China a prezentat cele două noi forțe ale armatei

Parada China 70 Ani WWII, 03.09.2015 3În cadrul eforturilor de construcție a unei armate puternice și moderne, China și-a prezentat cele mai noi forţe de apărare: Forța de Rachete şi Forța de Suport Strategic. Totodată, Comisia Militară Centrală (CMC) a Chinei a lansat un ghid privind aprofundarea apărării naţionale şi reformei militare, Comisia preluând comanda generală a Armatei de Eliberare Populară (PLA), în care sunt incluse cele două noi forțe, alături forțele de poliţie, miliție şi trupele în rezervă. (Adaptare după China DailyXinhuaCCTV/Foto: arhivă)

Potrivit președintelui Xi Jinping, care a atribuit pe 31 decembrie Drapelele de Luptă ale Forței de Rachete a PLA şi Forţa de Suport Strategic a PLA, armata chineză trebuie să fie întotdeauna gata să acţioneze la apelul oamenilor şi partidului. Constituirea celor două forțe reprezintă o decizie majoră a Comitetului Central al PCC şi al CMC pentru a realiza visul chinezesc al unei armate puternice şi pentru a face un pas strategic în stabilirea unui sistem militar modern cu caracteristici chineze.

CHINA: “Nu vom ataca, dacă nu suntem atacați, dar cu siguranță vom contra-ataca dacă suntem atacați”

În noua dimensiune, principala sarcină a CMC vizează pregătirea de luptă, optimizarea structurii militare, consolidarea sistemelor de politică şi integrare civil-militară, în cadrul unui mecanism cu caracteristici chineze care să poată câştiga inclusiv războaie informaţionale. Parada China 70 Ani WWII, 03.09.2015 5Potrivit purtătorului de cuvânt al Ministerului chinez al Apărării, Yang Yujun, noua structură de conducere centrală a forțelor terestre va ajuta la stabilirea unui nou sistem de comandament operaţional comun, va regla funcțiile Comisiei Militare Centrale şi va reduce redundanţa.

„Este o măsură importantă pentru aprofundarea reformelor naţionale de apărare şi militare. Aceasta va conduce la accelerarea modernizării militare, la crearea de condiţii pentru perfecţionarea mecanismului comandă de luptă, la reglarea funcţiilor instituţiilor militare, precum şi la raţionalizarea personalului.”

Yang Yujun a subliniat și responsabilităţile noii structuri Forța de Rachete a PLA, arătând că politica nucleară şi strategia Chinei în domeniu rămân neschimbate.

„Forța de Rachete a PLA va acţiona ca o forţă de bază de descurajare strategică, un contrafort strategic la poziţia ţării ca mare putere, şi un pilon important în menţinerea securităţii naţionale. Vom depune eforturi pentru a construi un sistem de rachete puternic și modern. China a urmărit întotdeauna să nu fie cea care utilizează prima armele nucleare, promovând o strategie nucleară defensivă. De asemenea, va menține întotdeauna capacitatățile nucleare la nivelul minim necesar pentru a proteja securitatea naţională.”

Cu privire la funcţiile şi misiunile Forţei de Suport Strategic, Yang a arătat că această nouă structură de luptă va urmării salvgardarea securității naţionale, susținând capacitatea de luptă a armatei chineze. Este o combinaţie a tuturor forţelor care pot aduce un sprijin de importanţă strategică, fundamentală şi de susţinere”.

COMENTARIU | China nu crede în “anti-terorismul” de paradă

Dacă anul 2015 a fost dedicat în principal implementării managementului conducerii și reformei, în perioada 2016-2020, Comandamentul Operaţional Comun va avea ca sarcină redimensionarea armatei, îmbunătăţirea capacității de luptă a personalului combatant şi reformarea academiilor militare şi a forţelor de poliție armate.

Reforma va include reducerea trupelor militare de la 2,3 la 2 milioane, înlocuirea treptată a dotărilor, dezvoltarea de noi dotări şi redimensionarea miliţiilor.

Aflată în dezbaterea forurilor de conducere ale Chinei de mai multă vreme, reforma militară va trebui să menţină „o direcţie politică corectă”, în condițiile în care „Partidul Comunist Chinez (PCC) reprezintă conducerea absolută a forţelor armate”. Potrivit ghidului de aprofundare a reformei de apărare, în perioada următoare, China va înregistra o transformare sistematică şi revoluţionară, fără precedent în domeniu. Parada China 70 Ani WWII, 03.09.2015 4Cele trei forțe ale CMC al Chinei vor fi coordonate după cum urmează: Armata de Eliberare Populară (PLA) – comandant Li Zuocheng, comisar politic Liu Lei; Forţa de Rachete a PLA – comandant Wei Fenghe, comisar politic Wang Jiasheng; Forţa de Suport Strategic a PLA – comandant Gao Jin, comisar politic Liu Fulian.

REFERINȚE >>>
China a adoptat în premieră o lege a anti-terorismului
CHINA – Acuzate de terorism, 13 persoane au fost condamnate la moarte şi executate
Cinci morți și 38 de răniți în urma unui accident de mașina, în apropiere de Tian’anmen
Incidentul din Tian’anmen catalogat ATAC TERORIST, de către autorităţile chineze
CHINA – Profesor acuzat de separatism, condamnat la închisoare pe viață Poliţia din Beijing asigură patrule aeriene antiteroriste
Anti-terorismul, platforma Chinei pentru “secolul asiatic
Atentat terorist la Urumqi, în timpul vizitei președintelui Xi Jinping
China propune o nouă arhitectură de cooperare regională şi de securitate în Asia China solicită relatări obiective cu privire la atentatul din Piaţa Tian’anmen
Incidentul din Tian’anmen catalogat ATAC TERORIST, de către autorităţile chineze
CHINA | Cinci morți și 38 de răniți în urma unui accident de mașina, în apropiere de Tian’anmen

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, China, Din arhive, Din presa chineză, Înţelege China, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.