Asia – Pacific, un nou centru de concurenţă globală

Asia - PacificRegiunea Asia – Pacific devine un „nou centru global” de concurenţă, se arată într-un raport anual intitulat „Strategic Review 2012” realizat de un think-tank militar chinez.
Potrivit Radio China Internaţional, în raport sunt subliniate efectele colaterale ale dezvoltării Chinei, ţările asiatice devenind puteri proeminente, accentuând tendinţele de dominaţie regională. Cercetător la Academia chineză de Ştiinţe Militare, Liu Lin condideră că o creştere a concurenţei va genera incertitudine asupra securităţii maritime din China.
„În primul rând, ţările îşi planifică politicile maritime dintr-o perspectivă strategică, motiv pentru care şi-au intensificat lupta pentru dominaţia regională. Din partea Statelor Unite ale Americii, în special, au fost lansate încercări pentru a spori puterea în Pacificul de Vest şi pentru a se apăra împotriva puterilor emergente, pe zona maritimă. A fost lansată, de asemenea, noua idee a zonei continentale Asia – Europa prin înăsprirea controlului pe zona Indiei şi a Oceanului Pacific”.
Raportul nu exclude, în viitor, un conflict între China şi Japonia din cauza disputei asupra insulelor Diaoyu. Cu toate acestea, Liu Lin apreciază că acest conflict nu va fi rezolvat în viitorul apropiat.
„Cred că situaţia ostilă actuală va dura un timp, deoarece această problemă implică suveranităţii şi integrităţii teritoriale. Este greu pentru ambele părţi să acţioneze prin compromisuri. În plus, implicarea Statelor Unite şi moştenirea istorică sunt elemente care au făcut problema şi mai complicată. Cred că actuala confruntare dintre China şi Japonia privind Insulele Diaoyu se va normaliza. La începutul acestui an, o parte din avioanele şi navele japoneze au întrerupt patrularea regulata în zonă. Chiar şi aşa, fricţiunile sunt inevitabile în viitor”.
Raportul realizat de grupul chinez de analiză militară prezintă şi o situaţie privind Peninsula Coreeană şi securitatea maritimă din Asia – Pacific, regiune aflată în cea mai importantă poziţie de la sfârşitul celui de-al doilea Război Mondial.
Documentul a fost publicat de Centrul pentru Politici Naţionale de Apărare din cadrul Academiei de Ştiinţe Militare a Armatei de Eliberare a Poporului Chinez.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Asia, China, Din presa chineză, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.