INTERVIU – Dacian Cioloș: “Faptul că România este bine văzută în China deschide anumite uşi”

Comisarul EU Dacian Ciolos 1Interviu acordat de Comisarul european pentru Agricultură şi Dezvoltare rurală, Dacian CIOLOŞ (Foto: Dan Tomozei)

Domnule comisar Dacian Cioloş, vă aflaţi la finalul unei misiuni de cinci zile în China, în cadrul căreia aţi purtat discuţii cu oficiali guvernamentali şi provinciali pe tema cooperării agricole. Care sunt principalele concluzii ale acestei vizite?

Obiectivul principal a fost, în primul rând, să avansăm pe anumite dosare pe care purtăm discuţii de mai mulţi ani de zile, în principal pe acordul privind recunoaşterea reciprocă a sistemului de indicaţii geografice, pe discuţii privind echivalarea sistemelor de certificare a agriculturii ecologice, dar mai ales pe dezvoltarea relaţiilor de cooperare pe baze noi şi mai solide în domeniul agriculturii. Şi aici mă bucur că am putut semna un program de cooperare între Ministerul Agriculturii din China şi Comisia Europeană.

Care sunt ţintele Uniunii Europene, ale Comisiei Europene în relaţia cu China, în domeniul agriculturii şi care ar putea fi beneficiile concrete ale europenilor?

China este în primul rând o piaţă de desfacere foarte importantă pentru produsele din sectorul agro-alimentar european. Spre deosebire de alte ramuri ale economiei din Uniunea Europeană, unde Uniunea Europeană se află în deficit în schimburile comerciale cu China, în domeniul agro-alimentar ne aflăm pe plus. Adică, Uniunea Europeană exportă pe piaţa chineză produse în valoare mai mare decât cele exportate de China pe piaţa europeană. Această piaţă din China este în expansiune, cererea pentru produsele europene este din ce în ce mai mare, deci cu atât mai mult este important să stabilim relaţii de încredere şi de cooperare cu autorităţile chineze în privinţa standardelor de comercializare, a sistemelor de control, de certificare a calităţii şi siguranţei produselor pe piaţa chineză. Pe de altă parte, în China agricultura se dezvoltă foarte rapid, sunt inclusiv investiţii străine. Chinezii sunt interesaţi să cumpere utilaje agricole, să cumpere tehnologie pentru dezvoltarea agruculturii şi aici cred că este foarte important ca Uniunea Europeană să fie prezentă. După cum ştiţi, aici autorităţile statului au în continuare un rol foarte important în deciziile de politică economică şi de aceea astfel de contacte politice la nivel înalt sunt importante şi pentru relaţiile economice care pot să urmeze între China şi state membre din Uniunea Europeană.

Anul trecut, la precedenta dumneavoastră vizită în China, au fost discutate şi apoi semnate acorduri privind originea şi indicaţiile geografice ale produselor agricole chinezeşti. Cum avansează lucrările pe proiectul “10 plus 10”?

Proiectul “10 plus 10” a fost practic finalizat. Ceea ce am semnat anul trecut fiecare parte şi-a făcut treaba, adică cele 10 produse europene acum sunt înregistrate în China şi la fel, cele 10 produse chineze în Uniunea Europeană. Acum dorim să lărgim acest acord şi eu sper ca pentru summitul Uniunea Europeană – China, din septembrie acest an, să putem veni cu un pas înainte în aceste negocieri, să putem vorbi de un pachet mai mare de produse cu indicaţii geografice recunoscute şi protejate pe piaţa chineză, dar mai ales să avansăm pe principalele discuţii în aşa fel încât să ajungem la un moment în care toate produsele europene cu indicaţie geografică să fie automat protejate pe piaţa chineză.

Domnule Dacian Cioloş, în agenda de lucru a discuţiilor din ultimele zile a fost inclusă şi tematica contrafacerilor produselor vinicole şi spirtoase. Concret, care este situaţia în acest domeniu? Care este mesajul Comisiei Europene adresat părţii chineze şi care este, evident, partea de soluţionare a acestei probleme?

