Comisarul Oettinger a inaugurat lucrările la gazoductul Iaşi – Ungheni

Gazoduct Unghieni - Iasi AComisarul european pentru energie Günther Oettinger, prim-ministrul României Victor Ponta şi prim-ministrul Republicii Moldova Iurie Leancă au inaugurat marţi, 27 august, lucrările la interconexiunea de gaze naturale dintre Ungheni (vestul Republicii Moldova) şi Iaşi (estul României). Ceremonia a avut loc pe malul râului Prut, lângă Ungheni, la orele 14 (ora Republicii Moldova).
Günther Oettinger, comisarul european pentru energie, a declarat: „Aceasta este o zi istorică – sărbătorim faptul că Republica Moldova va fi direct conectată la piaţa europeană a gazelor naturale. Astfel, va fi sporită securitatea energetică a Republicii Moldova şi va fi redusă dependenţa actuală faţă de un singur furnizor”.
Interconexiunea lungă de 42 de kilometri este prima conductă de gaz natural care face legătura dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană. Gazoductul „Ungheni – Iaşi” va avea o capacitate maximă anuală de 1 miliard de metri cubi, acoperind aproximativ o treime din consumul de gaz al Republicii Moldova. Împreună cu o nouă conductă lungă de 130 de kilometri şi compresoarele care urmează să fie construite, noua interconexiune va livra gaze naturale oraşului Chişinău, capitala Republicii Moldova. Pentru prima oară, Republica Moldova va putea primi gaze naturale direct de pe pieţele Uniunii Europene şi internaţionale. Până în prezent, Republica Moldova este dependentă în totalitate de importurile de gaze naturale din Rusia şi nu are o producţie internă de gaze.
Comisia Europeană a aprobat deja o finanţare în valoare de 7 milioane de euro în cadrul Instrumentului european de vecinătate şi de parteneriat şi a programului de cooperare transfrontalieră România – Ucraina – Republica Moldova 2007 – 2013. Guvernul României s-a angajat de asemenea să sprijine Republica Moldova cu suma de 9 milioane de euro. Costurile totale de construcţie sunt estimate la 28 de milioane de euro.
Începând cu anul 2010 Republica Moldova este membră a Comunităţii Europene a Energiei, care îşi propune să integreze vecinii Uniunii Europene în piaţa internă europeană a energiei. Albania, Bosnia şi Herţegovina, Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei, Muntenegru, Serbia, Ucraina şi Kosovo sunt state membre. Uniunea Europeană îşi propune să integreze aceste ţări în piaţa internă a energiei prin măsuri legislative, dar şi prin stabilirea de conexiuni fizice.
Sursa: Comisia Europeană

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în EU Centrală şi de Est, Europa, Republica Moldova, România, România - R. Moldova, Rusia, Uniunea Europeană. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.