șase decizii ale Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) și trei hotărâri ale Curții de Apel București, ultima rămasă definitivă fiind Hotărârea Civilă Nr. 1055/2022 a Curții de Apel București.
Durata contractului pentru proiectarea și execuția lotului 3, între DN2 (Afumați) și DN3 (Pantelimon) este de 30 de luni (12 luni proiectare, 18 luni execuție).

Anunțul privind desemnarea companiei chineze a fost făcut și de ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, într-un mesaj lansat pe Facebook acesta arătând că proiectul va include șapte pasaje, două dintre acestea vând lungimea de 318,3 respectiv 466,50 metri.

O istorie disputelor care au întârziat demararea lucrărilor pe lotul 3 din Centura București a fost prezentată de Economica.net compania chineză CCECC având câștig de cauză în repetate rânduri atât în fața Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor, cât și a Curții de Apel București, în disputele cu CNAIR și compania IC Ictas din Turcia. Mai mult, în urma contestațiilor și proceselor, CNAIR a fost obligată la plata către compania chineză a sumei de aproape 25.000 lei.

În condițiile în care din cele șapte loturi (100 Kilometri) în care a fost împărțită Centura capitalei București se lucrează doar pe patru secțiuni, Economedia scrie că sunt șanse minime pentru deschiderea circulației pe întregul proiect, începând cu 2025, așa cum au anunțat reprezentanții Ministerului Transporturilor și Infrastructurii.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, China, De departe ... România, Din arhive, Din presa românească, România, România - China. Salvează legătura permanentă.

5 răspunsuri la Chinezii de la CCECC vor construi lotul 3 din Centura Bucureștiului

 1. paraschiva spune:

  Cu guvernele și proști care sunt la guvernare, rămânem tot cu drumurile astea care sunt

 2. Rasvan Roceanu spune:

  Au ocazia sa demonstreze ca stiu sa faca treaba buna si repede!

 3. Anonim spune:

  Nu cred ca i vor lasa sa construiasca (indiferent de decizia justitiei) !

 4. IONEL GHERGHE spune:

  Ce curaj la judecatorii Curti de Apel Bucuresti.E suparare mare pe la anumite ambasade.

 5. andron spune:

  Da, chiar sunt curios dacă îi lasă să construiască. Având în vedere că toate echipamentele pentru transmisie de date fabricate în China, deocamdată fiind cam singurele care asigură o transmisie 5G, alături de camerele video sunt sau devin interzise, ne putem aștepta la tot felul de subterfugii care să blocheze proiectul.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.