Fiecare marcă înregistrată în China are interesul să urmărească modul cum este protejată pe piaţa chineză şi există o legislaţie naţională în China vis-a-vis de acest lucru. Însă, Comisia Europeană doreşte să ajute producătorii europeni care comercializează astfel de produse pe piaţa chineză acordând asistenţă tehnică autorităţilor din China pentru ca acestea să poată să îşi facă treaba într-un mod mai eficient. În China există mai multe instituţii care sunt implicate în acest proces şi o parte din aceste instituţii au solicitat Uniunii Europene asistenţă tehnică şi sprijin pentru a putea identifica mai bine aceste contrafaceri. Urmează, în săptămânile următoare, să discutăm un protocol de colaborare care sper eu să fie semnat în septembrie acest an, în aşa fel încât să putem furniza asistenţă tehnică instituţiilor din China implicate în acest proces şi în acest fel, indirect, să ajutăm şi producătorii europeni care mai au probleme pe piaţa chineză.

INTERVIU | Dacian Cioloş: România trebuie să aibă o prezenţă economică mai activă în China

Pot fi exprimate dimensiuni ale acestui, să spunem, parteneriat dublu în care Europa are o oarecare teamă faţă de piaţa chineză care poate absorbi foarte mult dar care, după ce absoarbe un produs poate să îl producă aici?

Tocmai aceste acorduri pe indicaţii greografice, pe produsele agricole ecologice sunt importante pentru că aceste acorduri presupun existenţa unei baze juridice în China, pentru protejarea unor produse europene.

Comisarul EU Dacian Ciolos 3Responsabilitatea siguranţei agricole în Uniunea Europeană se află pe umerii echipei pe care o coordonaţi. România are şansa de a avea doi reprezentanţi la cel mai înalt nivel în cadrul Comisiei Europene, prin dumneavoastră, dar şi prin domnul ambasador Viorel Isticioaia – Budura, construind proiecte şi cooperări alături de China. Cum aţi perceput partenerii chinezi dată fiind prietenia tradiţională dintre România şi China, peste tot unde românii şi chinezii se întâlnesc prietenia reuşeşte să ridice mult mai uşor anumite bariere?

Vreau să vă spun că faptul că sunt român mă ajută foarte mult în construirea unor relaţii de încredere cu responsabilii chinezi. Am întâlnit chiar responsabili la cele mai înalte nivele care cunosc România direct sau indirect sau prin faptul că, în urmă cu câteva zeci de ani, au vizitat România, sau prin faptul că am putut discuta despre filme româneşti, despre actori români cunoscuţi aici în China. Pe de altă parte, sigur că faptul că România este bine văzută în China deschide anumite uşi. Am stabilit de exemplu o relaţie personală foarte bună cu ministrul Agriculturii. Cred că este pentru prima dată când pentru un oficial străin ministrul Agriculturii s-a deplasat să îl primească prima dată nu în Beijing ci într-o provincie. Chiar ministrul m-a invitat să facem nişte vizite în nişte ferme, în provincia dânsului de origine. S-a deplasat şi a fost timp de o zi întreagă cu mine acolo, pe durata vizitei, după care, sigur, am avut discuţiile oficiale la Beijing, care au fost mult mai cordiale şi mai deschise, şi mai ales fiind împreună acolo, pe teren, am putut să discutăm anumite lucruri într-un mod foarte direct. Cred că acestea sunt semne că în construirea unor relaţii formale – oficiale, este foarte importantă şi încrederea reciprocă. Aici pot să spun că România are un avantaj şi sper ca şi cei de acasă să ştie să folosească acest avantaj. Am simţit faptul că China ar dori să fie mult mai implicată în dezvoltarea economică din România şi din păcate nu totdeauna nu a găsit parteneri de durată.

Domnule comisar Dacian Cioloş, vă mulţumesc pentru timpul acordat. Vă doresc succes!

Mulţumesc şi eu.

Varianta audio a dialogului AICIAvertizare dantomozeipunctro

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în China, De departe ... România, Europa, Europa - Asia, Înţelege China, Interviuri, Români în China, România, România - China, Uniunea Europeană, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Un răspuns la INTERVIU – Dacian Cioloș: “Faptul că România este bine văzută în China deschide anumite uşi”

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.