China – UE 2020, un acord „fără precedent”

Herman Van Rompuy, Li Keqiang,Jose Manuel BarrosoPremierul chinez, Li Keqiang, a declarat, joi, că noul acord de cooperare bilaterală China – Uniunea Europa este unul „fără precedent”, în ceea ce priveşte dimensiunea şi conţinutul său, care vizează de la industria aerospaţială şi de combaterea pirateriei, până la urbanizare şi energie, transmite XINHUA.
În cadrul unei conferinţe de presă la care au fost prezenţi preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, şi preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, premierul chinez a arătat că în „foaia de parcurs” a cooperării China – Europa pentru următorii zece ani a fost prevăzut un protocol de investiţii între cele două părţi, plan catalogat de Jose Manuel Barroso drept unul strategic şi detaliat.
China şi Uniunea Europeană au în vedere, de asemenea, posibilitatea unui acord de liber schimb care are ca obiectiv creştere a comerţului bilateral la un trilion de dolari până în 2020.
„Probleme de comerţ şi investiţii rămâne o prioritate pe agenda noastră, făcând un pas important înainte în negocierile privind un acord de investiţii, care acoperă atât protecţia investiţiilor, cât şi accesul pe piaţă”, a declarat Herman van Rompuy, care a subliniat că sunt esenţiale respectarea condiţiilor de concurenţă echitabilă, transparenţă şi încredere în statul de drept, de ambele părţi, pentru prosperitatea afacerilor.
China şi Uniunea Europeană au convenit să menţină pieţele deschise, să se opună protecţionismului şi să abordeze litigiile comerciale prin dialog şi consultare. De asemenea, vor fi adoptate măsuri eficiente pentru extinderea schimburilor comerciale bilaterale privind înalta tehnologie. Alte laturi pe care cele două părţi vor extinde cooperarea vor viza transportul şi infrastructura, cooperea ştiinţifică şi de inovare tehnologică, dar şi în ceea ce priveşte dezvoltarea de noi surse de energie şi materiale.
Comunicarea culturală la nivel înalt şi mecanismele de dialog privind extinderea schimburilor în domeniul educaţiei, culturii, tineretului şi a politicilor publice vor reprezenta, de asemenea, teme comune, simultan cu consolidarea cooperării pe probleme regionale şi internaţionale, cum ar fi schimbările climatice, securitatea pe Internet, neproliferarea şi controlul armamentului.

REFERINŢE >>>
Xi Jinping solicită o cooperare mai strânsă China – UE
Summit China – UE 2013 | Creștere verde, într-o lume mai sigură
Planurile UE-China pentru următorul deceniu
Markus Ederer: Uniunea Europeană manifestă interes şi este dispusă la cooperare cu China

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în China, Din presa chineză, Europa, Europa - Asia, Uniunea Europeană, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.