Piaţa chineză, o provocare pentru vinurile româneşti

B Expozitia Internationala de Vinuri - Beijing 2014România a demarat un program de cercetare a pieţelor şi de identificare a politicilor optime de promovare a vinurilor româneşti pe pieţele externe, unul dintre paşi în această direcţie fiind prezenţa la evenimentele internaţionale cum este Expoziţia Internaţională de Vinuri – Beijing 2014, a declarat, marţi, la Beijing, Dorin-Ştefan Duşa, Director general al Oficiului naţional al viei şi produselor vitivinicole din România.

„România deţine o importantă suprafaţă cultivată cu vie, de peste 200 de mii de hectare, motiv pentru care avem în vedere dezvoltarea unui program care să ducă produsele româneşti în afara graniţelor, însă într-un proiect de nivel naţional. Avem în vedere inclusiv accesarea de fonduri europene pentru acţiunile de promovare”, a declarat Dorin-Ştefan Duşa.
În opinia oficialului roman, prezenţa în cadrul Expoziţiei Internaţionale de Vinuri – Beijing 2014 asigură oportunitatea de a cunoaşte şi înţelege mecanismele de piaţă aplicate la nivel mondial, în condiţiile în care produsele româneşti de profil deţin certificate privind indicaţiile geografice (IG) şi de origine (DOC).
Una dintre companiile care au făcut un pas înaintea autorităţilor de la Bucureşti este Vincon Vrancea. Aceasta are în derulare un program de promovare internaţională finanţat 50% din fonduri europene, program care asigură un suport important în cadrul acţiunilor de promovare.
G Expozitia Internationala de Vinuri - Beijing 2014„Compania noastră a decis să avem ca partener doar Uniunea Europeană, în acţiunile de promovare, program derulat prin APIA. Am considerat că putem simplifica procedurile, renunţând la cota de 30% care ar fi putut fi asigurată de stat. Ca urmare a fondurilor europene, reuşim să organizăm degustări, standuri, listări în magazine, cercetări de piaţă, aşa încât să ne facem cunoscuţi pe piaţa internaţională”, a declarat Ovidiu Sîngiorzan, manager operaţional în cadrul Vincon Vrancea din România.
Potrivit acestuia, prezenţa pe piaţa chineză reprezintă o provocare imensă, în condiţiile în care piaţa este deja una tradiţională pentru vinurile din Franţa, Spania, Italia. „Vinurile româneşti sunt competitive din punctul de vedere al calităţi. Ceea ce ne lipşeşte nouă ca producători români sunt importatorii locali puternici, ei fiind cei care cunosc bine şi piaţa, dar şi pretenţiile chinezilor”, a mai arătat Ovidiu Sîngiorzan.
C Expozitia Internationala de Vinuri - Beijing 2014Dacă alături de Vincon, brandurile Murfatlar şi Jidvei sunt prezente şi cunoscute de cunoscătorii de vinuri din piaţa chineză, compania Iceburg Distribuţie din Giurgiu vine pe piaţa chineză cu produse alcoolice dar şi cu cafea. „Este o provocare, pentru că ştim că chinezii sunt cosumatori de ceai. Totuşi, planurile noastre aici, având şi parteneri chinezi, urmăresc dezvoltarea unui centru de pregătire, de degustare şi în perspectivă o prezenţă constantă în această piaţă imensă care este China”, a declarat Sorin Matache, managerul general al Iceburg Distribuţie. H Expozitia Internationala de Vinuri - Beijing 2014Desfăşurat la Centrul Internaţional de Expoziţii Badaling din Yanqing, evenimentul se desfăşoară pe o suprafaţă de 25.000 de metri pătraţi pe care sunt organizate pavilioanele internaţionale, pavilionul chinez şi sălile de conferinţe şi demonstraţii. Expoziţia organizată de Societatea Internaţională pentru Ştiinţe Horticole, Ministerul chinez al Agriculturii, Academia Chineză de Ştiinţe şi autorităţile guvernamentale din Beijing se va desfăşura în perioada 29 – 31 iulie.J Expozitia Internationala de Vinuri - Beijing 2014F Expozitia Internationala de Vinuri - Beijing 2014

REFERINȚE >>>
România şi Republica Moldova la Expoziţia Internaţională de Vinuri – Beijing 2014
Producătorii de vinuri din România participă la cel mai mare târg de vinuri din China

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.