CHINA AVERTIZEAZĂ SUA: Rezolvarea problemei Taiwan prin utilizarea forței va fi legitimă!

Dacă guvernul chinez este împins să folosească forța pentru a rezolva problema Taiwan, va fi un război de reunificare, legitim și just, din punct de vedere moral, a declarat General-locotenent He Lei, fost vicepreședinte al Academiei de Științe Militare a Armatei Populare de Liberare (PLA) a Chinei.

„Odată ce guvernul chinez va fi forțat să folosească forța pentru a rezolva problema Taiwanului, va fi un război pentru reunificare, un război just și legitim, la care participă poporul chinez, un război pentru a zdrobi interferențele străine. În acest război, PLA se va ridica la înălțimea așteptărilor și încrederii partidului și a poporului, va lupta cu curaj sub comandă unificată și va realiza reunificarea completă a patriei, cu cele mai puține victime, pierderi minime și cel mai mic cost, câștigând o mare victorie în bătălia finală a războiului PLA, realizând reunificarea națională completă”, a declarat He Lei, în cadrul unui interviu acordat publicației Global Times. (Foto: Chinamil.com.cn)

Potrivit acestuia, responsabilitatea pentru provocarea acestui război revine în întregime autorităților taiwaneze, forțelor secesioniste pro independența Taiwanului și forțelor externe de interferență.

După război, „guvernul chinez va aduce în fața justiției elementele secesioniste încăpățânate ale independenței Taiwanului și le va pedepsi sever”, a mai arătat General-locotenent He Lei.

În interviu acordat în marja celui de-al 10-lea Forumului de Securitate Xiangshan (香山/Colina Parfumată) de la Beijing, care promovează conceptul chinez al comunității globale cu viitor comun, pe baza Inițiativei de Securitate Globală (GSI), He Lei a bordat și relația militară dintre China și SUA, arătând că aceasta este grav afectată.

„În ultimii ani, SUA au afectat continuu și grav interesele fundamentale ale Chinei, au subminat în mod intenționat fundamentul politic al relației bilaterale, au depășit liniile roșii, au intervenit în afacerile interne ale Chinei, a instigat și a sprijinit independența Taiwanului, ducând relația la cel mai scăzut punct din ultimii peste 40 de ani”, motiv pentru care „relația militară dintre China și SUA a fost grav afectată”, a declarat He.

He Lei a subliniat că SUA trebuie să renunțe la acțiunile provocatoare care interferează în afacerile interne ale Chinei și care subminează interesele fundamentale ale Chinei, pentru a aduce contribuții mai mari la pacea și stabilitatea mondială.

Pe acest fond, He Lei a declarat că China este singurul membru permanent al Consiliului de Securitate care nu a realizat reunificarea națională completă, Insula Taiwan fiind o parte inseparabilă a teritoriului sacru al Chinei și totodată esența procesului de întinerire a națiunii chineze, „o tendință istorică de neoprit, pe care nicio forță nu o poate obstrucționa”.

La rândul său, vicepreședintele Comisiei Militare Centrale a Chinei, General de armată Zhang Youxia, a transmis, ieri, în cadrul Forumului Xiangshan, că toate țările ar trebui să rezolve disputele prin dialog și consultare, nicio țară netrebuind să își impună propria voință altora, să pună propriile beneficii mai presus de ale altora, să își asigure propria securitate în detrimentul securității altora sau să provoace în mod deliberat alte țări în probleme sensibile majore.

Pe aceste considerente, Zhang a reiterat că problema Taiwan se află în centrul intereselor fundamentale ale Chinei, principiul existenței unei singure Chine fiind un consens universal în rândul comunității internaționale. Iată de ce, orice încercare de a separa Taiwanul de China, indiferent de cine sau sub ce formă, va fi respinsă și descurajată cu fermitate de forțele armate chineze.

Mesaje transmise la Washington

La fel de important, în timpul vizitei efectuate în SUA, săptămâna trecută, ministrul chinez de Externe, Wang Yi, a transmis Consilierului pentru Securitate națională, Jake Sullivan, Secretarul de stat Antony Blinken și președintelui Joe Biden, că problema independenței Taiwanului reprezintă cea mai mare amenințare la adresa păcii și stabilității în Strâmtoarea Taiwan, fiind totodată cea mai mare provocare în cadrul relațiilor China-SUA.

Wang a transmis că secesionismul taiwanez este cea mai mare amenințare la adresa păcii și stabilității în Strâmtoarea Taiwan, căruia inclusiv SUA trebuie să i se opună ferm, prin măsuri politici și acțiuni specifice.

Existența unei singure China și respectarea celor trei comunicate comune China-SUA reprezintă o condiție de bază a relațiilor bilaterale, condiție care implică sistarea înarmării Taiwanului de către SUA. Pe aceste considerente, ministrul Wang Yi a solicitat un efort comun pentru o potențială întâlnire între președinții Xi Jinping și Joe Biden, în cadrul reuniunii liderilor APEC, programată la jumătatea lunii Noiembrie a.c., la San Francisco.

Rusia, alături de China

Revenind la Forumul Xiangshan aflat în desfășurare la Beijing, ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a declarat ieri că „situația politico-militară a lumii nu se îmbunătățește. Apar noi focare de conflict, în timp ce conflictele vechi escaladează”, acesta fiind „produsul escapadelor geopolitice și acțiunilor neocoloniale egoiste ale Occidentului”.

Potrivi acestuia, conexiunea strategică dintre Moscova și Beijing este construită și consolidată, în contrast cu focarele de ostilitate produse de acțiunile țărilor occidentale.

Forumul de Securitate Xiangshan de la Beijing a fost inițiat ca platformă pentru țările în curs de dezvoltare, în special țările mici și mijlocii, încurajate să își facă auzită vocea și să se alăture dialogului, China, în calitate de cea mai mare țară în curs de dezvoltare fiind alături de Sudul Global și fiind o voce a țărilor în curs de dezvoltare.

La ediția din acest an a forumului, organizat sub tema „Securitate comună, pace durabilă”, participă peste 1.800 de invitați, din 99 de delegații oficiale, miniștri ai Apărării din 19 țări și șefi ai forțelor de apărare din 14 țări.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, APEC, Asia, China, Din arhive, Din presa chineză, Înţelege China, Multilateralism ... în doi, Problema Taiwan, Rusia, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Un răspuns la CHINA AVERTIZEAZĂ SUA: Rezolvarea problemei Taiwan prin utilizarea forței va fi legitimă!

  1. andron spune:

    Se dorește

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.